Jokerit – tehtävä idässä osa2

Helsingin Jokerit – ensimmäinen kausi KHL:ssa, ja heti kahdeksan parhaan joukkoon. Sijoitus, mitä yksikään muu joukkue ei ole aikaisemmin debyyttikaudellaan tehnyt.

Joukkueen ensimmäinen kausi KHL:ssä päättyi kaksijakoisissa tunnelmissa. Jokereiden taival oli urheilullinen menestys. Pelillisesti Jokereilta ei olisi voinut juuri parempaa odottaa. Valmentaja Erkka Westerlund viritti koneistonsa äärimmilleen ja  Jokerit oli KHL:n parhaiten valmennettuja joukkueita, joten paikka kahdeksan joukossa alkoi näyttää kauden mittaan selviöltä. Mutta sieltä löytyi muitakin, jotka pelasivat tiiviisti yhteen. Paras esimerkki osui kauden viimeiseen otteluun Moskovaan. TsSKA oli vähintään yhtä hyvä joukkueena kuin Jokerit, mutta yksilöiltään se oli parempi.

-En usko, että tämä sarja kaatui siihen, että heillä oli enemmän pelaajia. Jotakin pidempiä pyörityksiä siellä tuli sen takia, mutta itse näen, että suurimmat erot tulivat kurinalaisuudessa ja siinä, että he pelasivat kokoajan tosi lyhyitä vaihtoja, Westerlund sanoi Jokerien nettisivuilla.

Kaudesta päällimmäisenä jää mieleen loistavat yleisömäärät, paras Suomessa koskaan nähty ottelutapahtuma, Linus Omarkin ja Steve Mosesin teot kaukalossa sekä Ilja Kovaltšukin kuumeneminen, kun Jokerit oli loppusyksyn runkosarjapelissä parempi. Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa Jokerit on menestystarina – luotiin viime vuosien upein suomalainen joukkueurheilun ilmiö.

Kuten Gee aikaisemmin kirjoitti: Jokerien ensimmäinen kausi KHL:ssä herätti tunteita laidasta laitaan.

Jokerien GM Jari Kurri kokosi yhdessä valmennusjohdon kanssa kenties parhaan, mutta kalleimman Suomessa koskaan pelanneen joukkueen. Noin kymmenen miljoonan pelaajabudjetilla sai laatua. Juhamatti Aaltonen tuli suurella kohulla ja rahalla ryhmään juuri kauden kynnyksellä. Petteri Wirtanen liittyi mukaan marraskuussa. Jere Karalahti antoi ilmettä Jokereille alkukaudesta, ennen kuin loikkasi länteen. Karalahti pelaa nyt Jönköpingissä HV-71:ssä pelaten hirmuisia peliminuutteja. Johan Harju tuli aisaparinsa Linus Omarkin kanssa Luulajasta, mutta joutui poistumaan vähin äänin takaisin. Linus Omark oli Jokerien parhaita pelaajia avauskaudella KHL:ssä.

 – Jos muistellaan niitä lähtökohtia mistä me lähdettiin ja millainen joukkue pystyttiin rakentamaan lyhyessä ajassa, niin mielestäni meidän kausi oli aika onnistunut.

KHL on ollut herkkua kyynikoille ja epäilijöille. Miten tuntemattomat venäläiset voisivat kiinnostaa Suomessa, kuului kysymys ennen kauden alkua. Jokerit haali Hartwall-areenaan runkosarjaan ja pudotuspeleihin yhteensä 389 880 katsojaa yli 11 000 hengen keskiarvolla. Joukkueen keräämä yleisömäärä täyttäisi Olympiastadionin huimat yksitoista kertaa. Cheek teki sen kahdesti, mutta Jokereiden luvut ovat uskomattomia.

-Heinäkuussa yleisötavoitteille naureskeltiin. Hyvän urheilullisen suorittamisen kautta myös kannattajat ottivat Jokerit omakseen.

KHL keräsi yleisöä, myös kriitikot puolelleen. Venäjän liiga on rakennettu kaasun ja öljyn varaan, pehmeälle pohjalle, jossa seurojen itsensä hankkimat tulot eivät ole lähelläkään menoja. Näistä kaikista asioista saa lukea ja kuulla melkein jokaisessa käänteessä, kun puhutaan KHL:stä. Sekin kuuluu terminologiaan, että sarja on ristitty Putin-liigaksi – siis ihan Vladimir Putinin tarkoitusperien takia.

Jokerit sijoittuu KHL:ssä avauskaudellaan sijoille 5–8. Ei hassummin ollenkaan. Runkosarjassa Jokerit otti kotiedun pudotuspeleihin, selvitti pakolliselta tuntuvan ensimmäisen kierroksen ja kompastui toiseen kierrokseen.

– Pelin taso nousee todella paljon runkosarjasta pudotuspeleihin. Pitää myös muistaa, että me pelasimme ensimmäinen kauden KHL:ssä ja päästiin kahdeksan parhaan joukkoon, mitä yksikään toinen seura ei ole aikaisemmin tehnyt debyyttikaudellaan. Moni ei myöskään ymmärrä millaisia rahoja vastaan täällä on pelattu koko tämä kausi.

Nyt vain katsotaan tulevaiauutta. Sieltä löytyy enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mitä tapahtuu ruplan romahduksen ryvettämälle KHL:lle? Kuinka kauan Rotenbergin perhe jaksaa kylvää Jokereihin rahaa? Jaksaako yleisö innostua alkuhuuman jälkeen? Varmaa on ainakin, että mielenkiintoista seurattavaa riittää.

 

jokerit

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.