Salpausselän kisojen perjantain tapahtumat

Salpausselän kisat alkoivat naisten ja miesten mäkihypyllä sekä yhdistetyllä. Viikonlopun kisat on samalla ensi vuoden mm-kisojen esikisat.

Aikaisin aamulla kisattiin naisten mäkihyppyä normaalimäestä(HS 100), joka oli samalla historian ensimmäinen kerta, kun Suomessa järjestettiin naisten mäkihypyn maailmancupia. Kisan voitti ylivoimaisesti Sara Takanashi, joka on ollut selkeästi kauden paras, sillä tämä oli jo kauden 12 voitto kun kisoja on käyty 15 ja hän johtaa cupin kokonaiskisaa ylivoimaisesti. Takanashi teki kisan pisimmät hypyt 96,5 ja 99,5 metriä. Maja Vtic oli toinen 94 ja 96 metrin hypyillä ja Yuki Ito täydensi Japanin päivän ollen kolmas 93,5 ja 92 metrin hypyillä.

Iltapäivällä oli vuorossa yhdistettyä. Mäkiosuuden jälkeen ensimmäisenä hiihtoladulle lähti Jarl Magnus Riiber. 10km Hiihto-osuudella Eric Frenzel ja Akito Watabe saivat Riiberin kiinni n. 2 km ennen maalia. Kisan ratkaisu oli varsin dramaattinen, sillä Riiber näytti karkaavan voittoon stadionille tultaessa, mutta kun piti tulla maaliin niin hän valitsi väärän reitin, josta oli menossa uudelle kierrokselle. Riiber huomasi virheensä, mutta liian myöhään. Hän oikaisi suoraan maalisuoralle ylittäen maaliviivan ensimmäinen, mutta hänet hylättiin. Kisan voitti Frenzel ennen Watabea ja kolmanneksi tuli Jan Schmid.

Alkuillasta käytiin miesten mäkikisa suurmäestä(HS 130). Kisan voitti Michael Hayböck, joka oli ekan kierroksen jälkeen neljäntenä 128m hypyllä ja nousi voittoon 129 metrillä. Daniel Andre Tande oli toinen 126,5 ja 127 metrin hypyillä ja kisan kolmas oli Severin Freund 125 ja 128 metrin hypyillä. Cupin kokonaiskisaa selkeästi johtava Peter Prevc johti ensimmäisen kierroksen jälkeen 128m hypyllä mutta putosi viidenneksi 123m hypyllä, kun valmentaja halusi pudottaa lavaa yhdellä pykälällä, joka tällä kertaa kostautui.

Suomalaisittain parasta antia kotiyleisölle tarjosivat Ilkka Herola(yhdistetty) ja Julia Kykkänen(mäkihyppy). Herola oli kahdeksas ja Kykkänen 14 jonka hypyt kantoivat 89 ja 85,5 metriä. Sen lisäksi yhdistetyssä Eero Hirvonen nappasi uransa ensimmäiset mc-pisteet ollen 25 ja miesten mäkikisassa suomalaiset eivät pääseet toiselle kierrokselle eivätkä pisteille. Ville Larinto oli paras suomalainen 112m hypyllään jääden sijalle 36.

Lauantaina Salpausselän kisat tarjoaa hiihdossa vapaan sprintit, yhdistetyssä joukkuesprintti ja mäkihypyssä joukkuekisa.