Scroll Top

Miesten Superpesiksen syksyn siirtomarkkinat ovat käyneet kuumana

Kauden 2017 valmistelut ovat olleet lähes jokaisella joukkueella jo pidemmän aikaa käynnissä. Syksyn aikana ollaan nähty liuta mielenkiintoisia siirtoja.

24.9 oli se päivä, kun miesten superpesiksen valtikka vaihtui Sotkamon Jymyn viiden kultakauden jälkeen Vimpelin Vedolle. Nyt on kuitenkin pikkuhiljaa aika jättää tuo mestaruushumu taakse ja katsoa, minkälaisia pelaajia joukkueet ovat rostereihinsa haalineet. Gee kokoaa tässä artikkelissa kaikki syksyn siirrot aikajärjestyksessä yhteen pakkaukseen.

 

Ensimmäiset siirrot nähtiin jo aikaisessa vaiheessa, ennen finaalisarjaa ja finaalisarjan aikana. Elokuun viimeisenä päivänä jo aika pitkäänkin vellonut huhu kävi toteen, kun Koskenkorvan Urheilijoiden nuoret lupaukset Juuso Myllyniemi ja Henri Itävalo vaihtoivat punavalkonutun paikallisvastustajan Seinäjoen JymyJussien väreihin. Itävalo on nuori lukkari, jolta potentiaalia löytyy vaikka muille jakaa, samoin kuin Myllyniemi. Myllyniemi pelasi viime kaudella uransa ensimmäisen Itä-Lännen ja kuului Superin parhaisiin vaihtolyöjiin.

Syyskuun ensimmäiset kuhinat siirtomarkkinoilla puolestaan nähtiin, kun karvaaseen pettymykseen kautensa päättänyt Kankaanpään Maila hankki joukkueeseensa mailataituri Joni Rytkösen 1+1 mallisella sopimuksella. Rytkönen pelasi viime kautensa Kouvolan Pallonlyöjien riveissä pääasiassa vaihtajajokerina. Kauaksi ei KPL jäänyt tätä pelaajamenetystään surkuttelemaan, vaan hankki vain pari päivää myöhemmin riveihinsä yhden maamme lupaavimmista lukkareista, Janne Kivipellon. Viime kaudella Alajärven Ankkureita edustaneen Kivipellon viime kausi meni ikävästi pipariksi loukkaantumisen takia. Toivotaan siis että Janne saa ensi kaudella alle ehjän kauden ja näyttämään koko pesisyleisölle taitonsa. Päivä tästä sopimuksesta ja oli Kiteen Pallon vuoro tehdä todella mielenkiintoinen kaappaus, kun 41-vuotias kokenut lyöjätykki Jukka Latvala jätti sarjapaikasta luopuneen Jyväskylän Kirin ja teki kahden vuoden sopimuksen Kiteelle. Tosin tällä kertaa hän ei tullut lyömään miestä kotiin, vaan hoitamaan pelinjohtajan työtä. Kuinka Latvala sitten noista hommista selviää, se on varmasti yksi seuratuimmista asioista tulevalla kaudella.

26.9, kaiken tuon mestaruushumun keskellä nähtiin syksyn kaksi isointa siirtoa. Ensin aamulla täräytti KPL, kun joukkue ilmoitti solmineensa 10 Itä-Länttä pelanneen Juha Korhosen joukkueeseensa. Korhonen, 36, on viettänyt koko 18-vuotisen superpesisuransa Hyvinkään Tahkossa. Hänet on valittu vuonna 2012 vuoden pesäpalloilijaksi ja Korhonen on myös 75 kunnarillaan kaikkien aikojen tilastojen ykkösnimi. Kovan luokan kaappaus Pallonlyöjiltä, kun ottaa huomioon, että viime kaudella kotiutustehtävät hoitanut Ossi Meriläinen ei jatkanut Kouvolassa. Illalla oli sitten KaMan vuoro loistaa parrasvaloissa, kun joukkueeseen oli juuri liittynyt kaikkien aikojen lyöjätilaston ykkönen, Sami Joukainen, 43v. Joukainen takoi korkeasta iästään huolimatta viime kaudella Kiteellä 54 juoksua ollen selkeästi joukkueensa ykkösnimi. Tuleva kausi on Joukaiselle jo 22. Superpesiksessä.

