Scroll Top

Jonin horinat: Jalkapallo ja sananvapaus

Gamblers goes FC Barcelona

Otsikossa mainittu aihe on ajankohtainen, sillä Yle kertoi tänään UEFA:n mahdollisesti rankaisevan FC Barcelonaa heidän kannattajiensa poliittisten kannanottojensa vuoksi. Luonnollisestihan politiikka ja urheilu eivät kuulu yhteen, mutta tässä tapauksessa puhuisin ennemmin sananvapaudesta ja sen rajoittamisesta.

Mikä oikeus UEFA:lla on alkaa rajoittamaan kannattajien sananvapautta ottelutapahtumissa? Jos FC Barcelonan kannattajat haluavat ilmaista oman mielipiteensä rauhallisesti ottelussa, ilman väkivaltaisuuksia, niin miksi sen pitää olla kiellettyä, miksi siitä pitäisi rangaista?

On oikein, että sisällissodassa olevien maiden maajoukkueet ja seurajoukkueet suljetaan Euroopan sarjoista. Myös se, että suljetaan maat, joissa poliitikot puuttuvat maan urheilujärjestöjen toimintaan. Tässä tapauksessa kannattajat toivat omia ajatuksiaan julki, ilman huligointia, niin on mielestäni huonoa lähteä rankaisemaan seuraa.

Riehuivatko nämä kannattajat stadionilla? Käsittääkseni eivät. Aiheuttivatko he mellakoita? Käsittääkseni eivät. Ainoa rike oli se, että he toivat lippuja, jotka eivät ole valtion virallisia lippuja tai FC Barcelonan virallisia lippuja, vaan Katalonian lippuja. Samoin he toivat kylttejä, joissa luki: Katalonia ei ole Espanja.

Embed from Getty Images

Kenelle tuo mielenilmaus aiheutti harmia, miksi siitä pitäisi rangaista FC Barcelonaa? Toki jokainen, joka on läksynsä lukenut ja seurannut maailmaa, tietävät Katalonian haluista itsenäistyä. FC Barcelona on tietyllä tavalla Katalonian maajoukkue, mutta siitä huolimatta kannattajien huudoista ja lipuista on aivan turha rangaista Barcelonaa. Huudot eivät käsittääkseni olleet rasistisia, joista ilman muuta tulee rangaista.

Nythän kyse ei ollut muusta kuin muutamasta harmittomasta lipusta ja kyltistä, joilla tuettiin Katalonian pyrkimyksiä itsenäisyyteen. No poliittistahan se oli, mutta nuo kannanotot eivät kiihottaneet väkivaltaisuuksiin tai ihannoineet sotimista. Nyt UEFA:n on syytä katsoa peiliin ja annettava asian olla, eikä lähteä rankaisemaan FC Barcelonaa tässä asiassa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.