Scroll Top

SM-liiga – Tasoittaako Ässät ottelusarjan vai ottaako Kärpät jo toisen voittonsa ??

Tänään jatkuu taas SM-liigan pudotuspelit kahden puolivälieräottelun voimin, kun SaiPa isännöi Lappeenrannassa TPS:ää ja Ässät puolestaan Porissa Kärppiä. Geen ennakossa käydään läpi nimenomaan jälkimmäinen ottelupari, Ässät vs Kärpät. Joukkueet pelasivat sarjan ensimmäisen kamppailun tiistaina Oulussa ja silloin Kärpät oli selvästi parempi maalein 4-1, joten tänään kotijoukkueelle olisi tärkeää ottaa voitto ja tasoittaa samalla ottelusarja tilanteeseen 1-1.

 

Lähtökohdat otteluun

Ässät

Ässät tuli hyvällä sykkeellä sarjan ensimmäiseen otteluun Oulussa ja oli lähellä siirtyä johtoon avauserässä. Kahdessa jälkimmäisessä erässä Ässät oli ottavana osapuolena ja Kärpät ratkaisi ottelun päätöserässä. Ässät ei ottanut mitään hirveitä jäähymääriä ottelussa, mutta kuusi kahden minuutin jäähyä Kärppien tasoista joukkuetta vastaan on silti liikaa. Ottelu ratkesikin käytännössä Jarno Kärjen ottamaan jäähyyn, josta Kärpät teki maalin ja siirtyi 3-0 johtoon ja siitä porilaiset eivät enää toipuneet.

Ässillä on tänään hyvä mahdollisuus tasoittaa sarja, koska joukkue on pelannut todella hyvin kotona viimeiset pari kuukautta. Ennen tätä iltaa Ässät on voittanut kuusi kotiottelua putkeen, joten helppoa ei runkosarjan voittaja Kärpillä tule olemaan.

Ylivoimapelaaminen on yksi iso osa-alue, missä Ässillä riittää parannettavaa. Joukkueen ylivoima on ollut pudotuspeleissä vain reilut kahdeksan prosentista ja 12 ylivoimatilaisuudesta joukkue on tehnyt vain yhden maalin, joten tuon tilaston pitää parantua, jotta joukkue voi haastaa oululaiset ottelusarjan voitosta tai edes tämän illan ottelun voitosta.

Sitä vastoin alivoima on toiminut Ässillä todella hyvin ja se on lähes 93 prosenttista. Ässät on ollut alivoimalla kaikista pudotuspelijoukkueista selvästi eniten, lähes 20 minuuttia ja päästänyt vain yhden maalin ja sekin tuli edellisessä ottelussa. Toki, vaikka alivoima onkin ollut hyvää, niin vastassa on nyt niin kovan tason joukkue, verrattuna esimerkiksi Lukkoon, että jäähyjä ei hirveästi parane ottaa tämän illan kamppailussa..

Tänään vaaditaan joukkueen avainpelaajilta selkeää tasonnostoa nimenomaan tehojen muodossa, kuten Jarno Kärjeltä ja Antoine Laganiereltä. Erityisesti tasoaan pitää nostaa kesken kauden hankitun Sakari Salmisen, joka on tehnyt kolmeen pudotuspeliin vasta yhden syöttöpisteen. Salminen on kuitenkin taidoiltaan SM-liigaan todella kovan tason pelaaja, joten miehen on pakko pystyä auttamaan joukkuetta myös maaleillaan, jotta Ässät voi taistella ottelusarjan voitosta.

Maalivahtipeli on Ässillä kunnossa ja Andreas Bernard on pelannut todella hyvin pudotuspeleissä torjuntaprosentin ollessa 93,75 ja päästettyjen maalien keskiarvo on karvan alle kahden eli 1.95 per ottelu. Mikä parasta Bernard on pystynyt nostamaan rutkasti tasoaan runkosarjasta, jossa miehen otteet olivat välillä hyvinkin epävarmoja. Bernardin panoksesta ei voittaminen ainakaan jää kiinni, koska mies antaa joukkueelle mahdollisuuden joka ilta voittoon.

Kuva: Mikko Kankainen

 

Kärpät

Runkosarjan voittaja Kärpät aloitti pudotuspelit rutiinivoitolla ja kotijoukkue tulikin ottelun alkuun räväkästi. Erän vanhetessa porilaiset saivat Kärpät kuitenkin pieneen ahdinkoon ja saivatkin muutamia hyviä maalipaikkoja, mutta Kärppien maalivahti Jussi Rynnäs piti maalinsa puhtaana. Osittain Kärppien vaikeaan avauserään vaikutti varmasti myös se, että joukkue oli ollut pelaamatta lähes kaksi viikkoa runkosarjan jälkeen. Mitä pidemmälle avausottelu eteni, sitä paremmin Kärpät pääsi otteluun mukaan, joten tänään on varmasti odotettavissa aktiivinen Kärpät vaikka Pori onkin ollut perinteikkäästi paha paikka pelata lähes jokaiselle joukkueelle. Toki runkosarjassa Kärpät pelasi Ässiä vastaan vieraissa todella hyvin voittaen molemmat kohtaamiset tyylipuhtaasti maalierolla 8-2, joten ainakin tilastojen valossa Isomäki Areenan pitäisi sopia Kärpille hyvin.

