Scroll Top

SM-liigan kausiennakko osa 2 – Mitkä joukkueet yltävät pudotuspeleihin ???

Jääkiekon SM-liiga kolkuttelee jo kantapäillä, joten aika pureutua ennakoiden kautta tulevan kauden joukkueisiin. Ensimmäisessä osiossa käytiin läpi sijoille 11-15 päätyvät joukkueet, joten tässä ennakossa käydään läpi niitä joukkueita, jotka taistelevat kovimmin pudotuspelipaikoista terävimmän kärjen takana eli nostetaan esille sijoista 7-10 taistelevat joukkueet.

 

Geemedian SM-liiga ranking kaudelle 2018-2019

Sijat 7-10 eli tiukasti pudotuspelipaikoista taistelevat joukkueet

10.  Lahden Pelicans

Pelicans oli viime kaudella pudotuspeleissä, mutta joukkueen matka päättyi ensimmäiselle kierrokselle, kun SaiPa oli niukasti parempi voitoin 2-1.  Samalla seurassa päättyi yksi aikakausi, kun seurassa kolme kautta hyvää työtä tehneen päävalmentajana Petri Matikaisen sopimus päättyi ja mies halusi lähteä haistelemaan uusia tuulia. Tilalle palkattiin suomalaiselle jääkiekkoyleisölle tuttu mies varsinkin pelaaja uraltaan eli Ville Nieminen. Nieminen toimi Mikkelin Jukureissa kaksi kautta Risto Dufvan aisaparina ja aloittaa nyt ensimmäisen kautensa päävalmentajana SM-liigassa. Penkin takana nähdään edelleen myös Pasi Nurminen, joka aloittaa jo neljännen kautensa Pelicansin valmennustiimissä.

Jos seurassa vaihtui päävalmentaja niin pelaajapuolella on ovet käyneet molempiin suuntiin todella kovaan tahtiin ja joukkue on vaihtunut todella paljon viime kaudesta. Maalivahtiosasto vaihtui joukkueessa kokonaan, kun uudeksi ykkösmaalivahdiksi hankittiin JYP:ssä viimeiset vajaat pari kautta kiekkoillut Juho Olkinuora. Olkinuoran kirittäjäksi hankittiin nuori tshekkimaalivahti Jakub Skarek. Maalivahtikaksikko on ihan hyvä Liiga-tasolle, mutta mielenkiintoista nähdä, saako esimerkiksi Olkinuora otteisiinsa tasaisuutta, koska liian usein on nähty sitä, että hyvää ottelua seuraa heikompi ottelu ja jopa yhden kamppailun sisällä tulee isoja tason heilahteluja. Mikäli Olkinuora pystyy pelaamaan sillä tasolla mitä Jyväskylässä parhaimmillaan nähtiin, voi Olkinuorasta kehittyä jopa EHT-tasolle yltävä maalivahti.

Embed from Getty Images

Puolustuksesta Pelicans menetti todella paljon kiekollista taitoa sekä kokemusta. Erityisesti Libor Sulakin lähteminen kirpaisee joukkuetta, sillä miehen panos viime kauden joukkueessa oli todella iso erityisesti ylivoimalla. Sulak teki runkosarjassa 42 otteluun todella kovat 32 (9+23) tehopistettä, joten miehen jättämää aukkoa on todella vaikea paikata. Pakistosta lähtivät myös kokeneet Juha Leimu sekä tanskalainen Stefan Lassen, joiden lisäksi lähtivät myös Jordan Rowley ja Roni Rukajärvi, joten muutos puolustuksessa on ollut melkoinen ja tämä saattaakin näkyä erityisesti alkukaudesta.

