Scroll Top

Gamblersin MLB Holy Bible – VOL I

Gamblers MLB

Kuten moni on nähnyt, ja G on usein sanonut, MLB:n seuraaminen ja ennen kaikkea menestyksekäs betsaaminen edellyttää joiden tilastotermien ymmärtämistä. MLB on sarjana maailman ylivoimaisesti tilastoiduin ja on tuhoontuomittua yrittää opetella kaikkea. Joka ainoa kentällä tapahtuva asia mittaroidaan ja kun otetaan vielä huomioon eri statsit puistokentille, päivä- ja yöpeleille, viikonpäivälle jne. niin siihenhän se kausi meneekin, kun Geen pikku seuraajat sekoavat ensimmäisen viikon jälkeen. Keep it simple!

Baseballissa on ulkokentän pelaajia, jotka heittävät palloa ja yrittävät saada lyönnit kiinni sekä sisäkentän pelaajia, ketkä yrittävät osua pitcherin eli syöttäjän melkein 150km/h kierteellä heittämään palloon. Pelaajat juoksevat lyönnin jälkeen pesille ja se joukkue, kumpi saa enemmän pelaajia kotipesään, voittaa.

Kuten todettua, pelit ratkeaa 99% syöttäjiin. Ennen pelin alkua ilmoitetaan aloittava syöttäjä, jonka päälle betsit lyödään. Jos syöttäjä vaihtuu viime hetkellä, betsi kumotaan. Aloittavan syöttäjän tarkoitus on syöttää 6-7 vuoroparia, jonka jälkeen kentälle astelee vaihtomies eli relief pitcheri eli bullpen. Mikäli syöttäjän homma lähtee lapasesta, hänen annetaan aikansa yrittää korjata tilanne jonka jälkeen syöttäjä vaihtuu. Syöttäjän saa vaihtaa vaikka 20 kertaa.

Syöttäjät noudattavat pelikiertoa, eli esimerkiksi syöttäjä A aloittaa joka kolmannen pelin. Vaikka syöttäjä olisi miten hyvässä kunnossa tahansa, kiertoa ei muuteta ennen playoff-vaihetta.

Sitten niitä pitchereiden termejä:

ERA – earned run average per nine innings pitched

Mitä pienempi ERA, sen parempi! Viime kauden paras ERA oli Dodgersin Clayton Kershawilla, 1.77. ACE eli joukkueiden parhaiden syöttäjien ERA on lähes poikkeuksetta alle 4.00. Bullpenien ERA:t voi olla vaikka 23.45. ERA kertoo sen, monta juoksua syöttäjä antaa keskimäärin per yhdeksän vuoroparia. Jos Kershaw pelaisi koko pelin eli 9 vuoroparia, antaisi hän vastustajalle keskimäärin 1.77 juoksua, eli vähän.

WHIP – walks and hits per inning pitched

Miten usein syöttäjä antaa vapaataipaleen tai lyöjä osuu palloon. Mitä pienempi luku, sen parempi. Ehdoton tavoite alle 1.15.

IP – innings pitched

Monta vuoroparia syöttäjä on syöttänyt. Lukemalla erottaa helposti starting- ja relief pitcherit.

SO – strike outs

Monta kertaa syöttäjä on polttanut lyöjän suoraan kotipesään eli pelaaja on lyönyt neljä hutia. Eräs tähän osuva betsi osui silmään. Siinä kysyttiin, saako tulevalla kaudella yksikään pitcheri yhdessä pelissä yli 16 strike outia; ei, ei varmaan saa!

H – Hits

Monta kertaa lyöjä on osunut syöttöön niin, että se jää pelattavaksi eikä mene laittomaksi.

BB – bases on balls

Vapaataipaleet.

 

Lyöjien termejä…

BA tai AVG – batting average

Miten usein lyöjä osuu syöttöön, hyvä lukema yli .300 eli joka kolmannella lyönnillä.

RBI – runs batted in

Lyödyt juoksut.

HR – home runs

Kunnarit eli pallo menee takaseinän yli.

Tässä alkupalaa, kun treenikausi on käynnissä!

Gamblers MLB

Related Posts