Scroll Top

SM-liigan playoff-ennakko – SaiPa ja Pelicans aloittavat oman taistelunsa

Jääkiekon SM-liigassa alkaa tiistaina pudotuspelien ensimmäinen kierros niin sanotuilla “säälipleijareilla “, joiden otteluparit ovat SaiPa vs Pelicans sekä Satakunnan perinteikäs paikallisderby Ässät vs Lukko. Tässä ennakossa käydään läpi SaiPan ja Pelicansin välinen pudotuspelipari ja mistä lähtökohdista ottelusarjaan lähdetään. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kuudesti ja voitot menivät keskinäisissä otteluissa tasan kolme-kolme. Molemmat joukkueet olivat vahvoja kotonaan voittaen kolmesti pelistään kaksi puhtaasti ja häviten vain yhden pelin jatkoajalla, joten kotietu voi olla tässäkin sarjassa avain menestykseen varsinkin, kun puhutaan lyhyestä paras kolmesta ottelusarjasta.

 

Lähtökohdat ottelusarjaan

 

SaiPa

SaiPan peräsimeen täksi kaudeksi tullut Tero Lehterä on tehnyt todella hyvää työtä Lappeenrannassa. Lehterä nosti yhden heikon kauden jälkeen SaiPan takaisin pudotuspelijoukkueeksi, vaikka moni sitä epäilikin ennen kautta ja joukkue lyötiin monien papereissa sarjan jumboksi. Joukkue kuitenkin taisteli pitkään, jopa suorasta pudotuspelipaikasta, mutta päätyi lopulta runkosarjassa sijalle seitsemän, joka on tuolta joukkueelta todella hyvä suoritus. Runkosarjan viimeiset matsit olivat joukkueelta heikompaa tekemistä tuloksen osalta, mutta siihen vaikutti isosti myös se, että SaiPalla ei ollut enää hirveästi panosta sarjan muutamassa viimeisessä pelissä.

SaiPan puolustus on hyvässä tilanteessa pudotuspelien kynnyksellä vaikka sieltä muutama pelaaja näyttääkin ehkä pudotuspelien alussa vielä puuttuvan. Helmikuussa hankittu KHL-apu Vladimir Denisov on osoittautunut hyväksi täsmä vahvistukseksi alakertaan, jonka lisäksi nuori Urho Vaakanainen on parantanut koko ajan kauden edetessä. Kiekollista taitoa peräpäässä ei hirveästi ole, mutta kokonaisuudessaan SaiPan pakisto on Pelicansin vastaavaa tasaisempi ja mikä tärkeintä se on pelannut laadukkaammin kentällä.

Kuva: SaiPa

Hyökkäyspelaaminen on ollut SaiPalla tällä kaudella paljon leveämmällä pohjalla kuin mitä yleensä on totuttu viime vuosina näkemään. Pisteiden tekijöitä löytyy lähes kentästä kuin kentästä ja ykköstähtenä häärii loistavan runkosarjan pelannut Topi Nättinen. Loukkaantumisista toipunut Joni Nikko on ollut yksi iloisista yllättäjistä ja mieheltä voidaan odottaa tulosta myös kevään ratkaisupeleissä. Ulkomaalaisista Cody Kunyk pelasi varsin kelvollisen runkosarjan keräten tehot 12+18 ja mieheltä odotetaan paljon myös pudotuspeleissä. Lisäksi Tapparasta takaisin SaiPaan kauden loppupuolella tullut Curtis Hamilton omaa potentiaalin olla joukkueen ratkaisupelaajia, jonka lisäksi mies pelaa hyvin myös puolustussuuntaan. Mielenkiintoista nähdä saako SaiPa lisäapuja sairastuvalta, kun pitkään sivussa ollut Anssi Löfman saattaa palata kaukaloon jo tiistain avausottelussa. Lisäksi Roy Radke:n paluuta odotetaan pudotuspelien kynnyksellä. Molemmista pelaajista olisi apua pudotuspeleissä ja varsinkin kokenut Löfman toisi omalla panoksellaan roimasti kokemusta joukkueeseen. Löfman on pelannut urallaan lähes 50 pudotuspeliottelua, joten kokemusta playoff-maailmasta löytyy.

 

Pelicans

Petri Matikaisen viimeinen vuosi Lahdessa ei ole ollut helppo. Pelicans aloitti kauden todella hyvin ja joukkue keikkui, jopa kolmen parhaan joukossa. Mitä pidemmälle kausi on edennyt sitä vaikeammaksi on joukkueen taival käynyt. Varsinkin runkosarjan loppu oli joukkueelta todella  heikko ja yhdeksästä viimeisestä ottelusta Pelicans voitti vain kaksi eikä joukkueen pelillinen ilme ole ollut kovinkaan kummoinen. Joukkueen onneksi ensimmäinen pudotuspelisarja tulee nopeasti vastaan ja se pelataan paras kolmesta systeemillä, joten se sopii varmasti lahtelaisille paremmin.

 

Puolustuspelaamisessa joukkueella riittää haasteita, sillä joukkue päästi viidessä viimeisessä runkosarjan ottelussa yhteensä 18 maalia eli lähes neljä per ottelu, joten siinä on joukkueen yksi isoista parannuskohdista. Kiekollista taitoa joukkueen pakistosta löytyy vastustajaaa enemmän, mutta perus oman alueen puolustamista sieltä löytyy ainakin näin paperilla vastustajaa vähemmän. Libor Sulakin, Steffan Lassenin ja Jordan Rowleyn kaltaiset pelurit ovat isossa roolissa joukkueen puolustuksessa. Varsinkin Sulakin rooli on ollut todella iso eritoten kiekollisessa pelaamisessa ja mies tekikin joukkueen pakeista eniten pisteitä runkosarjassa.

 

Hyökkäyspelaaminen Pelicansilla toimi runkosarjassa kohtalaisen hyvin ja joukkue teki runkosarjassa neljänneksi eniten maaleja. Tehoista suurimman vastuun kantavat Iikka Kangasniemi, Jesse Saarinen sekä kesken kauden KHL:stä tullut Jesse Mankinen. Ylivoima oli joukkueella prosenttien valossa aikalailla SaiPan tasolla vaikka se aavistuksen parempaa olikin, mutta siitä joukkue ei suurta etua saa aikaan. Vaikka joukkueen hyökkäyksestä löytyy hyviä pelaajia niin joukkue tulee tarvitsemaan ensisijaisesti laadukkaampaa puolustuspelaamista, koska mikäli joukkue päästää edelleen 3-4 maalia ottelua kohti omiiin on otteluita ja varsinkin pudotuspelisarjoja todella vaikea voittaa.

 

Arvio ottelusarjasta

Lähtökohdat SaiPan ja Pelicansin väliseen ottelusarjaan ovat varsin tasaiset. Kotietu voikin olla isossa roolissa tässä ottelusarjassa, koska jos katsoo pelkästään runkosarjan kohtaamisia niin molemmat olivat todella vahvoja kotonaan. Maalivahtipeli tulee myös olemaan isossa roolissa näin lyhyessä sarjassa ja ainakin ennakkoon Frans Tuohimaa pelaa laadukkaammin ja tasaisemmin kuin Pelicansin Janne Juvonen. Gee ennakoi, että ottelusarja kestää täydet kolme ottelua, josta SaiPa kuitenkin etenee jatkoon voitoin 2-1.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.