Scroll Top

Bandyliiga huipentuu

Tulevana viikonloppuna pelataan jääpallon Bandyliigan runkosarja loppuun. Keskiviikon WP 35 voitoin myötä Veiterä lähes varmisti runkosarjan voiton, mutta muista sijoista käydään kovaa kamppailua. Panokset ovat kovat, sillä runkosarjan voitto, toinen ja kolmas sija antavat joukkueelle kotikenttäedun ja vastustajan valintamahdollisuuden. Neljäs sija antaa puolivälierään kotikenttäedun.

Viikonloppu käynnistyy kahdella kärkikamppailulla: Akilles vs. Botnia ja Kampparit vs. JPS. Porvoossa kohtaavat runkosarjassa eniten maaleja viimeistellyt Akilles, ka. 6 maalia/ottelu ja sarjassa vähiten maaleja päästänyt Botnia, ka. 2,1 maalia/ottelu. Kauden keskinäiset ottelut ovat olleet tiukkoja, Helsingissä pisteet tasattiin maalein 4-4 ja Porvoossa Akilles voitti 4-3. Akilles tarvitsee pisteitä, mikäli se haluaa runkosarjassa toiseksi tai kolmanneksi. Botnialle riittää piste Porvoossa tai kaksi Oulussa runkosarjan toiseen sijaan. Mikäli Veiterä kompuroi on Botnialla mahdollisuus jopa runkosarjan voittoon.

Kampparit saa tulosveto-ottelussa vastaansa kuntopuntarin ykkössijan jakavan JPS:n. Jyväskyläläisillä on kerättynä viidestä viimeisestä ottelusta 8 pistettä. Kamppareiden saldo on huolestuttavan heikko; viidestä viimeisestä pelistä tuloksena on yksi voitto ja neljä tappiota. Kimmo Huotelinin poissaolo näkyy mustien pelissä, mutta se ei saisi vaikuttaa niin paljon. JPS:lle ottelulla on suuri merkitys, sillä HIFK hengittää niskaan hiukan helpommalla loppuohjelmalla ja paremmalla maalierolla. Joukkueella on myös mahdollista kivuta runkosarjan kakkoseksi. Kampparit voi lähteä otteluun vapautuneesti ja yrittää saada pelikirja kuntoon pudotuspeleihin.

Lauantaina pelataan kaksi ottelua HIFK vs. Veiterä ja OLS vs. WP 35. Päähuomio on Helsingin tulosveto-ottelussa, sillä pelissä saattaa varmistua Veiterän runkosarjan voitto tai HIFK:n mahdollisuuksien parantuminen neljännen sijan tavoittelussa. Teoriassa HIFK:lla on mahdollisuus kolmanteen sijaan, mutta se vaatii muiden apua. Harri Hiukan ja Joni Vuopion palaamisella pelaavaan kokoonpanoon on iso merkitys HIFK:n pelille. Veiterän kausi on mennyt putkeen ja ratkaisijoita on löytynyt laajalla rintamalla. Peräti seitsemän pelaajaa on tehnyt vähintään 13 tehopistettä. Veiterä on viimeksi kärsinyt tappion tapaninpäivänä 26.12.2014.

OLS jakaa kuntopuntarin kärkipaikan JPS:n kanssa, viidestä viimeisestä ottelusta joukkue on kerännyt 8 pistettä. Nousukuntoinen OLS on sijalla 7 eikä liene kaikkein houkuttelevin vastustaja pudotuspeleihin. Oulun ottelussa pelataan maineesta ja kunniasta mutta vapautunein ottein. Ottelusta onkin odotettavissa hyvää jääpalloviihdettä.

Sunnuntaina pelataan neljä ottelua: Akilles vs. Kampparit, Narukerä vs. HIFK, Veiterä vs. JPS ja OLS vs. Botnia, joista Lappeenrannan ottelu on tulosvetokohde. Kentillä nähdään kaikki tämän kauden pudotuspelijoukkueet, sillä WP 35 on pois jatkopeleistä. Otteluiden merkityksen tietää vasta lauantain otteluiden jälkeen.

Pistepörssin kärkinimet Sami Laakkonen 46 (34+12) ja Teemu Määttä 33 (14+19) ottavat yhteen Porvoossa.

