Duplantis huiman seiväskisan voittoon ja kuuden metrin kerhoon – Suomi paransi miesten pikaviestin SE:tä kaksi kertaa

logo_berlin

Yleisurheilun EM-kilpailut huipentuivat sunnuntaina Berliinissä. Sunnuntaina kisojen päätöspäivänä ohjelmassa oli kahdeksan loppukilpalua.

Illan ja koko kisojen kovatasoisin ja huimin finaali käytiin miesten seipäässä. Kisan kärkikaksikko ylitti maagisen kuuden metrin rajan ja sen lisäksi kaksi ylitti 590. Mestaruuden vei vasta 18-vuotias superlupaus Armand Duplantis. Ruotsalainen oli ratkaisu hetkillä huimassa hyppyvireessä. Duplantis ylitti sekä tasan kuusi metriä että voittotuloksensa 605 ensimmäisellä yrityksellä. Duplantisista tuli samalla historian nuorin kuuden metrin rikkonut hyppääjä. Ruotsalaisen lisäksi myös toiseksi tullut venäläinen Timur Morgunov pääsi uutena kuuteen metriin. Morgunov oli 600 tuloksella toinen ja lajin legenda Ranskan Lavillenie oli huikean kisan kolmas tuloksella 595.

Miesten kolmiloikassa voiton vei kokenut 34-vuotias Portugalin Nelson Evora tuloksella 17,10. Evora teki voittohyppynsä viidennellä kierroksella. Toiseksi tuli pitkään johtanut Azerbaidzhanin Alexis Copella 16,93 ja kolmanneksi loikki Kreikan Dimitros Tsiamis tuloksella 16,78.

Simo Lipsasella ei kulkenut hypyt parhaalla tavalla finaalissakaan. Lipsasen parhaaksi jäi 16,46, jolla sijottui kisan yhdeksänneksi kuten oli naisten kilpailussa Kristiina Mäkelä.

Naisten pikaviestin voiton vei Iso-Britannia ajalla 41,88. Brittien joukkue oli Asha Philip, Imani Lansiquot, Bianca Williams ja Dina Asher-Smith, jolle tämä oli jo kisojen kolmas kulta. Toiseksi pinkoi Hollanti ajalla 42,15 ja kolmanneksi tuli 42,23 ajalla.

Myös miesten pikaviestin voiton vei Iso-Britannia ajalla 37,80. Brittien joukkue oli Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Adam Gemili ja Harry Aikines-Aryeetey. Hopea meni Turkille 37,98 ajalla ja pronssin nappasi Hollanti ajalla 38,03.

Suomen nelikko Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola parantelivat pikaviestin Suomen ennätystä kahteen otteeseen. Ensin alkuerissä tekivät 39,11, jolla sijoittuivat aluksi kymmenenneksi, mutta kun Italia ja Puola hylättiin niin Suomi pääsi viimeisenä loppukilpailuun. Siinä Suomi tuli kuudenneksi alittaen ensimmäistä kertaa 39 sekuntia. Uudeksi SE-ajaksi tuli 38,92.