Scroll Top

Otteluraportti: Andy Murray – Tomas Berdych

andy_murray

andy_murray

 

Ensimmäisessä erässä Berdych jatkoi siitä, mihin Nadalin kanssa jäi. Ensimmäisellä neljällä Berdychin syöttövuorolla Murray sai vain kaksi pistettä. Murrayn syötöt taasen painuivat kaikki deuceen ja tsekkiläinen oli alussa niskan päällä. Neljännessä Murrayn syötössä Berdych otti murron, kun Murray jäi yhteen palloon. Berdych kuitenkin hävisi seuraavan oman syöttönsä ja erä jatkui kymmenenteen peliin.

Berdychin virheiden saattelemana Murray tasoitti pelin 5-5 omalla syötöllään. Berdych oli suurissa vaikeuksissa Murrayn alakierrettä vastaan, johon palautuslyönnit jäivät kerta toisensa jälkeen verkkoon. Samat ongelmat jatkuvat seuraavassa pelissä, mutta Berdych onnistuu välttämään Murrayn murron ja voittaa deucen. Murrayn syötöllä kaksi kämmenvirhettä vie ottelun deuceen, jonka Murray voittaa toisella edullansa. Edessä oli tie break ja erää oli tässä vaiheessa pelattu jo yli tunnin.

Tie breakissa ensimmäisessä yhdeksässä minibreakissa syöttäjä piti syöttönsä vain kolme kertaa. Loppu mentiin 7-6 tilanteeseen saakka omalla syötöllä, kunnes Murrayn pallo jää verkkoon ja Berdych voittaa tiebreakin lukemin 8-6. Berdych ei ole hävinnyt vielä yhtään tie breakia 2015.

Toisessa erän alussa Murrayn alakierteet tuottavat Berdychille ongelmia ja 30-0 tilanteesta Murray ottaa neljä pistettä putkeen ja murtaa tilanteeksi 2-0. Murray pelaa oman syöttönsä nollalla ja johtaa 11 minuutin jälkeen 3-0 toista settiä ja tsekki näyttää mietteliäältä. Berdych on urallaan hävinnyt lukuisia Grand Slam-välieriä ja miehen pääkopan kestävyyttä on kyseenalaistettu.

Pallojen vaihdon jälkeen Berdych liukastuu molemmissa palloralleissa pisteen alussa ja Murray johtaa 0-30. Tsekki pyyhkii kenkänsä ja tasoittaa 30-30, mutta tiputtaa helpon pallon verkon vierestä verkkoon. Murray saa mahdollisuuden toiseen murtoon, jonka skotti hyödyntää ja siirtyy jo 4-0 johtoon.

Berdych tekee kuudennessa pisteessä jo 11. virheensä. Murray saa tästä eräpallon deucessa ja Berdychin lyödessä pallon kentältä ulos Murray vie toisen setin kolmella murrolla puhtaasti 6-0 ja tasoittaa tilanteeksi 1-1. Berdych on aiemmin urallaan hävinny erän bagelilla (6-0) seitsemäntoista kertaa ja hävinnyt jokaisen näistä otteluista.

Kolmannen setin ensimmäisen syötön Murray pitää, mutta tsekki näyttää jättäneen viime erän taakseen. Murray kuitenkin ratkaisee pisteen verkolta ja on edelleen 100% verkkopalloissa. Berdychin syöttö vuorossa on nähtävissä, ettei skottikaan ole täydellinen pelaaja ja ottelun venyessä virheitä tapahtuu.

Pitkät pallorallit tuntuvat kääntyvät  kaikki Murraylle, Berdych on ongelmissa tilanteissa, jossa Murray on aggressiivisempi puoli. Ottelun kolmas erä on aivan ääripää edelliseen erään verrattuna. Molemmat syöttäjät pitävät syöttönsä ilman deucea Berdychin kolmanteen syöttöön asti, jossa 40-0-tilanteessa tsekki syöttää kaksi tuplavirhettä ja peli lipsuu tasatilanteeseen. Murray hyödyntää toisen murtopallonsa deucessa ja tsekki kävelee penkille pää painuksissa. Tosin Berdychillä on sanottavaa tuomarin suuntaan, joka on 4-2-tilanteeseen mennessä ehtinyt tekemään kolme selvää virhettä Murrayn eduksi.

Berdych tekee syötöllään taas tuplavirheen, mutta pitää syöttönsä kolmeenkymmeneen. Murray saa omallansa kaksi eräpalloa ja hyödyntää jälkimmäisen, vieden kolmannen setin 6-3 ja siirtyen 2-1 johtoon.

Murray tasoitti neljännen setin tilanteeksi 1-1 jo 11. ässällänsä. Berdych ei löydä mitään aseita Murrayn sisäkierteiseen ykkössyöttöön. Berdychillä oli myös vaikea hallita Murrayn kakkossyöttöjä, mitä skotti hallitsi hienosti. Omat syöttönsä tsekki kuitenkin hoitaa mallikkaasti.

Berdych saa vihdoin järkeä peliinsä ja vaikka Murray pelaa aivan huipputasolla, löytää tsekki omaan peliinsä variaatioita ja ottaa palloralleista pisteitä. Murrayn kolmannella syötöllä Berdych saa ensimmäisen murtopallon yli kahteen tuntiin, mutta lähtee verkolle llian myöhään ja osuu verkkoon. Murray saa deucen alussa varoituksen liiasta ajankäytöstä ja syötön jälkeen palauttaa pallon verkkoon. Berdych ei kuitenkaan käytä toista murtopalloaan hyväksi, vaan jostain syystä yrittää takakierrerystyä ja lyö pallon yli takarajasta. Murray syöttää kaksi pistettä putkeen ja pitää syöttönsä, tasoittaen neljännen setin 3-3. Ottelua oli pelattu tässä vaiheessa jo kolme tuntia.

Berdych piti tärkeän syöttönsä komealla pelillä. Murray näytti hukanneen ykkössyöttönsä seuraavassa syötössä saaden vain yhden ykkössyötön. Berdych hallitsi kakkossyöttöjä selkeästi, mutta yksi leveä kämmen- ja rystylyönti esti tsekkiä saamata murtopalloa ja Murray hoitaa syöttönsä vaivoin.

Molemmat pitävät helpohkosti omat syöttönsä, mutta 5-5-tilanteessa Berdych tarjoilee Murraylle kaksi murtopalloa tuplavirheellä ja lyö pallon rystyllä pitkäksi. Näin ollen Murrayn oli aika syöttää ottelusta. Skotti hoitaa ykkössyötöillä suoraan nollalla, voittaa erän 7-5 ja etenee finaaliin.

Finaalivastustaja selviää huomisaamuna Djokovic-Wawrinka-ottelusta. Kumpi tahansa vastaan tulee, niin Murraylla on kaikki edellytykset voittaa turnaus. Ottelut Dimitrovia, Kyrgiosta ja Berdychiä vastaan ovat olleet hyvin vakuuttavaa suorittamista. Skotti pystyy pelaamaan palloja, jotka näyttävät olevan ohi ja tekee peruspelissä hyvin vähän virheitä. Andy Murray näyttää ensimmäistä kertaa Grand Slam-voittajalta sitten Wimbledon-voiton.

Kuva: Francisco Antunes / Flickr

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.