Pelicansissa ei olla jääty surkuttelemaan lähtijöiden perään vaan joukkueen alakertaa on vahvistettu pelaajilla, jotka ovat menossa vahvasti urallaan eteenpäin. HIFK:sta seura hankki Miihkali Tepon ja Oliwer Kasken. Varsinkin kaksikosta jälkimmäinen voi olla se pelaaja Pelicansin puolustuksessa, joka ottaa tulevalla kaudella ison loikan eteenpäin varsinkin kiekollisessa pelaamisessa. Lisäksi puolustukseen hankittiin kaksi viime kautta Jukureissa kiekkoillut Keni Karalahti sekä SHL:ssä pelannut ruotsalainen Henrik Nilsson. Molemmat pelaajat ovat yleispuolustajia, joiden vahvuus on enemmän oman pään pelaamisessa.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä Pelicans menetti myös paljon runkopelaajia, mutta joukkueen onneksi sentteriosasto pysyi hyvin koossa, joka onkin todella tärkeä asia tulevaan kauteen lähdettäessä. Hyökkäyksen suurimmat menetykset olivat Iikka Kangasniemen ja Jesse Saarisen lähdöt muihin maisemiin. Varsinkin Kangasniemen lähtö kirpaisee joukkuetta, sillä mies teki kahdella viime kaudella ison läjän pisteitä lahtelaisjoukkueelle. Lisäksi hyökkäyksestä poistui Aleksi Rekonen, Kimi Koivisto ja Joonas Alanne, mutta näiden sekä muutaman pienemmän roolin hyökkääjän lähdöt on Lahdessa hyvinkin paikattavissa, joten mitään katastrofaalista ei hyökkäyksen osalta onneksi tapahtunut. Hyökkäys on vahvistunut kevään ja kesän aikana hyvillä täsmävahvistuksilla, josta hyvänä esimerkkinä tshekkihyökkääjä Hynek Zohornan naaraaminen joukkueeseen. Zohornalta odotetaan varmasti isoa roolia erityisesti hyökkäyspäässä ja varsinkin ylivoimalla miehen panos tulee olemaan suuri. Mielenkiintoinen pelaaja on myös itävaltalaishyökkääjä Manuel Ganahl, joka on tehnyt viime vuosina hyvää tulosta Itävallan pääsarjassa. Onkin jännä seurata miten Ganahl sopeutuu SM-liigan vauhtiin ja syntyykö pisteitä läheskään samalla tahdilla, kuin Itävallassa. Hyökkäykseen saatiin myös nuorta talenttia, kun Pelicans sai hankittua huippulupaavan Jesse Ylösen joukkueeseen. Viime kaudella nuorukainen meni urallaan isosti eteenpäin ja Mestiksessä syntyikin kiitettävät 14 maalia. Syvyyttä joukkueen hyökkäykseen tuovat Joakim Kukkonen, Mikko Laine, Niklas Salo sekä Samuel Salonen, joten hyökkäyksen osalta joukkue voi lähteä kauteen varsin turvallisin mielin.

Embed from Getty Images

Ennakkoon Pelicans taistelee hyvin pitkälti samoista sijoituksista kuin viime kaudella. Pitää kuitenkin muistaa, että joukkueessa on alkanut uusi projekti ja vaihtuvuutta on ollut niin valmennuksen ja kuin pelaajiston osalta, joten tämä saattaa näkyä tuloksissa varsinkin alkukaudesta. Gee veikkaa Pelicansin taistelevan pudotuspelipaikasta aivan terävimmän kärjen takana. Mikäli joukkue saa hyvän startin kauteen, ei olisi suurikaan ihme, vaikka joukkue taistelisi kynsin ja hampain suorasta pudotuspelipaikasta, mutta lähtökohtaisesti lahtelaisryhmä kamppailee kuitenkin sijoista 7-10 .

 

 9.  Rauman Lukko

Lukko oli viime kaudella runkosarjassa yhdeksäs ja selviytyi näin ollen pudotuspeleihin, mutta siellä joukkueen matka tyssäsi heti ensimmäiselle kierroksella, kun paikallisvastustaja Ässät oli parempi voitoin 2-0. Erityisesti joukkueen loppukausi oli umpisurkea, joten sitä ei halua varmasti kukaan Raumalla muistella. Lukon päävalmentajana jatkaa Pekka Virta, joka aloittaa nyt toisen kautensa raumalaisten penkin takana.

