Scroll Top

SM-liiga – Välieräennakko kumpi jatkaa finaaleihin Kärpät vai HIFK ??

Jääkiekon SM-liigan välierät pyörähtävät tänään käyntiin, kun Kärpät ja HIFK aloittavat oman ottelusarjansa kohti finaaleihin pääsyä. Huomenna taas alkaa toinen välieräsarja TPS:n ja Tapparan välillä. Puolivälierässä ei nähty suurempia yllätyksiä vaan runkosarjan neljästä parhaasta kolme eteni välieriin ja se neljäs joukkue, joka välieriin ylsi oli runkosarjan viides HIFK, joka pudotti runkosarja nelosen JYP:n jatkosta , joten mitään isompia yllätyksiä ei nähty, joten tänä vuonna ei finaaleissa yllättäjää tulla näkemään.

Gee käy tässä ennakossa läpi ehkä sen mehukkaamman ottelusarjan mikä käydään Kärppien ja HIFK:n välillä. Kärpät hoiti pienten alkuvaikeuksien jälkeen puolivälierät varsit vaivatta ja pudotti Ässät jatkosta voitoin 4-1. HIFK taas lähti altavastaajana JYPiä vastaan pelattavaan ottelusarjaan. HIFK hallitsi käytännössä koko sarjaa vaikka JYP sai kaksi ottelua kairattua tiukkojen jatkoaikavoittojen jälkeen. Ratkaiseva hetki ottelusarjassa koettiin viidennessä pelissä, jossa HIFK nousi uskomattomasti 5-0 tappioasemasta vielä 7-6 jatkoaikavoittoon ja tuosta jyväskyläläiset eivät henkisesti enää nousseet ja sarja ratkesi heti seuraavassa ottelussa.Helsingissä, jonka HIFK voitti tiukan taiston jälkeen maalein 2-1

Runkosarjassa Kärpät ja HIFK kohtasivat yhteensä kuudesti ja Kärpät voitti noista kohtaamisista neljä ja HIFK kaksi,  mutta noilla tilastoilla ei juuri ole merkitystä, kun kiekko tänään putoaa jäähän. Ainoa mikä noista keskinäisistä otteluista pistää silmään niin joukkueet pelasivat aivan runkosarjan lopussa eli maaliskuun alussa back to back pelit ja HIFK pystyi voittamaan molemmat kohtaamiset kotona sekä vieraissa, joten viimeaikaisten kohtaamisten valossa Helsinkiläiset ovat snadisti Kärppien ihon alla, mutta se  tuskin rutinoitunutta oululaisryhmää juurikaan kiinnostaa.

 

Ennakkoasetelmat

Kärpät

 

Kärpät voi lähteä hyvillä mielin välieriin, sillä joukkueen pelaaminen on toimi jo puolivälierissä varsin hyvin ja lisäksi joukkue saa pitää kotiedun koko pudutuspelien ajan, koska Kärpät voitti runkosarjan, joten vahvana kotijoukkueena tunnetulle Kärpille kotiedusta on varmasti hyötyä. Puolivälierissä joukkue pelasi Ässiä vastaan kolme kotiottelua voittaen ne kaikki maalierolla 12.3, joten Raksilan taika on pitänyt myös runkosarja jälkeen, sillä Kärpät oli runkosarjan paras kotijoukkue häviten 30 pelistä vain kolme ottelua varsinaisella peliajalla,

Kärppien puolustuspelaaminen on toiminut pudotuspeleissä todella hyvin maalivahtipelin ohella. Edellisessä ottelusarjassa Ässiä vastaan joukkue päästi viidessä ottelusarjan kamppailussa vain kerran enemmän kuin kaksi maalia omiin, joten tuolta pohjalla on voittamista hyvä rakentaa. Kärppien pakisto on hoitanut todella hyvin puolustusvelvoitteet, mutta tehnyt siinä sivussa hyvin myös pisteitä. Shaun Heshka teki Ässiä vastaan pelatussa sarjassa viidessä ottelussa tehot 1+4. Kokenut Lasse Kukkonen on taas näyttänyt, että mies on kevään pelaajia. Kukkonen on Kärppien puolustuksessa eräänlainen yleismies jantunen, jonka pääsääntöinen tehtävä on hoitaa oman pään puolustaminen, mutta mies on yltynyt tekemään myös tehoja heti pudotuspelien alkuun. Runkosarjassa Kukkonen teki 13 pistettä, mutta nyt mies on tehnyt viiteen ensimmäiseen peliin tehot 2+1.

