Jalkapallon EM-kisat- Albania taisteli Ranska vei voiton

og-default

Jalkapallon EM-kisoissa oli palattiin tuttuun päiväjärjestykseen eli luvassa oli kolmen ottelun päivä. Päivän avausottelussa Slovakia otti voiton tehokkaan avaus puoliajan ansiosta. Alkuillan ottelussa Romania ja Sveitsi jakoivat pisteet ja illan päätös pelissä Albania piti Ranskaa pitkään ahtaalla, mutta joutui lopulta taipumaan.

Slovakia kaatoi Venäjän

Päivän avausottelussa kohtasivat Venäjä ja Slovakia. Avaus puoliajan kaava oli selvä Venäjä piti palloa ja Slovakia luotti vastahyökkäyksiin. Ottelu alkoi todella hitaalla temmolla eikä avaus vartista juuri kerrottavaa jäänyt. Reilut parikymmentä minuuttia oli pelattu kun Venäjän Artem Dzyuba pääsi puskemaan, mutta pusku jäi hivenen vajaaksi eikä maalia syntynyt. Viisi minuuttia edellisestä ja Venäjä pelasi hyvän laukaisu paikan Fedor Smoloville, mutta miehen laukaus reilusta 20 metristä meni tolppaa nuollen ohi. Kun Venäjä ei paikoistaan tehnyt maalia, iski Slovakia vastahyökkäyksellä. Joukkueen tähtipelaaja Marek Hamsik antoi loistavan läpisyötön pystyyn juosseelle Vladimir Weissille, joka harhautti venäläispuolustajat ulos tilanteesta ja laukoi pallon varmasti takakulmaan. Slovakia siirtyi Weissin maalilla 1-0 johtoon. Juuri ennen taukoa Slovakia sai kulmapotkun, joka annettiin lyhyenä Marek Hamsikille. Hamsik pääsi boksin sisältä ampumaan unelma vedon, joka upposi tolpan kautta yläkulmaan. Slovakia siis tauolle 2-0 johdossa.

Toisen puoliajan ensimmäiset 30 minuuttia eivät tarjonneet mitään jalkapallojuhlaa. Venäjä hakkasi tehottomasti päätään Slovakian puolustukseen eikä päässyt juurikaan tekopaikoille. Kymmenen minuuttia ennen loppua yritys kuitenkin palkittiin. Venäjä pelasi kauniilla syöttökuviolla paikan vaihtomies Denis Glushakoville, joka puski pallon takakulmaan ja Venäjä kavensi tilanteen 1-2. Venäjä yritti lopussa raivoisasti tasoitusta, mutta Slovakian puolustus kesti ja näin ollen joukkueelle todella tärkeä 2-1 voitto. Slovakian asetelmat jatkopaikasta paranivat huomattavasti Venäjä voitolla. Slovakia kohtaa lohkon päätöspelissä Englannin kun taas Venäjä haastaa Walesin.

Romania ja Sveitsi pistejakoon

Alkuillan ottelussa kohtasivat Romania ja Sveitsi. Sveitsi sai heti ottelun alussa hyvän tekopaikan, mutta hyökkääjä Haris Seferovic laukoi ohi Romanian maalin. Sveitsi pelasi muutenkin avaus puoliajalla todella hyvä peliä  ja sai luotua painetta Romanian maalille. Romania sai oman tilaisuutensa kun ottelua oli pelattu vajaat parikymmentä minuuttia. Sveitsin puolustaja Stephan Lichtsteiner repi Romanian pelaajaa paidasta ja tuloksena oli  rangaistuspotku. Bogdan Stancu laukoi pilkun varmasti alakulmaan ja Romania 1-0 johtoon. Stancusta tuli samalla ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt turnauksessa kaksi maalia. Romania oli siirtyä jo kaksi nolla johtoon kun puolustaja Cristian Sapunaru pääsi laukomaan vapaapotkun jälkitilanteesta, mutta laukaus osui tolppaan.

Sveitsi hallitsi suvereenisti peliä, vaikka Romania ottelua pitkään johtikin. Sveitsin kova yritys palkittiin kun toista puoliaikaa oli reilu kymmenen minuuttia takana. Kulmapotkun kakkospallo pomppi boksin sisällä Admir Mehmedille, joka laukoi komean volleyn takakulmaan ja tilanne tasoittui 1-1 lukemiin. Tunnin pelin jälkeen Sveitsi otti kentälle 19-vuotiaan Breel Embolon, joka muutamaan otteeseen väläyttelikin taitojaan. Hyvistä yrityksistä huolimatta lisämaaleja ei enää nähty, joten pisteet jaettiin 1-1 tuloksella. Tasatulos tiesi sitä, että kaikki on vielä auki  A-lohkossa ennen päätöskierrosta. Sveitsi kohtaa päätöskierrokselle Ranskan ja Romania puolestaan isännöi Albaniaa.

Ranska vaikeuksissa Albaniaa vastaan

Illan päätöspelissä kohtasivat Ranska ja Albania. Ennakkoon ottelun piti olla läpihuutojuttu Ranskalle, mutta Albania antoi kovalla taistelulla upean vastuksen. Ranska oli jättänyt tähtipelaajansa Paul Pogban ja Antoine Griezmannin penkille ja tämä näkyi joukkueen pelaamisessa avaus puoliajalla.  Ranskalla oli suuria vaikeuksia murtaa Albanian puolustusta eikä tekopaikoille oikein päästy. Avaus puoliajan käsikirjoitus meni juuri niin kuin Albania oli sen suunnitellut. Albania sai muutamia tekopaikkoja, mutta hyökkäyspeli oli joukkueelta varsin hampaatonta.Tauolle mentiin 0-0 lukemissa.

Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps teki tauolla muutoksia ja otti muun muassa Paul Pogban kentälle. Ranska pelasi toisella puoliajalla huomattavasti nopeampaa peliä ja paikkoja alkoi myös syntyä. Albanialla oli loistopaikka siirtyä ottelussa johtoon, mutta vastahyökkäys kilpistyi tolppaan. Olivier Giroudilla oli kaksi huippupaikkaa viedä Ranska yksi nolla johtoon. Ensimmäisestä mies puski niukasti ohi maalin ja toinen pusku kilpistyi tolppaan. Albania jatkoi urhoollista puolustamistaan, mutta joukkueen sitkeyttä ei tänään palkittu. Varsinainen peliaika oli juuri päättymässä, kun kentälle tullut Antoine Griezmann pääsi puskemaan Ramin upeasta keskityksestä Ranskan 1-0 johtoon. Lisäajalla Dimitri Payet kaunisteli numerot 2-0 ja näin ollen Ranska jatkaa kisoja puhtaalla pelillä. Voitosta huolimatta Ranskan peli jätti paljon kysymysmerkkejä. Gallialaisten onni on siinä, että joukkueella on superhelppo kaavio tiedossa aina välieriin asti. Lohkon päätöspeli Sveitsiä vastaan antaa paremman kuvan joukkueen pelistä, mutta ei tuolla ilmeellä kyllä huippumaita kaadeta.