Lokakuussa nähtiin myös hyvä määrä siirtoja. Ensimmäiset näistä teki viime kaudella toiseksi viimeiseksi jäänyt Kempeleen Kiri. He kiinnittivät riveihinsä kovan luokan paluumuuttajan, nimittäin Ossi Meriläisen. Meriläinen on edustanut viimeiset kolme kautta KPL:ää ja voitti kaudella 2015 Kouvolassa myös Superpesiksen lyöjäkuninkuuden. Toinen samassa rytäkässä sopimuksen tehnyt oli Sotkamossa viime kaudella kopparin tonttia hoitanut nuori 19-vuotias Jussi Korhonen. Hän lähti Kempeleeseen vastuun perässä. Seuraavat kaksi siirtoa olivat tulevaksi kaudeksi Superiin nousseen Imatran Pallo-Veikkojen käsialaa. He nappasivat Jyväskylästä rosteriinsa vuoden 2015 Itä-Länsi pelaaja Miikka Matikan. Samaan syssyyn IPV vahvisti tulevan kauden joukkuettaan myös Jussi Hurskaisella, joka on viihtynyt viimeiset 10 kauttaan Kiteellä.

Seuraavana oli Suomen menestyneimmän palloilujoukkueen, jopa 17 kultamitalia voittaneen Sotkamon Jymyn, aika toimia siirtomarkkinoilla. Joukkue hankki kolme paluumuuttajaa riveihinsä. Onni Määttä vietti kesän 2016 vuokralla Kempeleen Kirissä, Jere Vikström ja Saku Hakkarainen puolestaan palasivat takaisin Kainuuseen Oulusta. Hakkarainen pelasi viimeksi Jymyssä Superpesistä kaudella 2013, Vikström kesällä 2014.

Kiteen Pallo, joka aikaisemmin syksyllä luopui lyöjäjokeri Joukaisesta, teki nyt sopimuksen kahdelle 21-vuotiaalle pelaajalle. Kuusi vuotta Superia pelannut Ville Kotro siirtyi Kiteelle Jyväskylästä, ja vasta viime kaudella kunnolliset kosketukset Superpesikseen ottanut Jouni Mäki jätti Koskenkorvan taakseen siirtyen Itärajalle.

Lokakuun loppupuolella nähtiin kaksi syksyn tämän hetkistä viimeisintä siirtoa. Lauri Kaartokallio, yksi valtakunnan parhaita etenijöitä, siirtyi nousijajoukkue IPV:n riveihin. Viime kaudella Kaartokallio toi Kankaanpäälle 42 juoksua ja kärkilyöntiprosenttikin oli huima, 71,27%. Mies on myös vuoden 2015 Itä-Länsi pelaaja. Viimeisin seuravaihdon suorittanut mies oli Petrus Puputti, joka takoi viime kaudella Alajärvellä 28 peliin 38 juoksua. Hänen uusi osoitteensa on nyt Koskenkorvan Urheilijat. KoU oli ennen tätä kokenut kaksi kovaa menetystä, kun aiemmin mainitut Myllyniemi ja Itävalo siirtyivät Seinäjoelle. Koskenkorvalla on Puputin myötä kasassa nyt todella etenijävoimainen joukkue.

Geen mielestä seura, joka hyötyi eniten syksyn siirtomarkkinoista: Seinäjoen JymyJussit. Joukkue sai kaksi todellista vahvistusta riveihinsä naapuriseura KoU:sta. Myllyniemi ja Itävalo ovat pelaajat juuri niille paikoille, joille seinäjokelaiset vahvistusta kaipasivatkin. Itävalo johtaa peliä lautasen ääressä ja “Mylläri” hoitaa isoa tonttia niin ulkopelissä kuin sisäpelissäkin. JymyJussit eivät myöskään joutuneet luopumaan yhdestäkään viime kauden pelaajastaan.

Geen mielestä seura, joka ei hyötynyt siirtomarkkinoista lainkaan tai olivat muuten vain passiivisia: Pattijoen Urheilijat. PattU ei tehnyt oikeastaan minkäänlaisia eleitä markkinoilla. Joukkueen rosteri kaipaisi vahvistusta, mutta niitä ei tullut, mikä puhutti pesiskansaa.

Kaikki joukkueet ovat jo aloittaneet yhteiset harjoittelunsa. Miesten Superpesiksen runkosarja pyörähtää käyntiin toukokuun alussa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.