Scroll Top

Liiga – SaiPa ja Ilves iskevät yhteen perhepelissä

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään tiivis kuuden ottelun kierros. Tämän päivän ottelut ovat viimeiset kamppailut ennen maajoukkuetaukoa. Gee rantautuu tänään aivan kirjaimellisesti Lappeenrantaan, kun SaiPa ja Ilves kohtaavat toisensa. SaiPa on järjestänyt tämän päivän ottelun perhepeliksi, jonka johdosta ottelu alkaa poikkeuksellisesti jo kello 15. SaiPa ja Ilves ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen ja tuolloin kauden alussa pelattu ottelu päättyi SaiPan 3-2 vierasvoittoon.

 

Ennakkoasetelmat

SaiPa

Tero Lehterän luotsaama SaiPa on pelannut viime viikkoina hyvin ja voittaja on myös tullu kovalla prosentilla. Viimeisestä 11 ottelusta joukkue on hävinnyt vain kaksi, joten kovassa vireessä on idän ihme ollut. Kotona SaiPa  on ollut erityisen vahva ja ennen tämän päivän kamppailua joukkueella on alla seitsemän peräkkäistä kotivoittoa. SaiPa on pelannut tällä viikolla yhden ottelun, kun se kaatoi keskiviikkona  Pelicansin maalein 2-1.

SaiPalla on ollut hyvä vire päällä jo useamman viikon ja voittoja on tullut tasaiseen tahtiin eikä pitkiä tappio putkia ole päässyt syntymään. Hyvistä tuloksista joukkue saa kiittää maalivahti Frans Tuohimaata, joka on pelannut todella loistavasti illasta toiseen. Lokakuussa Tuohimaan kahdeksan ottelun torjuntaprosentti oli suorastaa mykistävä 95.58, jonka lisäksi mies torjui noista otteluista joukkueelleen hienot seitsemän voittoa.

Embed from Getty Images

Myös puolustuspelaaminen sekä alivoima ovat menneet joukkueella rutkasti eteenpäin mitä pidemmälle kausi on edennyt. Urho Vaakanaisen tulo pakistoon loukkaantumisen jälkeen on rauhoittanut puolustusta ja tämä on näkynyt myös tuloksissa. Vaakanainen on pelannut isoja minuutteja ottelusta toiseen ja hän on muodostaa Brett Carsonin kanssa todella luotettavan ja varman pakkiparin.

Jos puolustus ja maalivahtipeli on SaiPalla toiminut niin hyökkäyspelaamisen kanssa riittää vielä paljon tekemistä. SaiPa on tehnyt vain kaksi maalia ottelua kohden, joka on todella vähän. Mikäli joukkue haluaa jatkossakin pelata voitoista pitää maalinteon parantua, koska Frans Tuohimaa ei pysty millään pelaamaan koko kautta päästämällä vain yhden maalin ottelussa.

Lisäksi ylivoima on ollut SaiPan murheenkryyni koko kauden. Prosenttien valossa ylivoima on selvästi sarjan heikointa, joten tämä selittää osittain heikkoja maalimääriä. Hyvänä esimerkkinä ylivoimasta kertoo keskiviikon Pelicans kamppailu. Joukkue sai avauserään neljä peräkkäistä ylivoimaa, josta olis pitänyt tehdä vähintää yksi maali, jopa kaksi, mutta ilman tulosta jäätiin jälleen kerran. Heikosta ylivoimasta kertoo, jotain se, että joukkue ei ole tehnyt yhtään ylivoimamaalia yhdeksässä viime ottelussa.

Embed from Getty Images

 

Ilves

Ilves lähtee lauantain kamppailuun eilinen Pelicans tappio alla. Joukkueella on muutenkin ollut rankka viikko, koska tämän päivän ottelu on jo kolmas peli neljään päivään. Ilveksen otteet ovat kauden aikana ailahdelleet paljon ja yleensä hyvää voittopeliä on seurannut tappio. Kuudesta viime ottelusta joukkue on hävinnyt neljä, mutta eroa pudotuspeliviivaan ei ole kuin kaksi pistettä.

Ilveksen suurimmat ongelmat liittyvät puolustuspeliin. Joukkue tekee varsin hyvin maaleja ja on siinä tilastossa, jopa keskikastissa, mutta omiin joukkueella menee aivan liikaa. Ilves on päästänyt sarjassa eniten maaleja (75) noin 3.5 maalin keskiarvolla, joten ei tarvitse ihmetellä miksi voittoja ei ole tullut tuon enempää.

Embed from Getty Images

Hyökkäyspeli joukkueella onneksi toimii ja ratkaisuvoimaa on löytynyt yllättävänkin laajalta rintamalta. Tämän viikon kamppailuissa Ville Meskanen on ollut hurjalla pelipäällä tehden kahteen otteluun tehot 2+3. Meskasen tehoja tarvitaan myös tänään, jotta pisteitä lähtisi mukaan Lappeenrannan vierailulta.

Ilves tarvitsee tämän päivän ottelussa myös laadukkaampaa erikoistilannepelaamista mitä tähän mennessä on kauden aikana nähty. Erityisesti alivoima on ollut joukkueella hankalaa ja prosenttien valossa se on sarjan heikointa.

Mielenkiintoista on myös seurata miten pelaajat jaksavat pelata, kun tämä viikko on ollut joukkueelle pelien puolesta todella rankka. Kamppailun aikana se voi ilmetä väsymyksenä, mutta jos joukkue pääsee johtoon niin se toisi varmasti extra buustia pelaajille ja poistaisi myös rasitusta kehosta.

Ilveksen maalivahdilla Riku Heleniuksella on myös iso ruutu joukkueessa sekä Ilveksen menestyksessä. Jokereissa KHL pelannut Helenius pääsee nyt pelaamaan ensimmäistä kauttaan kasvattaja seurassa.

Embed from Getty Images

Arvio

Jännittävä ottelu tiedossa, johon SaiPa lähtee ennakkosuosikkina kotiedun sekä hyvän kotivireensä ansiosta. SaiPa saa myös etua siitä, että joukkue pelaa tällä viikolla vain kaksi peliä ja molemmat vielä kotona, kun vastustaja Ilves pelaa puolestaan kolme ottelua neljään päivään. Avauserä on isossa roolissa, varsinkin Ilveksen osalta. Jos Ilves kestää kotijoukkueen avauserän paineen on sillä mahdollisuudet ottaa vaikka voitto  Lappeenrannasta. Toisaalta jos SaiPa saa heti ottelun alkuun maalin ja yleisön sitä kautta mukaan tulee vieraille vaikea ilta. Geen mielestä ottelu on todella ympäripyöreä  ennakkoon, joten rohkeasti vaan ristiä pitkäveto lapuille.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.