Lukko menetti täksi kaudeksi ykkösmaalivahtinsa, kun Kaapo Kähkönen lähti hakemaan NHL-unelmaansa ja teki sopimuksen Minnesotan kanssa. Tilalle joukkue hankki vanhan tutun, kun Oskari Setänen palasi takaisin Raumalle kolmen Turussa vietetyn kauden jälkeen. Setäsen kirittäjinä toimii nuoret Lassi Lehtinen sekä Kalle Nurmi, joten maalivahtiosasto on Lukolla kunnossa vaikka se ehkä hivenen on heikentynyt viime kaudesta.

Embed from Getty Images

Puolustuksesta Lukko menetti hyvän viime kauden pelanneen Johan Motinin, joka suuntasi HIFK:n riveihin. Motinin lisäksi puolustuksesta lähti myös toinen jenkkipakki, kun William Wrenn suuntasi Saksaan Wolfsburgin joukkueeseen. Puolustuksesta lähti myös syvyyspelaaja Atte Mäkinen sekä todella pienessä roolissa ollut Konsta Mesikämmen, joten puolustus pysyi varsin hyvin koossa tälle kaudelle.

Lukon puolustuksen kovin hankinta on ollut tshekkipuolustaja Jakub Krejcikin saaminen Raumalle. Krejcik pelasi loistavan viime kauden Tshekin pääsarjajoukkue Bronossa, jossa mies teki puolustajalle kovat tehot 8+27, joten isoa kiekollista roolia on varmasti luvassa myös Lukon joukkueessa. Toinen uusi puolustaja raumalaisten alakerrassa on yliopistosarjasta hankittu Mark Auk, joka pelasi viime kaudella myös muutaman ottelun AHL:ssä. 23-vuotias Auk tuo myös puolustukseen kiekollista taitoa, joten tämän kauden pakistossa on yllättävän paljon kiekollista osaamista, kun miettii, että joukkueessa on jo ennestään Janne Niskalan kaltainen viivapelote.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä raumalaisten isoin menetys oli sentteri Teemu Ramstedtin lähteminen. Ramstedtin käsille olisi varmasti ollut käyttöä erityisesti alkukaudesta, kun joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista Ville Vahalahti on loukkaantumisen takia sivussa. Myös kesken viime kauden tullut amerikkalaishyökkääjä Chris VandeVelde lähti joukkueesta ja suuntasi täksi kaudeksi Itävaltaan. Lisäksi hyökkäyksestä lähti Peter Tiivola, joka siirtyi naapuriseura Ässiin sekä syvyyspelaaja Juho Keränen, josta olisi ollut todella paljon hyötyä joukkueen alemmissa ketjuissa. Hyökkäyksestä poistui myös muutamia pienemmän roolin pelaajia kuten Toni Suuronen, Joose Antonen sekä ranskalainen Valentin Claireaux, mutta näiden pelaajien paikkaaminen ei tämän kauden joukkueessa ole ongelma.

Lukko on vahvistanut hyökkäystään maltilla ja satsannut ehkä enemmän laatuun kuin massaan vaikka hankinnat ovatkin osittain pieniä arpoja. Hyökkäykseen hankittiin Justin Danforth, joka teki viime kaudella kovaa jälkeä ECHL:ssä, jossa syntyi 44 ottelussa tehot 28+31, joten miehen pitäisi tuoda ainakin maalintekovoimaa joukkueeseen. KHL:stä Lukko sai hankittua Brandon DeFazion, joka pelasi viime kauden Kunlunin riveissä. Lisäksi Lukko hankki syyskuun loppuun asti ulottuvalla lainasopimuksella kanadalaislaituri Andrew Gordonin. Gordon on tehnyt viime vuosina hyvin tehoja SHL:ssä, joten miehen otteista voi olla todella paljon hyötyä sarjan avauskierroksilla vaikka miehen sopimus onkin vain kuukauden mittainen. Hyökkäykseen saapui myös kokenut Tapio Laakso, jonka panoksesta on varmasti iso hyöty pitkän kauden aikana. Laakso on hyvä yleispelaaja, jonka voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi päävalmentaja Pekka Virta tuntee Laakson pitkältä ajalta, joten hän varmasti tietää mitä sai, kun hankki Laakson tämän kauden joukkueeseen. Nuorta voimaa hyökkäyksessä edustaa Linus Nyman, joka saapui Lukkoon Kanadan junioriliiga OHL:stä. Nyman on toki kirjoittamaton kortti aikuisten tasolla, koska nuorukaisella ei ole juurikaan kokemusta aikuisten sarjoista, joten tuleva kausi näyttää miten nuorukainen sopeutuu SM-liigan vauhtiin.

