Scroll Top

NHL – Suomalaiset ovat hurjassa iskussa NHL:ssä ja johtavat tällä hetkellä kaikkia tärkeitä tilastoja

Suomalaispelaajat ovat aloittaneet tämän kauden NHL:ssä paremmin kuin kukaan osasi villeimmissä unissaan edes unelmoida. Kärkipelaajat ovat olleet hurjassa vireessä illasta ja ottelusta toiseen eikä tämä loistava pelaaminen jää pelkästään kenttäpelaajien varaan, vaan myös maalivahdit tai ainakin osa maalivahdeista on pelannut todella hyvän alkukauden.

Suomalaiset johtavat tällä hetkellä kaikkia tärkeitä tilastoja ja ovat pelanneet niin loistavasti tehojen valossa mitä ei ole nähty tuskin koskaan tai ainakaan kertaakaan 2000-luvulla. Mikko Rantanen johtaa tällä hetkellä syöttöpörssiä 28 syötöllä, kun kakkosena oleva Mitchell Marner on suomalaisesta neljän syötön päässä. Tämän lisäksi Rantanen johtaa vieläkin tärkeämpää tilastoa eli NHL:n pistepörssiä tehoin 10+28. Toisena pistepörssissä on Rantasen ketjukaveri Nathan MacKinnon, joka on tehnyt tehot 15+20.

Embed from Getty Images

Maalien valossa suomalaisista viime aikoina on hurjassa lyönnissä ollut Patrik Laine, joka on tehnyt neljään viime peliin käsittämättömät 11 maalia. Edellisessä ottelussa St. Louis Bluesia vastaan Laine teki historiaa ja laukoi ottelussa hurjat 5 maalia, joka on, jopa NHL:n mittapuulla todella käsittämätön suoritus. Saavutuksen arvoa kuvaa hyvin se, että kauden 1997-1998 jälkeen vain kaksi pelaaja on tehnyt yhdessä ottelussa viisi maalia. Edellisen kerran NHL:ssä on tehty viisi maalia keväällä 2011. Suomalaisen hyvä vire alkoi, kun Winnipeg saapui pelaamaan kaksi NHL-ottelua Suomeen. Helsingissä pelatut pelit mukaan lukien Laine on tehnyt kymmeneen viime peliin yhteesä hurjat 16 maalia, joka on nostanut suomalaisen NHL:n kuumimmaksi maalintekijäksi tällä hetkellä. Loistavat otteet marraskuussa ovat nostaneet Laineen koko NHL:n maalipörssin kärkeen 19 maalillaan. Toki ero takana tuleviin on pieni, sillä Buffalon Jeff Skinner on vain maalin (18) päässä. Maalipörssin kärkipaikan lisäksi tamperelainen johtaa myös tehtyjen ylivoimamaalien tilastoa yhdeksällä osumallaan ennen Bostonin tshekkihyökkääjä David Pastrnakkia.

Embed from Getty Images

Suomalaisten huikea edustus NHL:n eri tilastoissa ei ulotu pelkästään kenttäpelaajiin vaan myös maalivahtien eri tilastoissa suomalaiset pitävät piikkipaikkaa. Pekka Rinne voitti viime kauden loistavilla runkosarjan otteillaan maalivahdeille jaettavan Vezina Trophy palkinnon ensimmäistä kertaa urallaan. Rinne on tällä kaudella näyttänyt, että viime kauden loistovire ei ollut sattumaa ja ettei miehen taso ole laskenut kesällä tulleen palkinnon myötä mihinkään. Toki Rinne on pelannut hyvin koko 2010-luvun, mutta tuntuu, että miehen otteet vain paranevat mitä enemmän ikää tulee mittariin. Tällä kaudella kempeleläinen on ollut suorastaan huikea tolppien välissä. Nashvilleä edustava Rinne johtaa tällä hetkellä päästettyjen maalien tilastoa sekä torjuntaprosentti tilastoa. Rinne on pelannut tällä kaudella 15 ottelua ja päästänyt nissä keskimäärin 1,68 maalia per ottelu. Torjuntaprosentti kyseisissä otteluissa on todella kova 94,2 ja Rinne on NHL:n ainoa maalivahti, jolla on yli 94 torjuntaprosentti. Toki osalla on korkeampi torjuntaprosentti, mutta he ovat pelanneet vain ottelun tai kaksi eikä kyseisiä maalivahteja kelpuuteta tilastoihin vähäisten ottelumäärien takia. Rinteen kohdalla ei ole epäilystä etteikö hyvä vire jatkuisi myös jatkossa, koska miehellä on myös hyvä puolustus edessään, joka ei ainakaan haittaa maalivahdin työskentelyä.

Embed from Getty Images

Tässä oli siis listaus siitä, miten suomalaiset ainakin tällä hetkellä hallitsevat NHL:n tärkeimpiä tilastoja. Tätä herkkua ei ole koettu vuosikymmeniin tai tuskin koskaan, joten suorituksen merkitystä on syytä arvostaa sille kuuluvalla tavalla. Lisäksi, kun katsoo miten nuoria suurin osa suomalaisista NHL-pelaajista on, ei tarvitse hirveän huolissaan olla etteikö  kova pistetehtailu jatkuisi myös tulevina kausina. Toki voi olla ettei tämän kaltaista piste, syöttö ja maalipörssin hallintaa tule välttämättä olemaan. Mutta se on varmaa, että korkealla suomalaispelaajat tilastoissa nähdään niin kenttäpelaajien kuin maalivahtien osalta.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.