Scroll Top

SM-liigaennakko – Puolivälierien tiukka taisto JYP vs HIFK

Huomenna alkaaa ehkä kakista mielenkiintoisin pudotuspelien puolivälieräsarja, kun JYP ja HIFK aloittavat oman ottelusarjansa Jyväskylässä. Parista voi veikata tasaista vaikka jyväskyläläiset ovatkin olleet vaikea vastus HIFK:lle viime vuosina varsinkin vieraskentällä. Runkosarjassa keskinäiset ottelut menivät JYP:lle voitoin 3-1 ja HIFK ainoa voitto tuli runkosarjan lopussa, kun JYP peluutti CHL finaalia edeltävässä ottelussa kakkos tai, jopa kolmos miehistöä.Toki runkosarjan kohtaamisilla ei ole mitään merkitystä, kun pudotuspelit keskiviikkona alkavat, mutta kyllä JYP:n kotiedulla voi tässä sarjassa olla yllättävän iso vaikutus. Lisäksi HIFK:n leiristä puuttuu tärkeä pelaaja, kun Juhani Tyrväinen on pelikiellon takia kolmesta ensimmäisestä pudotuspeliottelusta.sivussa.

 

Ennakkoasetelmat

JYP

JYP:n runkosarjan loppu oli melkoista vuoristorataa ja joukkue hävisi kymmenestä viimeisestä runkosarjan ottelusta peräti kuusi ja voitti vain yhden varsinaisella peliajalla. Sitä vastoin kotikentällä joukkue on ollut iskussa ja JYP on voittanut 15 edellisestä kotipelistään peräti 11, joten kotietu voi olla tässä sarjassa isossa roolissa. Lisäksi seurassa on paljon voittamisen kulttuuria eikä JYP ole kovin monena vuonna jäänyt puolivälieriin vaan edennyt vähintään välierävaiheeseen niin kuin teki viimekin vuonna.

Embed from Getty Images

JYP:n joukkueesta löytyy paljon pudotuspelikokemusta, josta voikin olla hyötyä esimerkiksi nuorempien pelaajien opastamisessa. JYP pelaa tutulla kaavalla millä se on pelannut useita vuosia, joten mitään yllättävää joukkue tuskin tarjoaa. Joukkueen puolustus on varsin kapea, joten mitään hirveitä loukkaantumisia se ei kyllä kestä. Seura teki loppukaudesta hyvän kaappauksen, kun se hankki KooKoo:sta puolustaja Jake Newtonin. Mies omaa hyvät kiekolliset taidot, josta hyvänä esimerkkinä runkosarjassa tehdyt tehot 13+24.

JYP:n akilleenkantapää saattaa olla siinä, että joukkueen peli voi ailahdella otteluiden sisällä yllättävän paljon ja se nähtiin esimerkiksi runkosarjanlopussa. Mikäli seura haluaa menestyä pudotuspeleissä olisi joukkueen pelattava ehjiä kuusikymppisiä ilman huonoja jaksoja otteluiden sisällä.

Maalivahti tilanne joukkueella on sikäli hyvä, että joukkueesta löytyy kaksi liigatason hyvää maalivahtia. Jussi Olkinuora pelasi hyvän runkosarjan, mutta miehelle saattaa välillä tulla ihme hörppyjä ja niihin ei pudotuspeleissä ole varaa. Tässä ottelusarjassa onkin isossa roolissa se kumman joukkueen maalivahdit pystyvät pelaamaan paremmin, koska on hyvin todennäköistä, että molempien joukkueiden molemmat maalivahdit pelaavat tässä otteluparissa.

Embed from Getty Images

Hyökkäys on JYP:n vahvuus ja tulivoimaa löytyy joukkueesta laajalta rintamalta, kuten Antti Suomelan pistepörssin voitto osoittaa. Lisäksi joukkueesta löytyy kokenut Jarkko Immonen, jonka panos erityisesti kevään ratkaisupeleissä on iso. Lisäksi löytyy toinen kokenut sotaratsu Juha-Pekka Hytönen, joka ei välttämättä pisteillä juhli, mutta on joukkueelle muuten tärkeä. Tehoja odotetaan Jani Tuppuraiselta, joka pelasi todella hyvän kauden tehden 21 maalia sekä 33 syöttöä. Pisteiden valossa Tuppuraisen kausi oli miehen paras. Lisäksi joukkueesta löytyy maalitykki Juuso Puustinen, joka pelasi uransa parhaan kauden,Puustinen paukutti runkosarjassa peräti 30 maalia ollen maalipörssissä kakkonen. Yhnttensä Puustinen teki runkosarjassa 51 pistettä, joka miehen uran paras lukema. Mies laittoi kauden aikana uusiksi niin maali, syöttö kuin piste-ennätyksensä. Mikä tekee tästä ottelusarjasta eriotyisen mielenkiintoisen niin Puustinen kohtaa heti puolivälierissä vanhan seuransa HIFK:n, jossa mies pelasi yhteensä viisi kautta ennen kuin siirtyi täksi kaudeksi Jyväskylään. Mielenkiintoista nähdä tulee Puustiselle kuittalua vangoilta pelikavereilta vai kurittaako Puustinen HIFK maaleillaan otelusarjan aikana.