Embed from Getty Images

Lukko lähtee tähän kauteen aika pitkälti samoista lähtökohdista kuin viime kauteen, mutta silti jotenkin tuntuu, että raumalaisten materiaali ei ole ihan sillä tasolla millä se on ollut muutamana aikaisempana kautena. Lukko taistelee vahvasti pudotuspelipaikasta, mutta ainakin tässä vaiheessa tuntuu, että joukkueen rahkeet eivät suoraan pudotuspelipaikkaan riitä. Lukko taistelee tasaisessa keskikastissa monen muun joukkueen kanssa, joten sijoitukset 7-10 ovat Lukon haarukassa.

 

 

8. KalPa

KalPa pelasi todella hyvän viime kauden ja joukkue sijoittui runkosarjassa hienosti kuudenneksi ja nappasi näin ollen suoran pudotuspelipaikan. Puolivälierissä joukkueelle tuli kuitenkin noutaja, kun Tappara oli parempi voitoin 4-2.  Vaihtuvuus on ollut joukkueessa maltillista ja KalPa on saanut pidettyä rungon varsin hyvin koossa. Lisäksi Sami Kapanen on vuoden verran kokeneempi päävalmentaja, joka varmasti auttaa joukkuetta ja koko seuraa pitkän kauden aikana.

Embed from Getty Images

KalPan suurimmat menetykset kohdistuivat puolustukseen, josta joukkue menetti kolme todella tärkeää pelaajaa. Eniten KalPan puolustusta kirvelee Mathew Maionen lähtö, joka suuntasi KHL:ään Dinamo Riikan riveihin. Kanadalaispuolustaja oli todella iso palanen viime kauden joukkueessa ja mies voitti myös puolustajien pistepörssin tehoilla 15+24. Lisäksi puolustuksesta lähti joukkueen monivuotinen runkopelaaja Santeri Lukka (TPS) sekä Juuso Riikola, joka lähti Pohjois-Amerikkaan tavoittelemaan NHL unelmaansa. Myös tämän kaksikon myötä puolustuksesta lähti paljon kiekollista taitoa, joten mielenkiintoista on nähdä mistä löytyy paikkaajat tämän kauden joukkueessa.

Kuopiolaiset ovat satsanneet puolustajahankinnoissa laatuun eikä määrään ja siirtomarkkinoilta löytyikin hyviä täsmä hankintoja pakistoon. Vaasan Sportissa isossa roolissa ollut Ari Gröndahl tulee varmasti vahvistamaan joukkueen puolustusta ja lisäksi seura sai hankittua oman kasvattinsa Lasse Lappalaisen takaisin KalPaan ja mies palaakin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen Kuopioon. Neljä edellistä kautta Lappalainen pelasi SaiPassa ja mies menikin viime kaudella pelillisesti isosti eteenpäin, josta osoituksena runkosarjassa tehdyt 25 (5+20) tehopistettä. Elokuussa KalPa hankki puolustukseen vielä kokeneen Lauri Taipaluksen, joka pystyy parhaimmillaan olemaan hyvä kiekollinen puolustaja. Lisäksi nuori Saku Vesterinen palasi takaisin Kuopioon Kanadan junioriliigasta, mutta nähtäväksi jää, minkälaista roolia nuorukainen pystyy KalPan puolustuksesta ottamaan..

