Hurja jännitysnäytelmä! Venäläiset veivät olympiakullan Saksan nenän edestä

Photograph: Tom Lovelock/SilverHub/REX/Shutterstock

Venäläiset olympiaurheilijat nappasivat miesten jääkiekon olympiakultaa Pyeongchangin talviolympialaisista hurjan jännitysnäytelmän päätteeksi. Sensaatiomaisen turnauksen pelannut Saksa kaatui finaaleissa vasta jatkoajan jälkeen lukemin 4-3.

Kamppailu eteni aina päätöserään asti vähämaalisena. Kolmannessa erässä, reilu kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, Nikita Gusev iski venäläiset 2-1 johtoon. Monella joukkueella pää olisi tuossa vaiheessa painunut syvälle vaihtoaition syövereissä, mutta ei saksalaisilla. Tuota venäläisten maalihumua kesti nimittäin vain 10 sekuntia, kun Saksa tasoitti pelin 2-2:een Dominik Kahunin lavasta.

Kolmisen minuttia ennen päätössumeria halli repesi riemuun, kun saksalaiset kampesivat itsensä ensimmäistä kertaa johtoasemaan. Jonas Muller ampui kiekon ohi maalia vartioineen Vasili Koshechkinin 3-2 -maalin arvoisesti.

Saksalaisten unelma olympiakullasta murskaantui hetkellisesti vain 55 sekuntia ennen loppua. Venäläiset saivat alivoimalla aloituksen Saksan puolustusalueelle ja Nikita Gusev käytti tilaisuuden hyväkseen. Vahvasti turnauksessa esiintynyt 25-vuotias venäläislaituri onnistui ohittamaan kokeneen Danny aus Den Birkenin pienestä kulmasta jo toistamiseen ottelun aikana ja vei näin ollen kultataiston jatkoerän puolelle.

Photograph: Alexander Hassenstein/Getty Images

Jatkoerä oli alustavasti iso etu venäläisille taitavempien yksilöiden ansiosta. Joukkue hallitsikin pelitapahtumia jatkoerän alkupuoliskolla ja saivat kalasteltua jäähyn saksalaisille.

Patrick Reimerin jäähy kostautui Saksalle pahimmalla mahdollisella tavalla, kun nuori Minnesota Wildin varaus Kirill Kaprizov päätti komean ylivoimakuvion tarkkaan laukaukseen b-pisteen tuntumasta. Venäläiset pääsivät juhlimaan olympiakultaa Gangneung-areenalla.

Kun puhutaan Saksan noususta finaaliin asti miesten olympiakiekossa, voidaan puhua jopa koko olympialaisten suurimmasta yllätyksestä. Saksa kaatoi matkallaan kiven kovan Ruotsin, välierissä Kanadan ja oli 55 sekunnin päässä olympiakullastakin.