Scroll Top

SM-liiga – Ilves yrittää katkaista kotonaan tappioputkea KalPan kustannuksella, lue ottelun ennakko

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään viiden ottelun kierros. Helsingissä kohtaavat HIFK ja Kärpät, jotka kohtasivat myös eilen ja silloin IFK pystyi loistavan päätöserän ansiosta katkaisemaan pitkän tappioputkensa ja voittamaan runsasmaalisen ottelun maalein 6-5. Kouvolassa KooKoo yrittää ottaa eiliseen tapaan voittoa Pelicansista, koska myös tämä pari pela back to back ottelut. Jukurit puolestaan kohtaa kotonaan Sportin ja liigan jumbofinalissa kohtaavat Jyväskylässä kotijoukkue JYP ja vierailija Ässät.

Geen ennakossa suunnataan Tampereelle ja lengendaariseen pyhättöön Hakametsään, jossa kohtaavat kaksi heikkovireistä joukkuetta kotijoukkue Ilves ja vierailija KalPa, joka tosin on viime matseissa kohentanut otteitaan. Viime kaudella joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljästi ja voitot menivät tasan kaksi-kaksi. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet toisensa kerrran lähes tarkalleen kuukausi sitten ja silloin Ilves haki Kuopiosta murskaavan 6-2 vierasvoiton Joose Anttosen hattutempun siivittämänä.

 

Ennakkoasetelmat illan otteluun

Ilves

Ilves on ollut tällä kaudella yksi liigan suurimmista yllättäjistä ellei, jopa suurin, mutta viime viikkoina joukkueella on ollut todella vaikeaa. Tähän päivään lähdettäessä joukkueella on alla neljä peräkkäistä tappiota ja viimeisestä 12 ottelusta joukkue on saalistanut vain kolme voittoa.

Tällä viikolla Ilves on pelannut kaksi ottelua, joista ei paljon kerrottavaa jäänyt. Keskiviikkona joukkue hävisi kotonaan HPK:lle numeroin 0-4 ja eilen Turussa TPS oli parempi maalein 5-3, joten tänään olisi joukkueella hyvä paikka katkaista tappioputki. Toki nykyinen tappioputki ei ole kuin neljän ottelun mittainen, mutta jos se pääsee kasvamaan muutamankin ottelun pidemmäksi alkaa se näkyä joukkuehengessä sekä itseluottamuksena jäällä.

Embed from Getty Images

Viimeisen kymmenen pelin otannalla joukkue on tehnyt 2,3 maalia ottelua kohden ja päästänyt 3,1 maalia, joten tuon tilaston valossa ei joukkueella ihan hirveää huolta ole. Erikoistilannepelaamisen pitää joukkueella parantua ja erityisesti ylivoiman, joka on viime aikoina ollut vain noin 10 prosenttista, kun koko kauden mittapuulla se on ollut noin seitsemän prosenttia parempaa. Ylivoima on kuitenkin nyky jääkiekossa todella iso ja tärkeä osa peliä, joten ylivoimatilastoja ei ole syytä väheksyä.

Ilveksen hyökkäyspelaamisen pitää myös pystyä parempaan koska joukkue on tehnyt viime aikoina tolkuttoman vähän maaleja. Viimeisessä seitsemässä ottelussa Ilves on tehnyt vain kerran enemmän kuin kaksi maalia ja se tapahtui eilisessä TPS ottelussa. Joten jos joukkue tekee jatkossa alle kaksi maalia on otteluita todella vaikea voittaa ellei maalivahti satu pelaamaan huippuottelua tolppien välissä.

Ilveksen puolustus on vuotanut viime otteluissa kuin junan vessa ja viidessä viime pelissä se on päästänyt omiin 18 maalia eli 3,6 maalia per ottelu. Silti puolustuksesta löytyy valopilkkuja kuten nuori Oskari Laaksonen, joka on pakkien pistepörssissä sijalla viisi ja joukkueen tappioista huolimatta viiteen viime peliin nuorukainen on tehnyt teho t +1. Myös seuran uusin hankinta puolustaja  Cam Barker alkaa pikkuhiljaa päästä paremmin joukkueen pelitapaan sisään. Mies tuo puolustukseen nimenomaan puolustuspään osaamista, jota auttaa myös miehen koko 190 senttiä pituutta ja painoa 100 kiloa, joten hän tulee varmasti voittamaan omalle joukkueelleen reilusti yli puolet maalinedusta väännöistö. Lisäksi ilouutinen joukkueelle on se, että loukkaantumisista kärsinyt Juha Leimu on pelikunnossa ja mies pelasi eilen Turussa ensimmäisen ottelun yli kuukauteen. Mikäli mies vain pysyy terveenä tulee Leimun kiekollinen taito olemaan iso apu joukkueelle erityisesti ylivoimalla, koska miehen laukaus on huippuluokkaa ja todellinen pelote maalivahdeille.