Embed from Getty Images

Hyökkäys pysyi KalPalla jopa yllättävän hyvin koossa viime kaudesta ja vaikka seura menettikin Jerry D”Amigon, Sami Mutasen sekä Janne Tavin, niin kukaan näistä pelaajista ei ole sellainen, jota ei pystyttäisi tämän kauden joukkueessa korvaamaan. Isoin hankinta oli Jaakko Rissasen paluu joukkueeseen. Rissanen lähti loistavan hopeakauden jälkeen hakemaan paikkaa KHL:stä, mutta viime kausi oli miehelle kaikkea muuta kuin helppo, joten Rissanen päätti palata takaisin Kuopioon. Rissanen tuo hyökkäyspelaamiseen kaivattuja käsiä ja miehen panos tulee olemaan todella iso niin tasakentällisin kuin ylivoimalla. Rissasen lisäksi muita merkittäviä hyökkääjähankintoja ei Kalpan tarvinnut tehdä vaikkakin joukkue hankki koeajalle oman kasvattinsa Toni Hyvärisen kilpailemaan pelipaikasta.

KalPa lähtee hyvistä lähtökohdista tähän kauteen verrattuna siihen, mikä oli tilanne esimerkiksi vuosi sitten tähän aikaan. Harjoituskaudella KalPa on kärsinyt paljon loukkaantumisista, josta myös harjoitusotteluiden tulokset kertovat; yksi voitto ja kuusi tappiota. Loukkaantumiset voivatkin näkyä joukkueen otteissa Liigan avauskierroksilla, mutta pitkäaikaispotilaita ei loukkaantuneiden joukossa juurikaan pitäisi olla. Gee ennakoi kuopiolaisten taistelevan hyvin pitkälti samoista sijoista kuin viime kaudella eli sijat 6-9 ovat KalPan ulottuvissa, mutta silti on jotenkin sellainen tunne, että KalPan paukut eivät aivan riitä suoraan pudotuspelipaikkaan, joten KalPa on Geen ennakossa sijalla 8.

Embed from Getty Images

 

7. SaiPa

SaiPa palasi yhden heikon kauden jälkeen jälleen pudotuspeleihin, kun se sijoittui viime kaudella runkosarjassa hienosti seitsemänneksi. Pudotuspeleissä joukkue voitti  1. kierroksella Pelicansin voitoin 2-1, mutta puolivälierissä TPS oli kuitenkin lappeenrantalaisia parempi voitoin 4-2. Viime kaudella joukkueen päävalmentajaksi tullut Tero Lehterä on tehnyt hienoa työtä Lappeenrannassa ja tällä kaudella joukkue voi ottaa jopa askeleen eteenpäin. Vaihtuvuutta joukkueessa on ollut jonkin verran, mutta SaiPa on saanut pidettyä rungon kasassa erityisesti hyökkäyksen osalta.

Embed from Getty Images

Puolustuksesta joukkueelta lähti iso lista avainpelaajia, joista pahimmat menetykset olivat NHL-sopimuksen tehneen Urho Vaakanaisen lähtö Pohjois-Amerikkaan sekä hyvän viime kauden pelanneen Lasse Lappalaisen siirtyminen kotikonnuilleen Kuopioon. Puolustuksesta lähtivät myös  seuran monivuotiset luottomiehet Brett Carson ja Per Savilahti-Nagander. Lisäksi pakistosta poistui viime kaudella alavireisesti pelannut Lauri Taipalus ( KalPa) sekä pienemmässä roolissa olleet Santeri Koponen sekä Henry Maarnela.

