Scroll Top

SM-liiga ennakko 2017-2018 – Mitkä joukkueet jäävät pudotuspelien ulkopuolelle ??

Kauan odotettu jääkiekon SM-liiga alkaa perjantaina, joten aika käydä läpi mistä lähtökohdista kauteen lähdetään ja mitkä joukkueet ovat suosikkeja voittamaan Suomen mestaruuden. Viime kausi päättyi Tapparan mestaruusjuhliin, joka löi finaalisarjassa yllättäjä KalPan voitoin 4-2. Pronssimitalit matkasivat Jyväskylään, kun Jyp voitti pronssiottelussa HIFK maalein 6-5.

Tässä Geen liiga ennakon ensimmäisessä osiossa käydään läpi ne joukkueet, jotka povataan runkosarjassa sijoille 11-15.

 

Geemedian SM-liiga ranking kaudella 2017-2018

Sijat 11-15 eli pudotuspelien ulkopuolella jäävät joukkueet

15.  Mikkelin Jukurit

Etelä-Savon ylpeys Mikkelin Jukurit pelasi hyvän debyyttikauden SM-liigassa vaikka joukkue jäikin pudotuspelien ulkopuolelle. Ainakin ennakkoon Jukureiden tulevasta kaudesta voi povata haasteellista eikä joukkueen materiaali kestä vertailussa muihin pudotuspelipaikoista taisteleviin joukkueisiin. Risto Dufvan ryhmä pysyi yllättävän hyvin kasassa viime kaudesta, mutta muutama iso palanen joukkueesta lähti. Erityisesti puolustaja Miika Koiviston lähtö Kärppiin heikensi joukkuetta merkittävästi, jonka lisäksi Topi Nättisen lähtöä joukkueen hyökkäyksestä voi pitää jonkinlaisena menetyksenä.

Embed from Getty Images

Vastaavasti hankinta puolella on ollut hiljaista. Isoimmat hankinnat ovat olleet Hannu Pikkaraisen, Markku Flinckin ja Julius Vähätalon saaminen Jukureiden miehistöön, mutta noilla hankinnoilla ei joukkue vielä pitkälle pötki. Pikkaraisen panos tulee olemaan joukkueessa iso ja varsinkin ylivoimalla miehelle riittänee vastuuta.

Joukkue pelasi kauden alla vain kolme harjoitusottelua, joten niiden perusteella on vielä vaikea sanoa joukkueen pelaamisesta juuri mitään. Mikäli Jukurit pystyy esiintymään edes yhtä pirteästi kuin viime kaudella on se joukkueelle eräänlainen torjuntavoitto.

Embed from Getty Images

 

14.  Kouvolan KooKoo

KooKoon viime kausi oli todella vaikea ja joukkue sijoittui runkosarjassa vasta sijalle 13. Joukkue vaihtoi myös kesken kauden valmentajaa, kun Tuomas Tuokkola tuli joukkueen päävalmentajaksi. Tuokkola on toki hyvä valmentaja, mutta harjoituspelien perusteella joukkueella on iso haaste edessään myös tälläkin kaudella. Varsinkin puolustus on vuotanut harjoituspeleissä pahasti ja se tuleekin olemaan joukkueen isoin murheenkryyni kauden aikana.

Pelaaja puolella on käynyt iso vaihtuvuus ja tämä voikin näkyä joukkueen otteissa varsinkin alkukaudesta. Joukkue menetti viime kauden ryhmästä tärkeän kolmikon, kun  Jarkko Malinen, Juha.Pekka Haatajaekä Ryan O”Connor siirtyivät kokonaisuudessaan HIFK:n miehistöön. Lisäksi hyökkäyksestä lähti Terry Broadhurst, joka teki viime kaudella mukavat 35 pistettä.

Embed from Getty Images

KooKoo on saanut paikattua lähtijöitä varsin mukavasti ja erityisesti hyökkäykseen on saatu hyviä liigatason pelaajia. Pisteitä odotetaan erityisesti Michael Keräseltä, jonka viime kausi oli todella vaikea, mutta potentiaalia miehessä on nousta vaikka joukkueen parhaaksi pelaajaksi. Lisäksi hyökkäykseen hankittiin kokenut Toni Kähkönen sekä KHL:ssä viime kaudet pelannut tanskalainen Patrick Bjorkstrand, Puolustukseen tuli Vaasan Sportissa toissa kaudella pelannut Jake Newton, jolta odotetaan vahvaa panosta myös tällä kaudella.

