Scroll Top

Pudotuspeliennakko – Pystyykö HPK yllättämään JYP:n puolivälierissä??

SM-liigan pudotuspelit jatkuvat tänään kahdella puolivälieräparilla. Kuopiossa kohtaavat KalPa ja Pelicans, kun taas Jyväskylässä toisistaan mittaa ottavat kotijoukkue JYP sekä Hämeenlinnan Pallokerho. Tässä ennakossa pureudutaan jälkimmäiseen pariin ja katsotaan lähtökohdat ottelusarjaan ja arvioidaan kumpi joukkueista jatkaa mitalipeleihin.

JYP vs HPK ennakkoasetelmat

JYP ja HPK tarjoavat mielenkiintoisen puolivälieräsarjan. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljästi ja JYP oli keskinäisissä otteluissa niskan päällä vieden voitot kolme-yksi itselleen. JYP lähtee ottelusarjaan toki suosikkina, mutta tasaisesti koko kauden pelannut HPK on varmasti yllätysvalmis kevään pudotuspeleissä. Molemmat seurat ovat kovia kotijoukkueita, joten vierasvoitot nousevat tässä sarjassa kovam arvoon.

Embed from Getty Images

JYP lähti kauteen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista, mutta runkosarjan alku ja käytännössä koko syksy oli joukkueelle todella vaikea. JYP oli koko alkukauden sarjan häntäpäässä, mutta joulutauolla joukkueessa tapahtui jotain ja joulun jälkeen nähtiin aivan eri JYP. Joukkue pelasi runkosarjan jälkimmäisen puoliskon hurmoksessa häviten 29 ottelustaan vain neljä ja joukkue nousi lopulta sarjassa neljänneksi ja sai näin ollen kotiedun pudotuspeleihin.

JYP:n vahvuus runkosarjassa oli tiivis joukkuepelaaminen varsinkin tasaviisikoin. Myös JYP.n puolustaminen oli vahvaa ja joukkue päästi runkosarjassa vähiten maaleja yhdessä TPS kanssa. Silti parasta osaamista runkosarjassa oli erikoistilannepelaaminen, joka lupaa hyvää pudotuspelejä ajatellen. JYP:n ylivoima oli tilastojen valossa sarjan toiseksi parasta ja alivoima koko liigan parasta. Hyvän ylivoiman ansiosta JYP on pystynyt tekemään hyvää tulosta ja erityisesti Antti Suomela oli oivalla pelipäällä tehden yv:lle kovaa tulosta kauden aikana. Suomela oli joukkueensa selvästi tehokkain ylivoimalla ja mies tekikin yv:llä yhteensä kymmenen maalia.

Embed from Getty Images

Joukkueen vahvuus piilee myös siinä, että joukkueessa on ratkaisu osaamista laajalla rintamalla. Runkosarjassa peräti kahdeksan pelaajaa teki yli 25 pistettä ja erityisesti nuori Jerry Turkulainen yllätti positiivisesti otteillaan. Nuorukainen teki tulokaskaudellaan kunnioitettavat 26 tehopistettä, jolla irtosi tulokkaiden pistepörssissä kolmas sija.

 

HPK pelasi monen vuoden tauon jälkeen ehjän ja tasapainoisen runkosarjan ja sillä se saavutti suoran pudotuspelipaikan ollen runkosarjassa viides. Vastustaja JYP.n ohella HPK pelasi vahvaa puolustuspeliä ja se päästi viidenneksi vähiten maaleja runkosarjassa. Tätä selittää osittain myös se, että nuori maalivahti Emil Larmi esitti tolppien välissä huikeita otteita. Myös hyökkäyspelaaminen oli pirteää ja erityisesti Sakari Manninen sekä Teemu Turunen pelasivat pisteiden valossa todella vahvan runkosarjan. Myös Kerhon vahvuus oli siinä, että joukkueesta löytyi leveyttä ja ratkaisuvoimaa laajalla rintamalla, koska  kymmenen pelaajaa teki yli kaksikymmentä tehopistettä runkosarjan aikana.

Embed from Getty Images

Erikoistilannepelaamisessa HPK on selvästi jyväskyläläisiä jäljessä. Ylivoimaprosenteissa HPK:n ylivoima oli melkein kymmenen prosenttia JYP:n ylivoimaa heikompaa. Maalien valossa joukkue teki lähes kaksikymmentä maalia vähemmän kuin vastustaja JYP. Alivoima sitä vastoin oli liigan alempaa keskikastia, mutta merkittävä ero tulee siinä, että HPK:n alivoima vieraskentällä oli koko sarjan heikointa. Muutenkin joukkueen otteet vieraskentällä ovat olleet selvästi heikompia kuin kotona Rinkelinmäellä. Tämän tilaston takia olisikin ollut tärkeää, että joukkue olisi saanut kotiedun itselleen.

Embed from Getty Images

Arvio

JYP lähtee ottelusarjaan suosikkina ja HPK koittaa haastajana yllättää ja ottaa välierä paikkaa itselleen. JYP:llä on todella paljon kokemusta pudotuspeleistä viime vuosilta, kun taas HPK:n joukkueesta ei pudotuspeli kokemusta niin paljon löydy muuten kuin Niko Kapasen ja Janne Lahden muodossa. Myös kotietu näyttelee tässä otteluparissa isoa roolia ja sen takia on vaikea nähdä, että HPK marssisi tästä parista jatkoon. Tasainen ottelupari luvassa, josta JYP ottaa 4-2 otteluvoitoin välieräpaikan itselleen.

 

Ottelusarjan tähti Juha-Pekka Hytönen JYP

Juha-Pekka Hytönen on todella isossa roolissa näissä pudotuspeleissä. Hytösellä on rutkasti kokemusta playoff kiekosta ja Liigasta mieheltä löytyy 67 pudotuspeliottelua, joissa on syntynyt mukavat 36 tehopistettä. Hytönen tulee olemaan varsinkin nuorille pelaajille esikuva niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.