Embed from Getty Images

 

KalPa

KalPa kairasi eilen ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa lähes 2 kuukauteen, kun se kaatoi kotonaan Vaasan Sportin maalein 6-3. Voitto oli kuopiolaisille jo toinen peräkkäinen, kun se onnistui kaatamaan viikko sitten perjantaina TPS:n voittolaukausten jälkeen maalein 3-2, joten pikkuhiljaa alkaa näkyä valoa tunnelin päässä Sami Kapasen valmentamalla miehistöllä. Ennen eilistä voittoa KalPalla oli ehtinyt vierähtää edellisestä kolmen pisteen voitosta 14 ottelua, joka on lähes neljännes sarjasta, joten joukkueen heikko jakso oli kestänyt todella pitkään. Tänään onkin mielenkiintoista nähdä avasiko eilinen voitto joukkueen henkisiä lukkoja sekä miten paljon voitto toi itseluottamusta ja energiaa joukkueen pelaamiseen. Kuopiolaisten suuria sankareita eilisessä voitossa oli Alexandre Texier, joka teki ottelussa tehot 1+2. Mies on ollut muutenkin viime kierroksilla pelipäällä, sillä maaottelutauon jälkeen Texier on tehnyt neljässä ottelussa tehot 2+4.

Embed from Getty Images

Eilisestä voitosta huolimatta KalPa on kuntopuntarissa viimesenä, kun katsotaan kymmentä viimeistä ottelua. Joukkue on tehnyt 2,1 maalia ottelua kohden ja päästänyt 3,4 maalia per ottelu. Hyökkäys tehot eivät ole superhuonot, kun ottaa huomioon joukkueen todella heikot tulokset viimeisen kuukauden ajalta. Puolustuspelaamisen ja omiin menevät maalit, kun saisi pudotettua tuosta lähes 3.5 maalista alle kolmeen niin tulokset olisivat aivan toisen näköisiä ja voittoja rupeaisi tulemaan aivan toiseen tahtiin.

Embed from Getty Images

Vaikka KalPa pelasi pitkän heikon jakson on joukkueen ylivoimapeli toiminut silti tuona aikana todella hyvin. Joukkueen ylivoiman prosentit viimeisen kymmenen pelin ajalta ovat todella hyvät 24,32, joka on kuntopuntarissa neljänneksi parasta. Koko kauden mittapuulla joukkue on tehnyt 20 ylivoimamaalia, joka on 37 prosenttia joukkueen kaikista maaleista. Alivoima sitä vastoin pitää saada paremmalle tasolle, sillä kuntopuntarissa se on liigan heikointa ja myös koko kauden mittapuulla alivoima on vasta 13 parasta, joten sen kanssa  joukkueella on vielä paljon tekemistä.

Pelaajista esiin pitää nostaa nuori puolustaja Otto Leskinen, joka on joukkueen paras puolustaja pisteiden valossa tehoin 4+9, jolla hän yltää myös koko liigan pakkien pistepörssissä sijalle neljä. Leskinen saa myös kovaa luottoa päävalmentaja Kapaselta, koska nuorukaisen keskimääräinen peliaika on yli 22 minuuttia ja esimerkiksi TPS ottelussa reilu viikko sitten hän pelasi hurjat reilut 27 minuuttia, joten peliajasta ei ainakaan nuorukaisen kehittyminen jää kiinni. Mikäli pelaaminen jatkuu samanlaisena kuin tähän asti voi tämän tai viimeistään ensi kauden jälkeen kutsua isommat areenat pieksämäeltä lähtenyttä kiekkoilijaa.

Embed from Getty Images

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.