Scroll Top

SM-liiga – Jatkuuko HIFK:n kotivire vai yllättääkö SaiPa ?

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään vauhdikas ja täysi seitsemän ottelun kierros. Geen ennakossa käydään läpi pudotuspelipaikkojen kannalta mielenkiintoinen ottelu, kun vahvasti kotonaan esiintynyt Helsingin IFK saa vastaansa pirteästi tällä kaudella esiintyneen SaiPan. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran syyskuussa ja tuolloin Lappeenrannassa pelatussa ottelussa SaiPa otti niukan 2-1 kotivoiton Topi Nättisen jatkoaikamaalilla.

 

Ennakkoasetelmat

HIFK

HIFK povattiin ennen kauden alkua sarjan kärkikahinoihin, mutta kausi on ollut joukkueelle kaikkea muuta kuin helppo. HIFK on tällä hetkellä sarjassa sijalla kahdeksan ja eroa suoraan pudotuspelipaikkaan on neljä pistettä. HIFK:n materiaalilla ei toki pitäisi taistella tällaisista sijoista vaan olla sarja top kolmessa, mutta kausi on vasta alle puolivälissä ja keväällä veri todenteolla vasta punnitaan.

Embed from Getty Images

HIFK pelasi perjantaina pirteän ottelun vieraissa sarjan kärkijoukkue Kärppiä vastaan, mutta joukkue joutui lopulta taipumaan voittolaukausten jälkeen maalein 3-2.  Vieraspelaaminen onkin suurin syy siihen miksi HFK ei ole tällä hetkellä suoralla pudotuspelipaikalla eli kuuden parhaan joukossa. Joukkue on pelannut 13 ottelua vieraissa ja saldona on vain yksi voitto ja siitäkin on aikaa jo yli kuukausi. Sitä vastoin kotona joukkueen peli kulkee kuin unelma. Tämän päivän SaiPa kamppailuun joukkue lähtee seitsemän kotivoiton putkessa ja kahden edellisen kotiottelun maaliero on murskaava 9-1. Onkin suuri mysteeri miksi joukkueen pelaaminen on niin erinäköistä kotona kuin vieraissa.

HIFK lähtee lauantai-iltaan sikäli hyvästä tilanteesta vaikka tulokset ovatkin ailahdelleet niin joukkueen pelaaminen on mennyt eteenpäin viime viikkoina. Tiistaina joukkue pelasi todella raikkaan ottelun Pelicansin vastaan eikä antanut lahtelaisille mitään palaa. Kärkipelaajat ovat ruvenneet tekemään sitä tulosta mitä heiltä on odotettu ja esimerkiksi kaksikko Juhani Tyrväinen-Vili Sopanen on ollut viime otteluissa todella vahva. HIFK tulee tarvitsemaan hyvää hyökkäyspelaamista koko joukkueen voimin eikä vain välähdyksiä yksilöiltä, koska SaiPan puolustuspelaaminen on ollut todella vahvaa viime viikkoina, joten HIFK:lla riittää tekemistä SaiPan tiiviin ja vahvan puolustuspaketin avaamisessa.

Jälleen kerran pitää ottaa esiin erikoistilannepelaaminen ja HIFK:n kohdalla erityisesti alivoimapelaaminen. Perjantain Kärpät ottelussa joukkue kaatui nimenomaan heikkoon alivoimaan ja Kärpät iski molemmat maalinsa ylivoimalla. Toki tilastojen valossa Ari-Pekka Selinin suojatit ovat pelanneet huomattavasti parempaa alivoimaa kotona kuin vieraissa ja prosenttien valossa alivoima on kotona peräti 15 prosenttia parempaa. Tilastoilla ei toki ole mitään merkitystä, kun kiekko putoaa lauantaina jäähän vaan joukkueen pitää vetää työhaalarit niskaan ja tehdä hommia täydet 60 minuuttia tai jopa enemmän, jotta voitto irtoaa.

Embed from Getty Images

 

SaiPa

SaiPa on ollut yksi SM-liigakauden suuria yllättäjiä ja joukkue on tällä hetkellä sarjassa hienosti kuudentena eli kiinni suorassa pudotuspelipaikassa. Tero Lehterän luotsaama SaiPa aloitti kauden todella nihkeästi, mutta mitä pidemmälle kausi on edennyt sitä paremmin joukkueen peli on kulkenut. Perjantaina joukkue kärsi pitkästä aikaa kotitappion, kun KalPa oli parempi maalein 1-0.