Teemu Määttä Kuva: Pekka Koskela
Teemu Määttä
Kuva: Pekka Koskela

Infoa jatko-otteluista

Sunnuntain yksi kohokohdista on pudotuspelien valintaprosessi, mikä menee näin:

Muodostetaan kahden lohkon kaavio, lohko A ja B ja edetään seuraavassa järjestyksessä:

– sijoitetaan runkosarjan voittaja A lohkoon ja runkosarjan kakkonen B lohkoon.
– runkosarjan voittaja valitsee A lohkoon joukkueen runkosarjan sijoilta 3. ja 4.
– jäljelle jäänyt joukkue sijoitetaan B lohkoon
– runkosarjan voittaja valitsee itselleen puolivälierävastustajan sijoille 5.-8. sijoittuneista joukkueista
– runkosarjan kakkonen valitsee puolivälierävastustajan itselleen jäljelle jääneistä joukkueista
– runkosarjan kolmonen valitsee puolivälierävastustajan itselleen jäljelle jääneistä joukkueista
– runkosarjan neljännelle tulee vastustaja jäljelle jääneestä joukkueesta

Mikäli joukkueet Bandyliigassa päätyvät tasapisteisiin ei keskinäistä paremmuutta määrittäessä huomioida paikalliskierroksilla pelattujen otteluiden tuloksia, paikalliskierrosten ottelut, joita ei huomioida mainittu alla.

Joukkueet paikalliskierroksilla: Akilles – Botnia – HIFK, Kampparit – Veiterä – WP 35 ja JPS – Narukerä – OLS.

44. ke 7.1. Botnia – HIFK
47. pe 9.1. HIFK – Akilles
74. ke 13.2. Akilles – Botnia

45. ke 7.1. Kampparit – WP 35
46. pe 9.1. Veiterä – Kampparit
48. la 10.1. > 11.2. WP 35 – Veiterä

42. su 4.1. Narukerä – JPS
49. la 10.1. JPS – OLS
53. la 17.1. OLS – Narukerä

Paremmuus sarjassa tasapisteissä

Järjestys sarjassa määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella. Voitosta saa kaksi pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja tappiosta nolla pistettä.

Tasapisteiden sattuessa joukkueiden keskinäinen paremmuus määräytyy seuraavasti:
a) kaikkien tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisten otteluiden pisteet
b) keskinäisten otteluiden maaliero eli tehtyjen ja päästettyjen maalien ero
c) keskinäisten otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä
d) kaikkien otteluiden maaliero
e) kaikkien otteluiden tehtyjen maalien lukumäärä
f) arpa

Puolivälierät, välierät, pronssi- ja finaaliottelu

Puolivälierät pelataan paras kolmesta – periaatteella.

Puolivälieräottelut pelataan keskiviikkona 18.2., perjantaina 20.2. ja mahdollinen kolmas ottelu sunnuntaina 22.2.. Ottelut aloitetaan keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen kolmas ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina.

Välierät pelataan paras viidestä – periaatteella.

Välieräottelut pelataan keskiviikkona 25.2., lauantaina 28.2., keskiviikkona 4.3., perjantaina 6.3. ja mahdollinen

viides ottelu sunnuntaina 8.3. Ottelut aloitetaan keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, lauantaina pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä, keskiviikkona paremmin sijoittuneen kotikentällä, perjantaina huonommin sijoittuneen kotikentällä ja mahdollinen viides ottelu paremmin sijoittuneen kotikentällä sunnuntaina.

Välierissä pelaavat vastakkain voittajat A-lohkon otteluista sekä voittajat B-lohkon otteluista. Finaalin selviytyvät voittajat A ja B lohkon välieristä ja häviäjät menevät pronssiotteluun.

Pronssiottelu pelataan Bandyliigassa paremmin sijoittuneen kotikentällä perjantaina 13.3.2015. Mikäli samalla paikkakunnalla pelataan Bandyliigan finaaliottelu, niitä ei voida pelata samana päivänä

Finaali pelataan Bandyliigassa paremmin sijoittuneen kotikentällä lauantaina14.3.2015.

Jos kaksi joukkuetta on pudotuspeleissä samalta paikkakunnalta ja otteluajat menisivät päällekkäin, kilpailuvaliokunta päättää ottelun pelipäivän.

Mikäli ottelutilanne puolivälierissä, välierissä, finaalissa tai pronssiottelussa on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, ottelua jatketaan 2 x 10 minuutin jatkoajalla, äkkikuolema periaatteella eli ottelu päättyy välittömästi maaliin.

Mikäli ottelu on vielä jatkoajan jälkeen tasan, suoritetaan rangaistuslyöntikilpailu ratkaisuun saakka liiton kilpailumääräysten mukaisesti.

LÄHDE: Bandyliiga – Pekka Liikkanen

Sami Laaksonen Kuva: Pekka Koskela
Sami Laaksonen
Kuva: Pekka Koskela

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.