Puolustukseen SaiPa on hankkinut nuoria pelaajia, jotka ovat menossa urallaan vahvasti eteenpäin. Vaasasta Lappeenrantaan saapui 19 -vuotias Robin Salo, joka halusi heikon viime kauden jälkeen hakea urallaan uusia tuulia ja ottaa samalla urallaan seuraavan askeleen eteenpäin. Mikäli Salo pystyy esittämään vähänkään samanlaisia otteita kuin toissa kaudella Sportissa, voi nuorukainen olla SaiPa-puolustuksen johtohahmoja. Lisäksi puolustukseen hankittiin Veeti Vainio sekä Yhdysvaltain yliopistosarjasta saapuva Erik Autio. Molemmat pelaajat ovat esittäneet harjoituskaudella pirteitä otteita, joten mielenkiintoista seurata miten isoa ruutua kaksikko pystyy puolustuksesta nappaamaan. Muita hankintoja SaiPa ei ole puolustukseen vielä tehnyt, mutta seura on tiedottanut etsivänsä vielä yhtä kiekollista puolustajaa, josta olisi hyötyä erityisesti ylivoimalle.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä SaiPa menetti myös pelaajia, mutta joukkueen avainpelaajista käytännössä kaikki pysyvät joukkueessa myös tulevalla kaudella. Sentteriosastolta joukkue menetti Eetu Kosken ja Saku Salmisen. Laitahyökkääjistä SaiPa menetti kesken viime kauden tulleen Curtis Hamiltonin, joka suuntasi täksi kaudeksi Saksaan sekä Kim Strömbergin, joka ainakin aloittaa kauden Mestikseen nousseen Kooveen riveissä. Mestikseen siirtyivät myös pienessä roolissa olleet Antton Mönkäre ja Arttu Likola. Lisäksi nelosketjun raatajana tunnettu Valtteri Virkkunen joutui ikävästi lopettamaan uransa loukkaantumisten takia.

Hyökkäystä SaiPa on vahvistanut maltilla, koska runko pysyi niin hyvin koossa viime kaudesta. Isoin hankinta hyökkäykseen oli kanadalaissentteri Tyler Morleyn naaraaminen Medvescakista, jossa mies teki viime kaudella todella hyvää tulosta. Morley teki EBEL-liigassa 54 runkosarjan ottelussa komeat 63 (25+38) tehopistettä. Sama tahti jatkui myös pudotuspeleissä, jossa Morley nakutti kuudessa ottelussa tehot 6+5. Vaikka Morley teki viime kaudella paljon maaleja, mies pitää silti itseään enemmän pelinrakentajana kuin maalipyssynä. Mielenkiintoista seurata miten kanadalainen onnistuu SM-liigassa, koska Itävallan liigan taso ei ole kuitenkaan verrattavissa Suomeen. Toinen hankinta sentteriosastolle oli Tomi Iso-Mustajärvi, joka pelasi hyvän viime kauden naapuriseura Ketterässä.

Embed from Getty Images

Laitureista mielenkiintoisin hankinta oli nuori 19 -vuotias Emil Oksanen, joka saapuu SaiPaan Kanadan junioriliiga WHL:stä. Oksanen pelasi todella hyvän viime kauden, josta osoituksena WHL:n runkosarjassa tehdyt 48 (16+32) tehopistettä 58 otteluun. Tuleva kausi sitten lopulta näyttää pystyykö alle 18 -vuotiaiden joukkueessa MM-kultaa 2016 voittanut Oksanen lyömään itsensä läpi heti ensimmäisellä SM-liigakaudella. Lisäksi laituriosastoa vahvistettiin Kärppien A-nuorissa kovaa tulosta tehneellä Aatu Luusuaniemellä sekä Pohjois-Amerikan juniorisarja USHL:stä saapuvalla Santeri Virtasella. Voi tosin olla, että nuorukaiset joutuvat ainakin alkukaudesta hakemaan paikkaa vielä yhteistyöseura Ketterästä.

SaiPa on esiintynyt harjoituskaudella vahvasti ja kuudesta pelatusta ottelusta joukkue voitti viisi ja hävisi yhden. SaiPalla on hyvä tilanne lähdettäessä tulevaan kauteen, koska valmennus on jo vuoden verran ollut seurassa ja hitsaantunut tuona aikana hyvin yhteen joukkueen kanssa. Lisäksi SaiPan runko säilyi hyvin koossa tulevalle kaudelle erityisesti hyökkäyksen osalta. Tero Lehterän suojatit taistelevat tiukasti keskikastissa, mutta mikäli kaikki menee nappiin, voi SaiPa ottaa jopa suoran pudotuspelipaikan. Ennakossa nostamme SaiPan viime kaudesta tutulle sijalle 7.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.