Kärppien maalivahtien peluutus on ollut hivenen erikoista pudotuspeleissä. Joukkue lähti Ässät sarjaan liikkeelle Jussi Rynnäksellä, joka torjui avausottelussa voiton hyvällä pelillä. Seuraavassa pelissä, mies päästi ekaan erään kolme maalia eikä ole tuon jälkeen pelannut minuuttiakaan tolppien välissä vaan runkosarjassa ykkösenä torjunut Veini Vehviläinen on torjunut tuosta hetkestä lähtien kaikki ottelut. En sitten tiedä mikä on ollut Kärppien logiikka peluutuksen suhteen, mutta ei tuossa hirveää luottoa tai selkärankaa Rynnäkselle juurikaan annettu vaan miehelle tuli korkeintaan petetty olo, mutta toisaalta oli ihme, että pudotuspelit aloitettiin ylipäänsä Rynnäksellä. Tosin Kärpät on hyvin Vehviläisellä pärjännyt, joten mies varmaan jatkaa myös tänään tolppien välissä.

Kärppien hyökkäyspelaaminen on toiminut hyvin pudotuspeleissä vaikka joukkueen aivan ykköstykit eivät heti onnistuneet pudotuspelien alkuun, mutta onneksi joukkueen hyökkäyksestä löytyy leveyttä, joten ratkaisuvoimaa on todella leveältä rintamalla.

Hyvin tulosta kolmessa ekassa matsissa tekivät Saku Mäenalanen, Ville Leskinen sekä Kristian Vesalainen. Sarjan loppua kohden myös Julius Junttila ja maalipörssin voittanut Charles Bertrand paransivat pelaamistaan, joka lupaa hyvää myös välieriä ajatellen. Junttila teki kahdessa viimeissä puolivälierässä yhteensä 4 tehopistettä ja mies johtaakin nyt joukkueen sisäistä pistepörssiä 5 tehopisteellä yhdessä kahden muun pelaajan kanssa. Joukkueen kannalta on todella tärkeää, että avainpelaajat ovat heti iskussa, kun sarja alkaa vaikka leveyttä ja käsiä riittääkin käytännössä jokaisessa kentässä.

Kuva: Jussi Määttä

Kärppien pelaamisesta ei tällä hetkellä löydy juuri heikkouksia, mutta yksi niistä ehkä on vieraspelaaminen, koska joukkue pelaa kotona huomattavasti paremmin kuin vieraissa ja nyt, kun vastus kovenee niin sillä voi olla isokin merkitys, kun finaalipaikkaa ratkotaan. Puolivälierissä Kärpät pelasi Ässiä vastaan kaksi vierasottelua, josta joukkue hävisi toisen ja oli lähellä hävitä myös toisenkin, mutta erittäin hyvä päätöserä nosti joukkueen lopulta voittoon, joka käytännössä myös ratkaisi sarjan oululasille.

 

HIFK

 

HIFK:n alkukausi oli hankala ja joukkueen pelaaminen alkoi luistaa tosissaan vasta marraskuun puolella ja mitä pidemmälle kevättä ollaan menty sen paremmin joukkueen yhteen pelaaminen ja muutkin pelin osa-alueet ovat alkaneet hitsautua yhteen. Runkosarjan lopun 16 ottelusta joukkue voitti peräti 12 häviten vain neljästi, joten siihen, kun lisätään  pudotuspelien avauskierros on joukkue 22 edellisestä ottelusta voittanut 16 eli voittanut ottelut noin 75 prosenttisesti ja se on todella kova lukema. LIsäksi joukkue sat rutkasti lisää virtaa ja itseluottamusta viime viikon noususta, jossa joukkue nousi 5-0 tappiosta hurjalla tsempillä 7-6 jatkoaikavoittoon. Tuollaisilla voitolla voi olla iso merkitys vielä pitkälle kevääseen.

