Nilsson ja Kläbo ylivoimaisiin voittoihin sprinteissä – Hakola parhaana suomalaisena kuudes

Olympialaiset Peyochang Etelä-Korea 2018

Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisten neljäntenä kisapäivänä ohjelmassa oli hiihdossa sprintit perinteisellä hiihtotavalla.

Naisten kilpailun voiton ja olympiakullan vei Stina Nilsson. Ruotsalainen hallitsi finaalia johtaen sitä alusta asti ja oli lopulta ylivoimainen seuraavien jäätyä yli kolme sekuntia. Hopea meni Norjan Maiken Caspersen Fallalle ja pronssin nappasi Venäjän olympiaurheilijoista (kilpailevat neutraalina kun Venäjä on suljettu kisoista) Yulia Belorukova. Falla jäi Nilssonista 3,03 sekuntia ja Belorukova 3,37 sekuntia.

Suomalaisnaisista paras oli Krista Pärmäkoski, joka pääsi ainoana välieriin. Pärmäkoski oli välieränsä viides eikä päässyt finaaliin. Pärmäkoski oli lopputuloksissa yhdeksäs. Muista suomalaisista Johanna Matintalo oli 19:s, Kerttu Niskanen 23:s ja Aino-Kaisa Saarinen 25:s.

Kläbosta historian nuorin olympiavoittaja miehissä, Hakola kuudes

Miehissä kultamitalin vei Norjan Johannes Kläbo. Hänestä tuli 21-vuotiaana historian nuorin miesten hiihdon olympiavoittaja. Kläbo ratkaisi voiton viimeisessä nousussa pudotettuaan muut kyydistään. Hopean nappasi Italian Federico Pellegrino päihitettyään loppukirissä Venäjän olympiaurheilijoiden Alexander Bolshunovin. Pellegrino jäi Kläbosta 1,34 sekuntia ja pronssia saanut Bolshunov 1,36 sekuntia.

Päivän paras suomalainen oli Ristomatti Hakola ollen kisan kuudes. Hakola oli aamupäivän karsinnan nopein ja hiihti vielä alku- ja välierässän hyvin, mutta finaalissa hän hyytyi pahasti. Hakola teki historiaa ollen ensimmäinen suomalaismies, joka pääsi olympialaisissa sprinttifinaaliin. Muista suomalaisista Martti Jylhä oli kymmenes, Iivo Niskanen oli 14:s ja Lauri Vuorinen 29:s.