Scroll Top

Finaaliennakko – Voittaako Tappara Suomen mestaruuden ??

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään kuudes finaali ja mestaruus on ensi kertaa katkolla Tapparalle, joka johtaa ottelusarjaa voitoin 3-2. Mikäli KalPa pystyy raapimaan illan ottelusta voiton pelataan ratkaiseva seitsemäs finaali huomenna Tampereella.

Ennakkoasetelmat

KalPa

KalPa pelaa nyt ensi kertaa selkä seinää vasten tämän kevään pudotuspeleissä ja joukkueella on torstaina pakkovoiton paikka Niiralan montussa. Tilanne on joukkueelle sikälikin hankala, että se on hävinnyt finaaleissa nyt kolme ottelua putkeen, joten joukkueen henkinen tila on täysin arvoitus.

KalPa aloitti finaalisarjan hyvin ja joukkueen liike oli myrkkyä Tapparalle, mutta sarjan edetessä tamperelaisten trappi on toiminut paremmin ja KalPalla on ollut vaikeuksia keskialueen ylityksessä. Myös maalipaikoille pääseminen ja niistä onnistuminen on käynyt joukkueelle vaikeammaksi mitä pidemmälle ottelusarja on edennyt. Edellisessä ottelussa Tampereelle KalPa ei saanut juuri laatu paikkoja lukuun ottamatta kolmannen erän loppua, joten tänään kotikentällä Kuopiossa pitää nähdä päättäväisempi joukkue mikäli se mielii saada finaalisarjalle vielä jatkoa.

Embed from Getty Images

Tämän illan ottelussa KalPa tarvitsee avainpelaajilta onnistumisia enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi joukkueen tähtipelaaja Janne Keränen on ollut koko finaalisarjan pimennossa, mutta edellisen pelin onnistuminen antoi varmasti lisää uskoa tekemiseen. Ollisi myös tärkeää, että joukkue saisi tehtyä avausmaalin ja pääsisi sitä kautta ottelussa johtoon, joka taas toisi rutkasti itseluottamusta joukkueen tekemiseen.

Ylivoiman pitää myös olla paremmalla tasolla mitä viime otteluissa on nähty. Finaalisarjan alussa KalPalla oli Tapparaa parempi ylivoima, mutta sarjan edetessä kirvesrinnat ovat pystyneet tekemään ylivoimalla tulosta KalPaa enemmän. Alivoima on sitä vastoin toiminut erinomaisesti ja joukkue on tappanut jäähyjä kovalla prosentilla.

Embed from Getty Images

Tappara

Tapparalla on tänään ensimmäinen mahdollisuus voittaa Suomen mestaruus, joka olisi joukkueelle toinen peräkkäinen. Joukkue lähtee torstai iltaan hyvästä tilanteesta, koska alla on kolme peräkkäistä voittoa ja joukkueen peli on koko ajan parantunut mitä pidemmälle finaalisarja on edennyt.

Ehkä suurin syy siihen, että joukkueen peli on parantunut kahdesta ensimmäisestä finaalista on puolustuspelaaminen ja erityisesti kuuluisa keskialueen trappi. Tappara on puolustanut tiiviisti koko joukkueena, joten vastustajalla on ollut vaikeuksia murtaa tiivistä trappia keskialueella ja pääseminen kiekon kanssa Tappara päätyyn on koko ajan vaikeutunut. Lisäksi Tappara on pystynyt pitämään KalPan poissa hyviltä maalipaikoilta ja välillä onkin näyttänyt siltä, että kuopiolaisten hyökkäyspelaaminen on varsin ponnetonta, josta puuttuu se viimeinen yritys.

Embed from Getty Images

Tappara on pystynyt parantamaan myös omaa hyökkäyspelaamistaan ottelusarjan edetessä ja erityisesti ylivoimalla joukkue on tehnyt tärkeitä maaleja kuten Teemu Nurmen maali edellisessä ottelussa. Materiaalin leveys on myös pistänyt silmään ja mitä pidemmälle finaalisarja on edennyt on materiaali etu kääntynyt yhä selvemmin Tapparalle. Joukkueesta löytyy ratkaisijoita useammasta ketjusta eikä joukkue ole vain ykkösketjun pelaajien varassa. Puolustuksesta löytyy myös enemmän kiekollista taitoa verrattuna KalPaan ja tästä hyvänä esimerkkinä Otso Rantakari, joka tekee välillä uskomattomia ratkaisuja kiekon kanssa kuten huikea poikittaissyöttö Tapparan avausmaalissa edellisessä Tampereen ottelussa.

Embed from Getty Images

Iso merkitys tähän iltaan lähdettäessä on myös sillä miten paljon parempi Tapparan henkinen tila on verrattuna KalPaan. Vaikka kuopiolaiset väittävätkin henkisen tilan olevan joukkueessa hyvä niin onhan sillä pakko olla eroa, kun toinen on joukkueista on voittanut ja toinen puolestaan hävinnyt kolme ottelua putkeen. Tappara yrittää varmasti saada aikaista avausmaalia, jolla se pystyisi KalPan henkistä tilaa horjuttamaan entisestään. Joukkue on pelannut molemmissa Kuopion otteluissa hyvät avauserät ja viime ottelussa se pystyi jatkamaan hyvää tekemistään läpi koko ottelun.

Embed from Getty Images

Arvio

Tänään on siis mestaruus ensi kertaa katkolla Tapparalle. Katkaisupelit ovat tilastojen mukaan hankalia, mutta Tapparalla on kokemusta finaaleista viime vuosilta ja esimerkiksi viime kaudella joukkue pystyi samassa tilanteessa laittamaan finaalisarjan poikki HIFK vastaan. Tämän illan ottelussa avausmaalin merkitys on paljon suurempi kuin aikaisemmissa otteluissa. KalPa on hävinnyt kolme ottelua putkeen, joten Tapparan tekemä avausmaali voisi katkaista KalPan selkärangan lopullisesti. KalPalla on yksi etu puolellaan nimittäin hurmoksessa oleva Niiralan monttu. Tästä huolimatta Gee veikkaa Tapparan laittavan finaalisarjan poikki ja ottavan näin ollen toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden Tampereelle 4-1 vierasvoitolla.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.