HIFK on oululaisten tavoin todella kova ollut viime aikoina kotona vaikka hävisi yhden ottelun JYP:lle jatkoajalla, mutta muuten joukkue on vienyt pudotuspeleissä kaikki kotiottelut. Myös runkosarjassa joukkue oli kova kotona ja peräti Kärppien jälkeen sarjan toiseksi paras kotijoukkue.

Puolustuspelaamisessa joukkueella riittää haasteita, koska joukkueen oman alueen puolustaminen ei ole kestänyt kovinkaan monessa ottelussa täyttä 60 minuuttia ja varsinkin vieraskaukalossa puolustaminen on ollut huomattavasti heikompaa kuin kotona. Kolmessa pelaamassaan vierasottelussa joukkue on päästänyt yhteensä 11 maalia eli lähes neljän per ottelu, joten tuota saldoa on syytä pienentää reippaasti, jos joukkue mielii ottaa vierasvoiton Raksilasta, koska vähintään yksi vierasvoitto vaaditaan finaalipaikan eteen.

Hyökkäys on HIFK:lla toiminut ja erityisesti ketju Eric Thorell-Patrik Carlsson-Joonas Rask on ollut todella kovassa iskussa. Carlsson on tehnyt kuudessa pudotuspelissä tehot 5+4, josta suurin osa syntyi moneen kertaan hehkutetussa JYP:ottelussa. Myös Rask ja Thorell ovat olleet pelipäällä ja molemmat ovat pelanneet pudotuspelit tähän mennessä piste per peli tahtia. Raskin tehot ovat 2+4 ja Thorellin 1+5. Tosin tänään Thorell puuttuu joukkueen kokoonpanosta ettei vain miehellä olisi pientiä vammaa tai jotain. HIFK:n hyökkäyksestä on löytynyt heti pudotuspelien alkúun muutenkin leveyttä, koska kahdeksan pelaajaa on tehnyt jo vähintään 3 tehopistettä.

Kuva: Tomi Natri

Erikoistilannepelaamisessa riittää eniten petrattavaa puolivälieristä. Ottelusarjan vastustaja Kärpät on selvästi prosenteissa edellä HIFK:ta niin ylivoimassa kuin alivoimassa.. Selvin ero tulee kuitenkin alivoimapelaamisessa. Ylivoimaa joukkueet ovat pelanneet lähes saman verran, mutta Kärpät on tehnyt kaksi ylivoimamaalia enemmän.

Suurin ero tulee sitten alivoimassa. Kärpät on pelannut 21 kertaa vajaalla ja päästänyt vasta yhden maalin prosenttien ollessa 95,24, kun HIFK on pelannut 24 alivoimaa ja päästänyt peräti kuusi maalia omiin prosenttien ollessa vain tasan 75. Lisäksi, kun ottaa huomioon, että pelatussa ajassa alivoimalla oli vain noin minuutin ero niin HIFK:n on syytä parantaa vajaalla pelaamista  jo tämän illan otteluun muuten voi käydä kylmät heti avauskamppailussa, joka toki ei vielä merkitse yhtään mitään, kun pelataan paras seitsemästä formaatilla.

 

Arvio ottelusarjasta

Tasainen ottelusarja luvassa, joka tuskin menee ainakaan neljässä tai viidessä pelissä poikki ellei toinen pysty esittämään huikeita otteita ja ottamaan kovia vierasvoittoja heti sarjan alussa. Gee veikkaa vähintään kuude ottelun sarjaa, koska molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä kovassa tikissä ja äärimmäisen kovia kotijoukkueita, Gee hyppää silti Kärppien kelkkaan ja veikka oululaisten palaavan finaaleihin kolmen vuoden tauon jälkeen eli kevään 2015.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.