Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Leijonilla pakkovoiton paikka Sloveniaa vastaan

MM2017 Jääkiekon MM2017 lätkä

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-kisoissa tärkeässä ottelussa Slovenian. Leijonien on käytännössä pakko voittaa tämän illan ottelu, jotta mahdollisuudet puolivälieriin säilyvät hyvinä. Leijonat on pelannut MM-turnauksessa tähän mennessä kolme ottelua ja voittanut niistä yhden ja hävinnyt kaksi. Edellisessä ottelussa joukkue menetti kolmen maalin johdon Tsekkejä vastaan ja hävisi ottelun lopulta voittolaukauksilla. Slovenia puolestaan on pelannut turnauksessa kolme ottelua ja hävinnyt ne kaikki. Avausottelusta se sentään otti pisteen Sveitsiä vastaan, mutta kaksi edellistä kamppailua Kanadaa ja Norjaa vastaan se on hävinnyt yhteismaalein 12-3. Suomi ja Slovenia ovat kohdanneet MM-kisoissa 2010-luvulla vain kertaalleen ja se tapahtui vuonna 2015, jolloin Leijonat oli parempi maalein 4-0.

Ennakkoasetelmat

Suomi

Vaikka kyseessä on vasta MM-kisojen neljäs ottelu on Leijonilla käytännössä pakkovoiton paikka illan kamppailussa. Suomi aloitti turnauksen hyvin, mutta Valko-Venäjä kamppailun avauserän jälkeen Leijonat ovat pelanneet vain pieniä jaksoja ottelun sisällä hyvin. Ranska kamppailu oli joukkueelta todellinen rimanalitus, mutta Tsekkejä vastaan nähtiin jo astetta parempaa Suomea. Päätöserän sulaminen, jossa Tsekit nousi kolmen maalin takaa tasoihin ja lopulta voittolaukausten jälkeen voittoon jätti ottelusta ikävän sivumaun.

Embed from Getty Images

Tämän illan otteluun Leijonat tarvitsevat hyvän alun, jotta painetila joukkueen sisällä ei kasvaisi liian suureksi. Joukkue tarvitsee otteluun alkuun maalin, joka toisi itseluottamusta joukkueen tekemiseen. Toki joukkueesta pitää löytyä myös kärsivällisyyttä jos maalia ei heti alkuun tule eikä missään nimessä auta ainakaan turhautua jos numerot pysyvät pitkään tasaisina.

Embed from Getty Images

Suomi tarvitsee Slovenia ottelussa huomattavasti parempaa ylivoimaa mitä on tähän mennessä nähty. Joukkueella on ollut muun muassa 5-3 ylivoima tilanteita, mutta silti ylivoimasta on tuntunut aika ajoin puuttuvan luovuutta. Tilastoissa Leijonien ylivoima on turnauksessa vasta 12 parasta ja esimerkiksi kaikilla muilla Pohjoismailla Norjan ja Tanskan johdolla on tilastojen valossa Suomea parempi ylivoima. Alivoima puolestaan on Suomella ylivoimaa parempaa, mutta myös alivoima tilastoissa Leijonat löytyy vasta sijalta yhdeksän.

Embed from Getty Images

Slovenia otteluun lähdettäessä on turha kiinnittää huomiota tilastoihin vaan keskittyä hyvään joukkuepelaamiseen. Tärkeintä kuitenkin on, että Leijonat pelaa koko joukkueen ja neljän kentän voimin laadukasta lätkää. Olisi myös tärkeää, että joukkue pystyisi pelaamaan ehjän 60 minuuttisen illan ottelussa. Tärkein asia illan ottelussa on tulos ja sitä kautta voitto ja vaadittavat 3 sarjapistettä.

 

Slovenia

Slovenia kuuluu jääkiekon lilliputti maihin, joka on pelannut käytännössä, joka toinen vuosi A ja joka toinen vuosi B -sarjassa. Maan parhaat sijoitukset MM-tasolla 2000 -luvulla on kaksi 13 sijaa vuosina 2002 ja 2005. Slovenian tavoite näissä kisoissa on säilyttää sarjapaikkansa ja siinä riittääkin rutkasti haastetta.

Slovenia aloitti kisat kohtalaisen hyvin, kun se pystyi nousemaan Sveitsiä vastaan neljän maalin tappioasemasta tasatilanteeseen 4-4. Lopulta joukkue kuitenkin hävisi voittolaukausten jälkeen, mutta tuloksena oli kuitenkin yksi piste. Avausottelun jälkeen onkin sitten tullut takkiin ja huolella, kun joukkue ensiksi hävisi Kanadalle murskaluvuin 7-2 ja eilen se kärsi tylyn tappion Norjalle maalein 1-5.

Embed from Getty Images

Slovenian joukkueessa ei juuri tähtipelaajia ole ja joukkueen harmiksi sen suurin tähtipelaaja NHL:ssä ammatikseen kiekkoileva Anze Kopitar ei ole mukana tämän vuoden kisoissa. Slovenia olisi tarvinnut kipeästi Kopitarin panosta taistelussa sarjapaikasta.

Slovenia joukkueesta löytyy Kopitarin poissaolosta huolimatta muutamia mielenkiintoisia pelaajia. Joukkueen kärkiketjuista löytyy kuitenkin taitoa ja esimerkiksi ykkösketjun koko hyökkäyskolmikko pelaa ammatikseen KHL:ssä.  Admiral Vladivostokissa kiekkoileva Robert Sabolic on pelannut kisoissa hyvin ja tehnyt kolmessa ottelussa tehot 2+2 ja mies löytyy pistepörssin sijalta 14. Myös Moskovan TsSKA:ssa pelaavaa Jan Mursakia on syytä varoa, koska mies on onnistunut turnauksessa jo kahdesti maalinteossa.

Embed from Getty Images

Arvio

Vaikka Suomi on aloittanut kisat heikosti lähtee se illan otteluun Sloveniaa vastaan suurena suosikkina. Suomi tarvitsee otteluun hyvän alun, koska muuten ottelusta voi tulla hankala se nähtiin jo Ranskaa vastaan. Mielenkiintoista on myös katsoa painaako Slovenian pelaajilla eilinen Norja peli jaloissa ja saako Leijonat yhdestä vapaapäivästä edun itselleen. Vaikka Leijonat hävisi jo kertaalleen tässä turnauksessa niin sanotulle pienelle jääkiekkomaalle (Ranska) niin samaa virhettä ei toista kertaa tule. Gee veikkaa, että Suomen peli pyörii tänään jo astetta paremmin ja joukkue ottaa Sloveniasta selvän voiton itselleen. Geen veikkaus on , että Suomi tekee 4-6 maalia ja Slovenia tekee korkeintaan yhden tai kaksi eli noilla maalimäärillä tulosveto lappuja tekemään.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.