 

HIFK

HIFK:n kausi lähti heikosti liikkeelle, mutta mitä pidemmälle runkosarja eteni sitä paremmaksi joukkueen pelaaminen myös parani. Loppukaudesta joukkueen peli oli todella hyvää ja sen pystyi katsomaan jo pelkästään tuloksista. Hyvänä esimerkkinä back to back pelit Kärppiä vastaan, joista HIFK voitti molemmat runkosarjan lopussa,  JYP:n ohella myös HIFK pääsee lähes parhaalla kokoonpanolla pudotuspeleihin, mutta Juhani Tyrväisen typerä pelikielto pitää miehen sivussa kolmesta ensimmäisestä puolivälieräottelusta. Nähtäväksi jää miten iso merkitys sillä on, kun yksi joukkueen runkopelaajista on lähes puolet ottelusarjasta sivussa.

u

Embed from Getty Images

HIFK:lla on hyvä ja leveä materiaali, mutta puolustus on yllättävän kapea ja se onkin yksi joukkueen heikko kohta. Valitettavasti Miihkali Teppo ja Saku Salmela ja kumppani eivät kestä vertailussa sitten kun ruvetaan oikeasti pelaamaan isoista asioista. Onneksi puolustuksesta löytyy silti ehkä liihan paras kiekollinen puolustaja nimittäin Miro Heiskanen, joka voi omalla henkilökohtaisella taidoillaan ratkaista otteluita HIFK:lle.

Joukkueen vieraspelaaminen on ollut tällä kaudella todella heikkoa ja HIFK keräsi runkosarjassa vasta kymmenenneksi eniten pisteitä vieraissa. Toki noilla tilastoilla ei liiemmin ole väliä pudotuspeleissä, mutta kyllä ne, jotain osviittaa kumminkin antaa. Sen takia joukkueen olisi tärkeä saada heti sarjan alussa vierasvoitto Jyväskylästä, mikäli joukkue mielii tästä parista jatkoon.

Embed from Getty Images

Hyökkäys sitä vastoin on joukkuella kunnossa ja leveyttä löytyy lähes ketjuun kuin ketjuun. Joukkueesta peräti kahdeksan eri pelaajaa teki vähintään kymmenen maalia. Kirkkaimpina tähtinä tuikkivat Erik Thorell ja Vili Sopanen sekä pelikiellossa oleva Juhani Tyrväinen. Thorell teki kuitenkin vaikean alun jälkeen 17 maalia ja yhteensä 46 pistettä ja oli koko joukkueen paras pistemies. Lisäksi ruotsalaisen +/- tilasto oli komea + 17. Myös Sopanen pelasi komean runkosarjan. Mies pelasi vain 49 ottelua, mutta teki siinä ajassa tehot 14+22..MIkäli HIFK haluaa tästä parista jatkoon ovat nämä kärkipelaajat isossa roolissa ja vastuun jakautuessa tehojen puolesta nimenomaan näillä kahdella pelaajalle. Toki näiden takaa löytyy myös ratkaisuvoimaa Jarkko Malisen ja Joonas Raskin muodossa. Erityisesti Joonas Rask on kunnostautunut pudotuspeleissä ja mies on kahden viime kauden aikana pelannut lähes piste per peli tahdilla. Rask on pelannut kahden viime kauden aikana yhteensä 31 pudotuspeliottelua ja tehnyt niissä yhteensä 27 pistettä (8+19) , joten mies syttyy juuri kevään ratkaisupeleihin

 

Arvio sarjasta

Puolivälierien mielenkiintoisin ottelusarja luvassa, johon JYP lähtee suosikkina kotiedun turvin. HIFK tarvitsisi ryöstön heti sarjan alussa, muuten joukkueelle voi tulla vaikeaa. JYP:ssä on niin paljon kokemusta, joka on vain positiivinen voimavara kevään peleissä. Gee ennakoi, että JYP jatkaa tuttuun tyyliin välieriin voitoin 4.-2.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.