Nyt lajiesittelyssä on vuorossa curling, jossa Suomella on myös joukkue mukana tulevissa olympialaisissa uudessa paripelissä. Siinä Suomea edustaa kaksikko Tomi Rantamäki ja Oona Kauste.
Curling on siis jäällä pelattava joukkuepeli, jossa liu”utetaan jäällä pyöreitä graniittikiviä tavoitteenna saada mahdollisimman monta omaa kiveä lähemmäksi kehän keskipistettä kuin vastustajan kivet. Lajin valtamaa on Kanada, mutta lajia harrastetaan myös Skotlannissa ja muualla Pohjois-Euroopassa. 2000-luvulla curling on levinnyt paljon myös Aasiaan, josta erityisesti Kiina on tullut vahvasti mukaan kilpapelaamiseen.
Rata
Curlingia pelataan radalla, jonka pituus on 45,72 metriä ja leveys enintään 5 metriä. Rakennuksen koon pakottaessa käyttämään pienempää rataa sen minimimitat ovat 44,50 x 4,42 metriä. Radan päissä keskilinjojen molemmilla puolilla on hakit eli jäähän kiinnitetyt tuet, joilta heitot suoritetaan.
Välineet
Curlingkivi on pyöreä, enintään 91,44 senttimetriä ympärysmitaltaan ja vähintään 11,43 senttimetriä korkeudeltaan. Kivi painaa kahvoineen ja pultteineen 17,24 -19,96 kiloa. Jokainen joukkue käyttää kahdeksan kiven sarjaa.
Pelissä jokaisella pelaajalla on myös oma harja. Harjaamalla vaikutetaan kiven kulkuun jäällä ja taitavalla harjauksella voidaan lisätä kiven matkaa jäällä, jopa kymmenen prosenttia.
Lajissa käytetään myös erikoiskenkiä, jotka on varta vasten suunniteltu curlingin pelaamiseen. Lisäksi sekuntikellolla voidaan mitata heittojen voimakkuutta. Tämä auttaa muun muassa määrittämään jään luisto-ominaisuuksia.
Curling olympialaisissa
Curling oli ensimmäistä kertaa mukana talviolympialaisten ohjelmassa Chamonix”n vuoden 1924 olympialaisissa, jossa lajia pelattiin näytöslajina. Ensimmäistä kertaa Curling oli virallisesti mukana Naganon 1998 talviolympialaisissa ja siitä lähtien sitä on pelattu olympialaisissa virallisena kilpailulajina sekä miehissä että naisissa. Vuoden 2018 olympialaisiin uutena kilpailutapahtumana tulee paripeli, jossa myös Suomella on joukkue mukana.
Olympialaisten menestynein maa on Kanada, joka on voittanut viisi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Suomen paras saavutus on Torinon 2006 kisoista, jossa Markku Uusipaavalniemen kipparoima joukkue otti olympiahopeaa.
Lähteet: Wikipedia