Scroll Top

FIFA maksaa miljoonakorvaukset seuroille Qatarin MM-kisoista

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tuli eilen siihen tulokseen, ettei jalkapallon MM-kisoja voida pelata Qatarissa kesällä, koska tukahduttava kuumuus tekisi pelaamisesta mahdotonta. MM-kisat pelataan joka tapauksessa Qatarissa, vaikka projektista on paljastunut valtavasti lieveilmiöitä.

FIFA maksaa seurajoukkueille 209 miljoonan dollarin (noin 195 miljoonan euron) korvaukset siitä, että nämä päästävät pelaajansa vuoden 2022 Qatarin MM-turnaukseen. Korvauksen määrä kolminkertaistui viime kesän MM-lopputurnauksem noin 65 miljoonasta eurosta.

-”209 miljoonaa dollaria jaetaan niiden seurojen kesken, jotka päästävät pelaajansa MM-turnaukseen Qatariin vuonna 2022. Sama määrä on sovittu jaettavan myös vuoden 2018 kisoihin Venäjällä.” , Fifan verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa todetaan.

Lopputulos oli mieluinen ECA:lle ja sen puheenjohtajalle Karl-Heinz Rummeniggenille:

 -”Korvaukset hyödyttävät ympäri maailman seuroja, jotka vapauttavat pelaajia maajoukkueiden käyttöön. ECA:n kannalta tämä on mahtava saavutus,” Rummenigge sanoi.

Qatarin kisahanke on herättänyt suuttumusta ja vastustusta: stadioneita on rakennettu epäinhimillisissä olosuhteissa. MM-lopputurnaukseen valmistautuvan maan uusien stadioneiden rakennustyömailla on Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n mukaan kuollut yli tuhat siirtotyöläistä. Aftonbladet on arvioinut, että 4000 ihmistä saattaa kuolla MM-kisojen rakennusprojekteissa seitsemän vuoden aikana.

Qatarin kisalobbaukseen epäillään liittyneen korruptiota ja kisoille on vaadittu toista järjestäjää. FIFA ja sen paljon arvosteltu puheenjohtaja Sepp Blatter ovat pitäneet kuitenkin päänsä.

FIFA nelisen vuotta sitten valitsi tuleviksi MM-järjestäjiksi Venäjän ja Qatarin. Venäjä ei vielä tuolloin ollut hylkiövaltion asemassa ja raha-ahneena sitä pidettiin loistavana investointikohteena. Viimeisen vuoden aikana Venäjästä on tullut Ukrainan sodan takia poliittinen hylkiö ja sen talous on katastrofaalisessa tilassa. Jalkapallon MM-kisoista Vladimir Putin on tekemässä vastaavanlaisen poliittisen voimannäytteensä kuin Sotshin olympialaisist. Lännessä on spekuloitu jopa kisojen boikotointia.

Mikäli Venäjän poliittinen tilanne ei kolmessa vuodessa muutu, on FIFA:lla edessään kiusallinen MM-turnaus. Piina jatkuu sen jälkeenkin, kun Qatarin turnaus lähestyy. FIFA on vaarassa menettää uskottavuutensa.

Jalkapallo ei itsessään tarvitse FIFA:a, joka saattaa menettää epämieluisilla MM-kisaprojekteillaan uskottavuutensa ja menettää jalkapallon yksinvaltansa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.