Katsaus lauantain MM-kisapäivään – Kazakstan jättiyllätykseen!

Gamblers leijonat

Kazakstan teki jättiyllätyksen

Lauantain osalta MM-kisat alkoivat kahdella iltapäivä-ottelulla. Slovakia voitti kisoihin nousseen Unkarin rutiini suorituksella 4-1. Slovakian pakkipari Sekera-Marincin oli oivalla pelipäällä ja molemmat merkkauttivat kaksi tehopistettä mieheen. Sekera viimeisteli toisen erän loppupuolella todella näyttävän 3-1 maalin Tomas Jurcon esityöstä. Toisessa päivä-ottelussa nähtiin kisojen toistaiseksi suurin yllätys, kun Kazakstan voitti Sveitsin voittolaukausten jälkeen 3-2. Sveitsi hallitsi peliä suvereenisti, mutta ottelun hahmo oli Kazakstanin maalivahti Vitali Kolesnik, joka torjui ottelussa peräti 49 kertaa! Sveitsi meni ottelun ensimmäisessä erässä 1-0 johtoon, mutta toisen erän puolivälissä tapahtui jotain todella harvinaista. Sveitsi pelasi ylivoimaa, kun Kazakstanin puolustaja Romas Savchenko laukoi lämärin omalta siniviivalta, joka ohitti Sveitsin maalia vartioineen Reto Berran. Tämän tason imurointia näkee harvoin MM-tasolla. Tämän jälkeen molemmat joukkueet tekivät vielä yhdet maalit varsinaisella peliajalla ja kun jatkoaika ei tuonut ratkaisua, niin siirryttiin voittolaukauksiin, jonka ratkaisijaksi nousi kaksi kertaa onnistunut Nigel Dawes. Voitto oli Kazakstanille ensimmäinen 10-vuoteen MM-tasolla. Viimeksi se voitti vuonna 2006 Slovenian ja tämän jälkeen ei voittoa ole tullut MM-kisoissa.

—————————————————————————————————

Tanska aloitti kisat voitolla

Tanska ja Norja ottivat toisistaan mittaa myöhemmin päivällä pelatussa ottelussa. Norja hallitsi ottelun avauserää ja joukkueella oli monta hyvää paikkaa siirtyä ottelussa johtoon, mutta Tanskan maalivahti Sebastian Dahm oli huippuvireessä ja tauolle mentiin kiikarilukemissa. Ottelun toisessa erässä nähtiin sitten jo maaleja. Heti erän alkuun Nicholas Jensen vei hienolla maalillaan Tanskan 1-0 johtoon ja erän loppupuolella Jesper B. Jensen laukoi näyttävästi yläkulmaan muuttaen numeroiksi 2-0. Ottelun päätöserässä Norja painoi hurjasti päälle, mutta maaleja joukkue ei onnistunut tekemään. Tanska teki lopussa vielä yhden tyhjiin ja näin ollen voitti ottelun puhtaasti 3-0. Ottelun ehdoton tähti oli 44 kertaa torjunut Sebastian Dahm.

Toisessa alkuillan ottelussa kohtasivat Ranska ja Saksa. Peli oli tasainen läpi ottelun ja molemmille siunaantui lukuisia huippupaikkoja, mutta molempien joukkueiden viimeistely ontui pahasti. Ranska meni ottelun avauserässä 1-0 johtoonn, mutta heti toisen erän alussa Saksa tuli tasoihin, kun vain 26 sekuntia oltiin ehditty pelata. Erän loppuminuuteilla Saksa siirtyi 2-1 johtoon Philip Gogullan alustaessa Saksan molemmat maalit, mutta Ranska tuli vielä erän viimeisellä minuutilla tasoihin Valentin Claireauxin maalilla. Päätöserä oli maaliton, kuten myös jatkoaika, joten mentiin voittolaukauskilpailuun. Voittolaukauksissa ainoa onnistuja oli Damien Fleury ja näin ollen Ranskalle tärkeät kaksi pistettä 3-2 voiton myötä.

Latvia piinasi Tsekkejä

Latvia oli jo lähellä yllätystä ja kolmea pistettä, mutta Tsekki nousi ottelun viimeisellä minuutilla tasoihin ja lopulta voittolaukauskilpailussa voittoon. Tsekki aloitti Latviaa vastaan vahvasti ja meni jo reilun 6 minuutin pelaamisen jälkeen ottelussa 2-0 johtoon Tomas Plekanecin kahden maalin myötä. Latvia tuli toisessa erässä maalin päähän Roberts Bukartsin maalilla ja päätöserän puolivälin jälkeen tasoihin Sabres-hyökkääjä Zemgus Girgensonsin onnistuttua maalinteossa. Latvia oli jo kynsin hampain kiinni voitossa, kun Mikelis Redlihs onnistui maalinteossa pelikellon näyttäessä aikaa 57:41. Tsekki kuitenkin nousi vielä tasoihin, kun Lahden Pelicansia toissa kaudella edustanut Michal Repik ohjasi lukemiksi 3-3, vain 59 sekuntia ennen päätösvihellystä. Voittolaukauksissa Tsekin ratkaisijaksi nousi Lukas Kaspar.

Voitoitta edelleen olevat Valko-Venäjä ja kylmää kyytiä Kanadalta saanut USA kohtasivat illan toisessa kamppailussa. Valko-Venäjä ei pysynyt USA:n kyydissä missään vaiheessa, vaan jenkit karkasivat jo avauserässä 2-0 johtoon Miles Woodin ja Chris Widemanin maaleilla. Toisessa erässä mätettiin maaleja vuorotahtiin ja erän päättyessä luvut olivat jo 5-2. Päätöserässä jenkit alkoivat jo himmailemaan ja Valko-Venäjä pääsi kahden maalin päähän, mutta viimeisen naulan arkkuun löi illan toisella maalillaan Auston Matthews, joka viimeisteli loppulukemat 6-3. Patrik Laineen kanssa NHL:n ensi kesän ykkösvarauksesta kilpaileva Matthews teki lllan ottelussa tehot 2+1, joten vahvoja näyttöjä myös häneltä kesää ajatellen.

Huomenna Leijonat kohtaavat iltapäivä-ottelussa Saksan ja ottelu on nähtävissä kello 16.15 alkaen MTV3-kanavalla. Iltaottelussa on Pohjoismaiden mittelö, kun nihkeästi kisat aloittanut Ruotsi kohtaa Tanskan. Sunnuntaina kisaisäntä Venäjä yrittää avata voittotilinsä, kun vastaan asettuu lauantaina jättiyllätyksen tehnyt Kazakstan.