Vaikka otanta onkin pieni niin Kärppien erikoistilannepelaaminen toimi avauskamppailussa todella hyvin. Ylivoima toimi joukkueella mallikkaasti ja Kärpät onnistuikin kolmesta ylivoimastaan tekemään yhden maalin, joka olikin pelin kannalta todella tärkeä 3-0 maali päätöserän alkupuolella. Ylivoiman lisäksi myös alivoima oli oululaisilla erinomaista, sillä joukkue otti avauskamppailussa kuusi kaksi minuuttista eikä laskenut maaliakaan omiin, joten erikoistilannepelamisen suhteen joukkueella on kaikki kunnossa ennen tämän illan toista puolivälieräottelua.

Hyökkäyksestä moni kärkipelaaja pääsi heti avausottelussa maalien makuun, kuten Mikael Ruohomaa, joka teki ottelussa kaksi osumaa sekä Kristian Vesalainen, joka onnistui kerran. Lisäksi Ville Leskinen syötti ottelussa kaksi osumaa. Tähän päälle, kun lisätään, että joukkueen kaksi tärkeintä syömähammasta Charles Bertrand sekä Julius Junttila jäivät avausottelussa ilman tehoja, on joukkueen hyökkäyspelaaminen todella hyvällä mallilla. Toki joukkueen materiaali on niin leveä, että kovaa ratkaisuvoimaa löytyy jopa kolmosketjusta, kuten kristian Vesalainen, joka mahtuisi monessa muussa joukkueessa pelaamaan ykkösketjuun.

Kärpillä on käytännössä joka osa-alue kunnossa, ainakin paperilla eikä sieltä ennakkoon juuri heikkoja kohtia löydy, mutta niin kuin runkosarjan lopussa huomattiin, niin myös Kärpillä on omat haavoittuvaisuutensa. Joukkue hävisi muun muassa neljä peliä putkeen päästäen yhteensä 16 maalia, joten kyllä sielläkin omat heikot kohtansa on. Mikäli Ässät sattuisi saamaan kotiyleisön edessä hurmoksen päälle voi Kärpillä olla tukalat paikat, mutta siitä huolimatta joukkue lähtee illan otteluun suosikkina.

 

Arvio

Ennakkoon todella mielenkiintoinen ottelu odotettavissa. Vaikka Ässät hävisi sarjan avausottelun Oulussa niin kotikentällä porilaiset ovat olleet viimeiset vajaat pari kuukautta todella vahvoja ja voittaneet kuusi ottelua putkeen ennen tämän illan koitosta. Gee uskoo, että Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemi painottaa ottelun alkua ja sitä, että joukkue tulee todella aggressiivisesti kamppailun avaus kymppiin. Ässien olisi todella tärkeä saada tehtyä ottelun avausmaali, jotta joukkue pääsisi kamppailussa niskan päälle ja saisi ottelun hallinnan itselleen ja sitä kautta myös kotiyleisön vahvasti otteluun mukaan.

Mikäli Kärpät kestää ottelun alun ja Ässien paineen, jos porilaiset ylipäätänsä lähtevät alussa vahvasti paineistamaan, on joukkue ottelussa silloin vahvoilla. Mikäli oululaiset pystyvät pitämään avauserän tasalukemissa tai pääsisivät jopa johtoon niin silloin joukkue on todella vahvoilla voittamaan kamppailun.

Iso merkitys on myös maalivahtipelillä. Kumpi pystyy voittamaan toisensa ja torjumaan paremmin; Ässien Andreas Bernard vai Kärppien Jussi Rynnäs. Yhtään helppoa maalia ei kummallakaan maalivahdilla ole varaa päästää, koska näissä pienten marginaalien otteluissa ne voivat maksaa jopa voiton, koska maaleja tulee huomattavasti vähemmän kuin runkosarjassa.

Gee ennakoi tiukkaa ja vähämaalista ottelua, josta Ässät nappaa kotiyleisön tuella yllätys voiton ja tasoittaa näin ollen ottelusarjan 1-1:een, joten pitkäveto lapuille kokeilemaan yllätys voittoa eli ykköstä.

 

LIIGA, PLAYOFFS

Ässät – Kärpät
Kello 18:30

Kärpät yli 2.5 maalia @ 1.76 ComeOn

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.