Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Suomi ja Kanada kohtaavat tänään MM-finaalissa, lue ottelun ennakko

Jääkiekon MM 2019 Leijonat Slovakia

Jääkiekon MM-kisoissa on edessä iso päivä, kun Leijonat pelaa tänään loppuottelussa, jossa vastaan asettuu Kanada. Joukkueet kohtasivat toisensa jo alkusarjassa ja tuolloin Suomi oli parempi maalein 3-1. Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet MM-finaalissa kolmesti aiemmin ja Kanada on voittanut joka kerta, joten tänään Leijonilla olisi mahdollisuus ottaa maukas revanssi.

 

Ennakkoasetelmat illan finaaliin

Kanada

Kanadan MM-kisat alkoivat nihkeästi ja joukkueen pelissä oli paljon hakemista alkulohkon ensimmäisissä otteluissa. Varsinkin puolustuspeli oli joukkueen suuri murheenkryyni avausotteluissa ja vastustajat saivat turhan paljon hyviä maalipakkoja. Kanada on kuitenkin parantanut turnauksen edetessä huomattavasti peliään ja eilinen välierä Tshekkiä vastaan oli joukkueelta jo todella hyvää suorittamista.

Kanadan ehdoton vahvuus on hyökkäyspelaamisessa ja se onkin turnauksen avausottelun jälkeen ottanut kahdeksan voittoa putkeen ja tehnyt jokaisessa kamppailussa vähintään kolme maalia vastustajan verkkoon. Erityisesti ykköskentässä pelaava Mark Stone on ollut hurjassa vireessä ja mies johtaakin turnauksen maalipörssiä 8 osumallaan. Stone teki myös eilisessä välierässä tärkeän 1-0 johtomaalin, joten suomalaispuolustajat saavat olla hereillä tämän NHL-tähden kanssa.

Embed from Getty Images

Erikoistilannepelaamisesta erityisesti ylivoima on ollut Kanadalla kunnossa ja se on toiminut turnauksessa peräti 50 prosentin tehokkuudella, kun Leijonien vastaava luku on 23 prosenttia. Sitä vastoin alivoima ei ole toiminut odotetusti ja se on puolestaan prosenteissa mitattuna Suomea heikompaa.

Vaikka Kanadalla on vaarallinen ylivoima niin se on silti tehnyt viime otteluissa lähes kaikki maalinsa tasakentällisin, joten joukkueen 5 vs 5 pelaaminen pitäisi olla kunnossa. Esimerkiksi eilisessä välierässä se teki kaikki viisi maaliaan tasakentällisin, joten ei Kanada ole pelkästään vahvan ylivoiman varassa.

Embed from Getty Images

Esille pitää nostaa myös joukkueen maalivahtipeli, joka on toiminut turnauksessa todella mallikkaasti. Pittsburgh Penguinsin Matt Murray on ollut joukkueen selkeä ykkösmaalivahti ja mies onkin pelannut todella hienon turnauksen. Murrayn torjuntaprosentti ennen tämän päivän finaalia on 93,37 ja päästettyjen maalien keskiarvo on 1,8 maalia ottelua kohden. Murray oli eilisessä välierässä todella vahvalla pelipäällä ja mies nappasi ottelussa peräti 40 torjuntaa ja oli yksi joukkueensa avainpelaajista.

 

Suomi

Leijonat pelaa sensaatiomaisesti MM-finaalissa kolmen vuoden tauon jälkeen. Eilinen välierä Venäjää vastaan oli koko joukkueelta todella kypsä esitys ja vaikka numerot olivatkin varsin tiukat, oli Suomi selvästi energisempi ja parempi joukkue jäällä, joten finaalipaikka oli täysin ansaittu.

Kisojen aikana on nostettu useasti esiin miten paljon joukkueessa on ensikertalaisia. Kokemattomuus ei ainakaan jäällä ole näkynyt, niin vahvaa tekemistä joukkue on esittänyt sekä puolivälierässä Ruotsia-, että eritoten eilisessä välierissä Venäjää vastaan.  Joukkue on esiintynyt todella yhtenäisesti ja suorittanut sovittuja asioita, joten lopputulos on ollut periaatteessa odotetunlainen.

Embed from Getty Images

Suomi tuli eilisessä Venäjä-kamppailussa todella raikkaalla ilmeellä jäälle ja samaa energisyyttä kaivataan myös tänään. Joukkueen pitää karvata ylhäältä, koska Kanadan puolustus on ollut isoissa vaikeuksissa pitkin turnausta, joten paineistus on paras lääke sen haastamisessa. Suomi on päässyt myös nopeiden riistojen kautta maalipaikoille, joten samanlaista aktiivisuutta hyökkäyspäässä kaivataan myös tänään.

Leijonien puolustuspeli on parantunut pitkin turnausta ja eilisessä välierässä nähtiin todella tiivistä ja uhrautuvaa koko joukkueen puolustuspelaamista. Suomi sai pidettyä Venäjän tähdet poissa parhailta maalintekopaikoilta ja samanlaista oman alueen puolustuspelaamista tarvitaan myös tänään. Lisäksi maalinedusta pitää ottaa todella tarkasti, koska Kanadan fyysiset ja isot pelaajat laittavat muuten tylysti kiekko reppuun.

Embed from Getty Images

Vaikka Leijonat pelasi eilen huikean ottelun, niin silti yhden asian pitää parantua tämän päivän kamppailuun ja se on ylivoimapeli. Ylivoima oli eilisessä kamppailussa liian staattista ja kiekkoa siirreltiin turhan usein pelaajalta toiselle. Yksi resepti ylivoimaan voisi olla sen yksinkertaistamisessa eli lauottaisiin kiekkoa rohkeasti viivasta, jonka lisäksi maalivahdin eteen laitettaisiin riittävästi maskia. Mikäli kiekko ei mene suoraan maaliin niin ainakin hyökkääjille tulee hyvin todennäköisesti kakkoskiekkoja, joissa sitten pelaajien pitää olla hereillä lapioimaan niitä sisään.

Päävalmentaja Jukka Jalonen ei tee muutoksia kokoonpanoon, joten Leijonat lähtee illalla pelattavaan finaaliin täysin samalla miehistöllä kuin eiliseen Venäjä kamppailuun.

Embed from Getty Images

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.