Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Suomi ja USA taistelevat välieräpaikasta

MM2017 Jääkiekon MM2017 lätkä

Jääkiekon MM-kisoissa on tänään puolivälierä päivä. B-lohkon voittanut Kanada kohtaa omassa puolivälierässään kisaisäntä Saksan, kun taas B-lohkon kolmonen Tshekki haastaa kivenkovan Venäjän. Hyvin kisoissa esiintynyt Sveitsi koittaa kaataa Ruotsin ja edetä sitä kautta välieriin. Leijonat puolestaan kohtaa omassa puolivälierässään A-lohkon voittajan USA:n. Suomi ja USA ovat kohdanneet puolivälierissä 2000-luvulla viidesti ja Leijonat on voittanut noista otteluista peräti neljä eli tilastojen valossa USA on ollut aika hyvä puolivälieräpari Leijonille.

Ennakkoasetelmat

Suomi

Leijonien otteet ovat kisoissa ailahdelleet eikä hyviä ja ehjiä otteluita juurikaan ole tullut. Päävalmentaja Lauri Marjamäki on joutunut vaihtamaan yllättävän paljon ketjukoostumuksia kisojen edetessä. Edellisessä Kanada ottelussa Suomen peli tyssäsi heikkoon avauserään, joten muutoksia ja ketju kokeiluita pystyi tekemään, koska ottelulla ei myöskään ollut panosta Suomelle.

Embed from Getty Images

Suomi tarvitsee tämän päivän ottelussa ehdottomasti hyvää erikoistilannepelaamista sekä loistavaa maalivahtipeliä. Ylivoima on Leijonilla parantunut kisojen edetessä ja varsinkin ykkösylivoima on tehnyt hyvin tulosta ja tilanteita. Suomen ylivoima on tilastojen valossa kisojen 8 parasta ja aavistuksen heikompaa mitä tulevan ottelun vastustajalla USA:lla.. Alivoimapelissä riittää eniten parannettavaa ja sen on toimittava tänään huomattavasti paremmin mitä tiistain Kanada ottelussa. Leijonien alivoima näytti aivan liian passiiviselta ja sitä Kanada käytti surutta hyväksi.

Yksi iso kysymys on kuka aloittaa Suomen maalilla niin sanotussa kuoleman ottelussa. Kisat kakkosmaalivahtina aloittanut Harri Säteri pääsi Sveitsi ottelussa kesken pelin maalilla ja mies pelasikin huikean ottelun ja torjui käytännössä yksinään tärkeän voiton Suomelle. Viime ottelussa otteet eivät olleet niin hyviä, mutta toisaalta ei pakeilta liiemmin apuja miehelle tullut. Valmennuksella on visainen paikka laittaakko kisat aloittanut NHL-vahti Joonas Korpisalo maalinsuulle vai jatkaakko KHL -vahti Säterille. Jos Gee saisi päättää niin kannattaisi jatkaa Säterillä eikä säätää liikaa herkkää maalivahtipalettia.

Embed from Getty Images

USA

USA aloitti kisat tappiolla Saksalla, mutta tuon ottelun jälkeen esitykset ovat parantuneet eikä joukkue ole hävinnyt peliäkään. Nuorekas ja energinen joukkue on pelannut kisoissa iloista ja nopeaa jääkiekkoa, joka onkin tuottanut tulosta. Edellisessä ottelussa se kaatoi kisoissa tappiottoman Venäjän ja varmisti sillä lohkovoiton itselleen.

USA on pelannut turnauksessa kelvollista erikoistilannepelaamista, jonka lisäksi joukkue on ottanut neljänneksi vähiten jäähyjä, kun taas Suomi on ottanut eniten jäähyjä ottelua kohden. Joukkueen hyökkäyskalusto on todella vaarallinen ja tulosta tekeviä pelaajia löytyy käytännössä jokaisesta kentästä. Joukkueen yksi tähdistä on Johnny Gaudreau, joka on pistepörssissä neljäntenä tehoin 6+5. Gaudreaun lisäksi myös Dylan Larkin ja Anders Lee ovat tehneet hyvin tulosta. Kolmikon lisäksi esiin pitää nostaa myös ykkösketjun sentteri Jack Eichel, jonka kanssa Leijonien puolustuksella riittä taisteltavaa.

Embed from Getty Images

Arvio
Kuuma puolivälieräottelu luvassa, johon USA lähtee selvänä suosikkina. Leijonien peli ei ole kisoissa loistanut, mutta tilastojen valossa USA sopii Suomelle varsin hyvin tähän paikkaan. Ottelun avauserä on tärkeä, koska Leijonat ovat käytännössä jokaisessa ottelussa olleet avauserän jälkeen tappiolla. Mikäli Leijonat selvittää ottelun alun ja pääsi vaikka johtoon on sillä mahdollisuudet taistella, jopa välieräpaikasta. Gee veikka ottelusta tasaista, mutta ikävä kyllä USA jatkaa tästä parista puolivälieriin.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.