SaiPan vahvuus on nimeen omaan ollut koko joukkueen vahvassa puoluspelaamisessa. Viimeisen kymmenen ottelun otannalla SaiPa on päästänyt Tapparan ja Kärppien ohella sarjassa vähiten maaleja. Varsinkin tasaviisikoin paketti on pysynyt hyvin koossa eikä joukkue oli suuremmin notkahtanut, joten SaiPalle voi ennustaa hyvää jatkoa myös tulevaisuudessa.

Embed from Getty Images

SaiPan hyvän puolustuspelaamisen on kruunannut maalivahti Frans Tuohimaa. Mies on noussut tällä kaudella joukkueen ykkösmaalivahdiksi eikä suotta. Tuohimaa on pelannut koko kauden todella vahvasti ja erityisesti viimeisen vajaan parin kuukauden aikana mies on ollut suorastaa loistava. Vaikka otsikoissa ja mediassa mies ei suuremmin loista niin Tuohimaa kuuluu tällä hetkellä koko SM-liigan kuumimpiin maalivahteihin ja tätä tukevat myös tilastot.  Lokakuussa miehen kahdeksan ottelun torjuntaprosentit olivat hurjat 95.58 ja lähes samanlainen tahti on jatkunut myös marraskuussa. Tilastojen ulkopuolelta se tärkein asia  on, että Tuohimaa pystyy olemaan SaiPalle voittava ykkösmaalivahti illasta toiseen ja miehen loisto-otteita joukkue tulee tarvitsemaan myös lauantain HIFK kamppailussa.

Jos SaiPan puolustuspelaaminen on ollut viime aikoina todella hyvää niin samaa ei voi sanoa hyökkäyspelaamisesta. Joukkueen hyökkäyspelaaminen on ollut tehotonta käytännössä koko kauden, joten täytyy ihmetellä suuresti, että joukkue on sarjassa noinkin korkealla. SaiPa on tehnyt sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja keskiarvon ollessa vain hieman yli kaksi maalia ottelua kohden, joten pitkässä juoksussa tuollainen maalimäärä ei tule millään riittämään. Suurin syy pieniin maalimääriin on ollut todella heikko ylivoimapelaaminen. Joukkue ei ole saanut ylivoimaansa toimimaan käytännössä missään vaiheessa kautta ja niinpä joukkue hankki hyökkäykseen lisää vahvistusta, kun kanadalainen Peter Quenneville saapui vahvistamaan joukkuetta. Mies on pelannut vasta kaksi ottelua keltamustissa, joten mitään suuria johtopäätöksiä ei miehen pelaamisesta voi vielä tehdä.

Embed from Getty Images

SaiPa koki tällä viikolla myös menetyksiä, kun joukkueen avainpelaajiin kuuluva Cody Kunyk loukkaantui tiistain Jukurit ottelussa eikä mies pelannut perjantain KalPa ottelussa, joten miestä tuskin nähdään myöskään lauantaina. Kunykin ohella myös Kim Strömberg loukkaantui tiistaina, joten hyökkäyspäästä joukkue on menettänyt tärkeitä palasia.

 

Arvio

HIFK lähtee lauantain kamppailuun selvänä ennakkosuosikkina, mutta SaiPa on näyttänyt tällä kaudella, että joukkuetta ei pidä aliarvioida. Helsinki on ollut SaiPalla sikäli hyvä vieraspaikka pelata, koska joukkue on raapinut vähintään yhden vierasvoiton HIFK:sta per kausi kolmen edellisen kauden aikana, joten tilastojen valossa SaiPalla on hyvät saumat yllättää

Avausmaalin merkitys on tässä kamppailussa todella iso ja jos SaiPa kestää avauserän ja pystyy menemään ottelussa johtoon sillä on saumat yllättää. Gee ei silti usko tässä ottelussa vierasvoittoon vaan veikkaa HIFK:n jatkavan kotivoittojen tiellä ja uskoo sen ottavan parin maalin kotivoiton, joten pitkäveto lapuille kotivoittoa pelaamaan.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.