Alkukausi on joukkueelle todella tärkeä erityisesti itseluottamuksen kannalta. Harjoituspeleissä joukkue päästi aivan liikaa maaleja eikä kymmenestä ottelusta irronnut kuin yksi jatkoaikavoitto. Mikäli joukkueen otteet jatkuvat samalla kaavalla voi tästä kaudesta tulla todellinen pannukakku.

 

13. Vaasan Sport

Vaasan Sport aloitti viime kauden vahvasti, mutta joukkue hyytyi pahasti kauden edetessä ja lopulta se jäi kokonaan pudotuspelien ulkopuolella, ollen runkosarjassa sijalla 14. Päävalmentaja Tomek Valtonen aloittaa joukkueen peräsimessä neljännen kautensa ja mieheltä odotetaan varmasti vähintään pudotuspelipaikkaa. Harjoitusotteluissa joukkue on esiintynyt varsin mukavasti erityisesti kotikentällään, mutta myös ailahteluja on tullut niin kuin yleensä on alkukaudesta tapana tulla.

Joukkueessa on tapahtunut vaihtuvuutta viime kaudesta, mutta mitään jättimenetyksiä joukkue ei ole kokenut vaan vaihtuvuus on ollut hyvin luontaista. Hyökkäyksestä nimekkäimmät lähtijät olivat Tuomas Vänttinen, Joonas Vihko sekä Tomas Kubalik. Puolustuksesta joukkue menetti muun muassa monivuotisen luottomiehen Aleksi Laakson.

Embed from Getty Images

Sportin tämän kauden hankinnat ovat olleet maltillisia eikä joukkue ole hankkinut rahalla mitää ison profiilin pelaajia mikä on vain hyvä asia. Hyökkäykseen joukkue sai hankkitua mielenkiintoisen pelaajan Kärpistä, kun Antti Kalapudas liittyi vaasalaisten miehistöön. Kalapudas saa varmasti vastuuta Sportin joukkueessa, joten mies voi lyödä tällä kaudella itsensä todenteolla läpi. Lisäksi joukkue hankki ECHL:stä Michael Parksin sekä Sam Povoroznioukin. Puolustukseen joukkue hankki Joni Tuulolan ja Oskari Mannisen.

Sportin joukkue on ihan hyvä liigatason joukkue, mutta ei kestä vertailussa muille pudotuspelipaikoista taisteleville. Lisäksi valmennus ei ole samalla tasolla kuin kilpailijoissa vaikka Tomek Valtonen onkin jo liigassa rutinoitunut päävalmentaja. Sport on kolmen aikaisemman liigakauden aikana päässyt kertaalleen pudotuspeleihin eikä tästä kaudesta aole lupa odottaa toista pudotuspelipaikkaa 2010-luvulla.

Embed from Getty Images

 

12. KalPa

KalPa yllätti kaikki viime kaudella joukkue nappasi kauden päätteeksi hopeaa häviten finaalisarjassa Tapparalle voitoin 4-2. Tämän jälkeen onkin sitten Kuopiossa tapahtunut paljon ja joukkue on muuttunut lähes täysin valmennusta myöten. KalPa:ssa hyvää työtä tehnyt Pekka Virta siirtyi Lukon päävalmentajaksi ja tilalle nousi kokenut NHL-pelaaja ja Suomi kiekon ikoni Sami Kapanen. Kapanen on toki ollut KalPan valmennusryhmässä mukana, mutta hyppääminen päävalmentajaksi onkin sitten aivan toinen juttu.

Embed from Getty Images

Pelaaja puolella on koettu todella iso vaihtuvuus ja joukkueesta lähti iso liuta kärkimiehiä. Kärkihyökkääjistä joukkue menetti Janne Keräsen, Matias Myttysen,Jaakko Rissasen ja Jesse Mankisen, joten lähtijöitä oli todella paljon. Tämän lisäksi hyökkäyksestä lähti tärkeä roolipelaaja Jyri Junnila, joka siirtyi täksi kaudeksi Kärppiin. Myös puolustuksesta KalPa menetti tärkeitä pelaajia, kun loistavasti viime kaudella esiintyneet Joonas Lyytinen ja Niko Mikkola vaihtoivat maisemaa. Lisäksi kokenut Jussi Timonen siirtyi Saksaan, joten kato joukkueen pakistossa on ollut melkoinen, Tähän, kun lisätään joukkueen monivuotisen ykkösmaalivahdin Eero Kilpeläisen lähtö Ruotsiin niin KalPan joukkue lähes ryöstettiin viime kauden jälkeen.

