Katsaus maanantain MM-kisapäivään- Suomi kaatoi USA:n

image

Venäjä kiekotteli Latvian kumoon

Maanantai alkoi MM-kisoissa kahdella iltapäivä ottelulla kun A-lohkossa kohtasivat Venäjä ja Latvia ja B-lohkossa Kanada ja Valko-Venäjä. Venäjä oli ensi erässä vielä lievästi unessa vaikka saikin tilanteita Latvian maalille. Toisessa erässä Venäjä syttyi sitten kunnolla pelaamaan ja tulosta syntyi. Heti erän alkuun Artemij Panarin laukoi tulisesti Pavel Datsyukin syötöstä ja peli oli 1-0. Reilut kuusi minuuttia myöhemmin Venäjä kasvatti johtonsa kahteen nollaan kun Vladim Shipachyov tarjoili maagisen passin ja Yevgeni Dadonov pääsi laittamaan kiekon tyhjään maaliin. Latvia sai erän jälkimmäisellä kympillä mahdollisuutensa kun Alexei Emelin sai ulosajon polvitaklauksesta. Latvia ei onnistunut kuitenkaan hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaansa ja erä tauolle mentiin Venäjän kahden maalin johdossa. Päätöserässä Venäjä kaunisteli lukemia kun erän alussa Shipachyov teki 3-0 ja ottelun lopussa Panarin teki illan toisellaan päätösluvut 4-0. Venäjä otti näin ollen tyylikkään voiton ja nousi A-lohkon kakkoseksi.

Kanada murskasi Valko-Venäjän

Valko-Venäjä sinniteli reilu erän verran Kanadan mukana. Kanada johti avauserän jälkeen vasta yksi nolla mutta tämän jälkeen verkko rupesi heilumaan. Heti toisen erän alkuun Corey Perry laukoi kahteen nollaan ja reilut kaksi minuuttia myöhemmin Ryan O”Reilly vei alivoimalla Kanadan jo 3-0 johtoon. Erän puolivälissä Matt Duchene teki ylivoimalla neljään nollaan ja heti perään Taylor Hall laukoi Connor McDavidin loisto syötöstä pelin jo 5-0. Päätöserässä Kanada jatkoi teurastustaan kun O”Reilly, Stone ja Matheson tekivät kukin maalin mieheen ja loppulukemat taululla olivat rumat 8-0. Ottelun pisterohmu oli Matt Duchene, joka teki maalin ja syötti kaksi. Vaikka Valko-Venäjä on kärsinyt kolme rumaa tappiota niin pitää muistaa että kaikki ovat tulleet lohkon kovimpia vastaan. Valko-Venäjällä on vielä tulossa tärkeitä otteluita ja ottamalla niistä voitot joukkueella on hyvätkin saumat vielä jatkopeleihin.

Suomi onnistui kaatamaan USA:n

Suomi pelasi maanantaina tärkeän ottelun kun vastassa oli USA. Suomi oli hävinnyt MM-tasolla neljä edellistä ottelua USA:lle, joten leijonilla oli kalavelkoja maksettavana. Suomi sai otteluun loistavan alun kun erän puolivälissä Granlund tarjoili ja Mikko Koivu latasi yläkulmaan ohi Mike Condonin. Vain kolme minuuttia myöhemmin Suomi iski jälleen. Pulkkinen syötti Antti Pihlströmille, joka laukoi napakasti räpyläkäden yläkulmaan eikä Mike Condon maalissa voinut mitään ja peli muuttui jo 2-0. USA ei tästä häkeltynyt vaan kavensi vajaat kaksi minuuttia myöhemmin. Patrik Laine menetti kiekon hyökkäyspäässä ja USA lähti nopeaan vastaiskuun ja Frank Vatrano laukoi tulisesti suorasta luistelusta ohi maalivahti Mikko Koskisen. Vaikka Vatranon laukaus oli kova se meni liian helposti ohi Koskisen ja näihin ei ole jatkossa varaa. Toisessa erässä ei maaleja nähty ja Suomen peliä sotki jäähyt.               Heti päätöserän alkuun USA iski. Patrick Maroon alusti upeasti ja puolustaja Connor Murphy laukoi ohi Koskisen ja peli 2-2. Suomi ei maalista lamaantunut vaan rupesi pelaamaan entistä paremmin. Leijonat pääsi pelaamaan ylivoimaa ja tulosta tuli. Kiekko jäi pomppimaan USA:n maalinedustalla, josta Barkov tarjoili upeasti Leo Komaroville ja leksalla oli helppo työ laittaa kiekko sisään ja Suomi 3-2 johtoon. Suomi puolusti päätöserässä johtoaan hienosti vaikka USA muutamia paikkoja saikin. Leijonien johto kesti loppuun asti ja tärkeät kolme pistettä 3-2 voitolla.

Kevät tuli Ruotsi suli

Ruotsi ja Tsekki kohtasivat A-lohkon iltaottelussa. Ruotsi siirtyi ottelussa 1-0 johtoon Robert Rosen ylivoimamaalilla. Aivan erän lopussa Ruotsi iski jälleen nyt alivoimalla Martin  Lundbergin päättäessä hienon hyökkäyksen maaliin. Ruotsi johti avauserän jälkeen kaksi nolla mutta toisessa erässä oli tahti muuttui. Ruotsi suli totaalisesti ja Tsekki tuli aluksi rinnalle ja lopulta ohi. Ensiksi David Pastrnak kavensi pelin 2-1 ja tämän jälkeen Jan Kovar ohjasi todella näyttävästi jalkojensa välistä pelin jo tasoihin. Erän lopussa Tsekki iski vielä kolmannen kerran nyt alivoimalla. Suomessa neljä kautta kiekkoillut Michal Birner teki näyttävän yksilösuorituksen ja laukoi aivan yläkulmaan ohi ruotsalaisvahti Jacob Markströmin. Ruotsi yritti päätöserässä tasoitusta mutta ei tässä onnistunut. Kun peliä oli jäljellä reilut viisi minuuttia Michal Birner päätti ruotsalaisten kirin ja vei illan toisella maalillaan Tsekin ratkaisevan tuntuiseen 4-2 johtoon, joka piti myös loppuun asti. Tsekki jatkaa kisoja puhtaalla pelillä ja nousi voittonsa ansiosta A-lohkon kärkeen.