Scroll Top

MM-jääkiekko ennakko – Leijonat kohtaa tänään illalla puolivälierässä Sveitsin

lätkä

Tänään on jääkiekon MM-kisoissa pelataan puolivälierät. Alkuillan otteluissa kohtaavat USA ja Tshekki sekä toisessa ottelussa, joka on päivän huippuottelu Venäjä vs Kanada. Iltapeleissä Ruotsi isännöi Latviaa, mutta tässä Geen ennakossa käymme luonnollisesti läpi Suomen ja Sveitsin ottelun

 

Ennakkoasetelmat illan puolivälierään

Suomi

Suomi voitti alkulohkon, mutta silti pelissä oli välillä vaaran merkkejä ilmassa kuten Tanskaa ja Saksaa vastaan pelatuissa otteluissa. Toisaalta Leijonat hoiti isot pelit todella huikeasti voittamalla Kanadan 5-1 ja USA:n 6-2. Ei tule allekirjoittaneelle mieleen milloin Suomi olisi voittanut viimeksi Kanadan ja USA samoissa kisoissa maalierolla 11-3.

Kisojen alussa tuntui, että Suomi on pelkästään Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen varassa, mutta kisojen edetessä on tehoja sekä muutenkin hyvää kahden suunnan pelaamista löytynyt muistakin kentistä. Esimerkiksi Mikko Rantanen on parantanut koko ajan ja teki esim Kanada pelissä kaksi maalia ja viimeiseen kolmeen peliin on syntynyt maali per peli tahdilla. Myös nelosketjun työmyyrä Marko Anttila on pelannut hyvät kisat ja USA:ta vastaan nähtiin miten iso mies pääsee Pohjois-Amerikkalaisten ihon alle.

Embed from Getty Images

Puolustuksen pitää tänään toimia sillä vastassa on todella laadukas joukkue ja vaikka osa ei niin jääkiekkoa päivittäin seuraavista pidä Sveitsiä Leijonille uhkana niin ovat väärässä. Ainiin vielä siihen puolustukseen, joka on hoitanut duuninsa mallikkaasti. Suomi on päästänyt kisoissa 11 maalia, joka oli oman lohkon vähiten ja kaikista joukkueista kolmanneksi vähiten, joten kyllä pakisto on kunnossa. Samoin maalivahtipeliin voidaan luottaa mikäli Harri Säteri aloittaa tolppien välissä ja miksei aloittaisi. Mies on pelannut kisoissa neljä ottelua torjuntaprosentin ollessa 95,4  ja päästettyjen maalien keskiarvo tasan 1 maali per ottelu, joten noilla tilastoilla Säteri on Leijonille juuri se tärkeä voittava maalivahti, mutta se vaatii, että pelin muut osa-alueet ovat kentällä kunnossa.

Erikoistilannepelaaminen on Suomella kunnossa alkulohkon jälkeen. Ylivoima on prosenttien valossa neljänneksi parasta, mutta Suomi on kuitenkin tehnyt kisoissa toiseksi eniten ylivoimamaaleja yhdessä Ruotsin kanssa eli yhdeksän. Alivoima on ollut vieläkin parempaa kuin ylivoima. Siinä Leijonat on tilaston kakkosena Kanadan jälkeen 88 prosentin alivoimalla, mutta mikä on vieläkin ihmeellisempää niin Leijonat teki alkulohkon seitsemässä ottelussa 5 alivoimamaalia, joka on aivan käsittämätön suoritus. Jos lonkalta pitäisi veikata niin ainakin kovin suoritus 2000-luvulla verrattuna minkä muun maan MM- joukkueeseen tahansa.

Embed from Getty Images

 

Sveitsi

Kelloistaan tunnettu Sveitsi pelasi kaksijakoisen alkulohkon. Välillä peli kulki todella hyvin ja välillä taas kone yskähteli yllättävän pahasti. Vaikka joukkue otti lohkossa neljä voittoa niin ei peli mitenkään häikäissyt. Sveitsin peli oli pienoiskoossa kuin kotona tehty kotiviini eli välillä aivan loistavaa ja juotavaa välillä taas aivan kuraa ja kesken käynyttä.

Silti joukkuetta ei pidä aliarvioida se haastoi alkulohkossa kaikki isot maat hyvin vaikkei voittoja tullutkaan. Lisäksi joukkue sai aivan viime tipalle kaksi todella hyvää vahvistusta NHL:stä ja toinen heistä on tai ainakin alkaa olla jo rapakon takana iso nimi. Toinen heistä on Nashvillestä tullut puolustaja Roman Josi, joka olisi mihin vaan kisajoukkueeseen huippuvahvistus. NHL:n runkosarjassa Josi teki puolustajalle  hyvät tehot 14+39. Toinen vahvistus on Josin seurakaveri Kevin Fiala, joka pelasi NHL:ssä läpimurtokauden tehden 48 pistettä, joista peräti 23 oli maaleja. Näiden kahden pelaajan tulo nostaa Sveitsin osakkeita kummasti illan ottelussa.

Embed from Getty Images

Sveitsillä on myös laadukas ylivoima lähes Suomen luokkaa eikä tehdyissä ylivoimamaaleissa ole kuin yhden maalin ero.. Nyt, kun joukkue sai vielä Roman Josin ylivoimaan mukaan ampumaan viivasta tuo se ylivoimaan paljon lisä extraa.

Alivoima sitä vastoin ei ole yhtä hyvää kuin ylivoima ja prosenttien valossa se jää Suomesta lähes kymmenen prosenttia.

Embed from Getty Images

Arvio

Jännittävä puolivälieräottelu edessä johon Suomi lähtee suosikkina, mutta ei niin suurena kuin luulisi ja mitä kansa pitää. Suomi tarvitsisi avausmaalin otteluun, joka vapauttaisi peliä. Esimerkiksi Kanadaa ja USA:ta vastaan avausmaalin tuoma helpotus näkyi kotikatsomoon asti ja peli vapautui huomattavasti. Mikäli Sveitsi pääsisi johtoon ottelusta tulee todella vaikea Suomelle. Gee luottaa tottakai Leijoniin ja Suomi kaivaa matsista maalin voiton tai, jopa kahden jos pääsee viimeisen laittaman tyhjiin. Helppo ilta ei tule kuitenkaan olemaan.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.