Toki KalPa on saanut hankittua tälle kaudella uusia pelaajia, mutta viime kauden joukkuetta on lähes mahdoton korvata. Maalinsuulle hankittiin Niko Hovinen, joka kilpailee ykkösmaalivahdin paikasta Denis Godlan kanssa. Puolustukseen joukkue hankki Mathew Maionen ja Konsta Mäkisen, mutta mitään isoja hankintoja ei pakistoon kuitenkaan saatu. Hyökkäystä vahvistettiin Janne Tavilla sekä Kai Kantolalla. Kantola onkin esittänyt varsin pirteitä otteita harjoituskaudella ja mieheltä voikin odottaa tehojen puolesta valoisaa kautta. KalPa sai hankittua hyökkäykseen myös nuorta talenttia, kun viime kesän NHL draftin kakkoskierroksen varaukset Joni Ikonen ja Alexandre Texier liittyivät savolaisten miehistöön. Hyökkäyksen saatiin myös todella tärkeä pelaaja tekemään tehoja, kun Allsvenskanissa viime kauden pelannut kanadalaishyökkääjä Alex Lavoie teki KalPan kanssa sopimuksen. Mies oli viime kaudella Allsvenskanin pistepörssin kakkonen tehoin  14+38, joten mieheltä löytyy ainakin käsiä ja sitä joukkueessa nimenomaan tarvitaan.

Embed from Getty Images

 

11. SaiPa

Lappeenrannan SaiPan viime kausi oli todella vaikea ja joukkue sijoittui runkosarjan viimeiseksi. Kauden jälkeen seurajohto teki kovan ratkaisun ja antoi päävalmentaja Ari Santaselle potkut. Tilalle palkattiin liigassa vielä kokematon Tero Lehterä, mutta miehen meriitti listalta löytyy kuitenkin A.junnujen SM-kulta Bluesin peräsimessä keväältä 2014. Lehterä onkin joukkueelle ja seuralle tähän kohtaan oiva ratkaisu ja joukkueelta voidaankin odottaa parempaa tekemistä mitä viime kaudella nähtiin. Harjoitusotteluissa joukkueen pelaamisessa on ollut vielä hakemista, mutta joukkue on pystynyt näyttämään, että siinä on potentiaalia olla mukana taistelussa pudotuspelipaikoista.

Joukkueen materiaali on kokenut jonkin verran muutoksia viime kaudesta, mutta mitään radikaaleja menetyksiä joukkue ei ole kokenut. Hyökkäyksestä joukkue menetti Tomi Leivon ja Mikael Kurosen, mutta muita varsinaisia menetyksiä ei joukkue ole kokenut.

Embed from Getty Images

Puolustuksessa jatkaa hyvänä peruspakkina tunnettu Brett Carson, jonka jääminen saimaanrannoille oli joukkueen rakentamisen kannalta tärkeä juttu. Pakistoon saatiin myös nuorta voimaa, kun viime kauden Jyp:ssä pelannut Urho Vaakanainen liittyi keltamustien miehistöön. Vaakanaiselle onkin luvassa vastuuta puolustuksessa ja varsinkin ylivoimalle nuorukaisen taidoille onkin käyttöä.

Hyökkäykseen saatiin takaisin seuran oma kasvatti Anssi Löfman, joka tuli takaisin useamman Jyväskylässä vietetyn kauden jälkeen. Löfmanille onkin luvassa kärkiketjun paikka vaikka minänään varsinaisena pistemiehenä miestä ei ole koskaan tunnettu. Joukkueeseen hankittiin Mestiksessä viime kaudella tuhoisaa jälkeä tehnyt Jonatan Tanus, joka voikin olla suuri läpimurtopelaaja tällä kaudella. Viime kaudella mies mätti SaPKo:ssa 40 ottelussa hurjat 40 maalia ja 68 tehopistettä, joten miehellä on mahdollisuudet nousta aivan kärkipelaajien joukkoon SaiPassa. Lisäksi joukkueeseen saapui Jukureissa hyvän kauden pelannut Topi Nättinen, jonka taidot varsinkin ylivoimalla on joukkueelle äärimmäisen tärkeitä.

Embed from Getty Images

Ulkomaalaisosasto varsinkin hyökkäyksessä on SaiPalla vielä yllättävän pieni. Ainoa ulkomaalaishankinta hyökkäykseen on kanadalainen Roy Radke, joka saapui Lappeenrantaan OHL-seura Barrie Coltsin joukkueesta. Radke omaa hyvän laukauksen, joten maalintekovoimaa nuorukaisella ainakin pitäisi olla.

Harjoitusotteluiden perusteella SaiPan projekti on hyvällä mallilla, mutta se miten joukkue suoriutuu liigassa nähdään vasta perjantaina, kun kiekko tippuu jäähän Kisapuistossa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.