ENNAKKO: Suomi – Sveitsi, U18

image

Nuorten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa on jäljellä kaksi paria, neljä maata. Kello 16:00 starttaa toinen välierä, jossa Kanada kohtaa USA:n. Kyseessä on Amerikan versio Suomi-Ruotsi -maaottelusta ja junnukiekkoilijoiden loppuun saakka yrittämisen tuntien, ottelusta tulee aivan jumalattoman kova! Verkko soi molemmissa päissä vuoren varmasti tasaisesti mutta kumpi ottelun voittaa, se jää nähtäväksi.

Mutta meitä kiinnostaa enemmän ilta. Mika Marttilan luotsaama Suomen U18-leijonalauma luistelee Zug-areenalle ja vastassa on superyllättäjä Sveitsi ja katsomossa 7000 sveitsiläistä!

Suomi on pelannut erinomaisesti. Veini Vehviläinen on kisojen yksi ylivoimaisesti parhaista veskareista ja Suomen rosterin osaaminen on niin laaja, että mikä tahansa kenttä kykenee ratkaisemaan matsin. Alkusarjassa Suomi pelasi välillä leikitellen vastustajien kanssa ollen täysin ylivoimainen. Kanadaa vastaan joutui jo pelaamaan tosissaan ja totisin Leijona-ryhmä nähtiin puolivälierässä Slovakiaa vastaan, jonka Suomi hoiti todella vankalla ammattitaidolla ja eteni tähän vaiheeseen. Kaukalossa nähtiin Marttilan peräänkuuluttamaa kiekkokontrollia ja vaikka numerot olivat lopussa inhimilliset, 3-0, Suomi saneli pelin kulun täysin!

Mutta, mitä tekikään Sveitsi? Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelannut ja kolmanneksi tullut rannekellolandia ei voittanut varsinaisella peliajalla yhtään ottelua, maaliero oli 5-14 ja Suomi voitti Sveitsin tuolloin 3-1. Suomen suurlupaus, puolustaja Vili Saarijärvi nosti Sveitsin osaamisen esille Geen haastattelussa, mutta tuolloin Sveitsistä ei ollut vastusta juuri kenellekään.

Mutta mitä tapahtui torstaina? Puolivälierässä kertoimella 11.00 Venäjää vastaan lähtenyt Sveitsi teki jotain, mitä Venäjällä juodaan ja pohditaan tälläkin hetkellä. Venäjän piti voittaa ottelu 10-0 ja rotsi auki peliin lähteneet venäläiset olivat matsin jälkeen niin pihalla, että jokainen joukkueen pelaaja tarvi opaskoiran pukukoppiin. Joukkueen linja-auton hotellille ajoi huhujen mukaan huoltaja varsinaisen kuskin ruvetessa ryyppäämään toisella erätauolla.

Sveitsi pyyhki Venäjällä koko areenan jään eikä jääkonetta tarvittu. Lukemat 5-0 ja venäläisille palkinnoksi annetut lentoliput olivat jotain niin uskomatonta, että Suomen valmennusjohto on kelannut kyseisen ottelun nauhoja puhkikulumiseen saakka.

Mitä kaukalossa tapahtui? Klassinen ylimielisyys kohtasi valtavan tsempin. Ihminen pystyy nostamaan tarpeeksi kovassa hypessä auton keulan ilmaan ja näin teki Sveitsi. Taidollisesti paljon heikommat sveitsiläiset uskoivat omaan tekemiseensä, pelasivat 200% hypessä ja lopputulos lukee vieläkin tulospalveluissa.

Suomi lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina. Taidollisesti tilanne on tismalleen sama ja päivän kysymys oli jo perjantaina, millä pikkuleijonat saa sellaiseen mielentilaan, että joukkue ei tee “Venäjiä”?

Suomalaisella nöyryydellä ja sisulla, kerrottiin Sveitsistä! Suomen joukkue ei mieti Venäjän peliä, eivät kuuntele yleisöä vaan joukkue lähtee pelaamaan sitä samaa peliä mitä se on pelannut tähänkin asti.

Vili Saarijärvellä, Patrik Laineella, Jonne Tammelalla, Aleksi Saarelalla, Jesse Puljujärvellä, Julius Nättisellä, Petrus Palmulla, Veini Vehviläisellä ja koko pikkuleijonien ryhmällä on pubertiteetti pahasti kesken mutta joka ainoalla jätkällä on niin vahva usko omaan tekemiseen ja nuoresta iästä huolimatta valtava kokemus, joka tulee olemaan avain Sveitsin lukon murtamiseen.

Sveitsi lähtenee otteluun todella rajulla liikkeellä ja pikkuleijonien pitää pitää alussa pää kylmänä. Se on vaikea sanoa, mitä Suomen pukukopissa erätauoilla tapahtuu mutta oli joukkue pelannut hyvin tai huonosti edellisen erän, jäälle tulee joka ainoa kerta kuin uusi joukkue. Suomi pelaa täydet 60 minuuttia, luki tulostaululla mitä tahansa.

Sveitsi ei ole voinut vielä palauttaa jalkojaan maan pinnalle koska jokainen joukkueen pelaaja on kansallissankari ja parhaille pistemiehille on suunniteltu jo munakarvattomia patsaitakin Venäjä-voiton johdosta. Siinä piilee Suomen mahdollisuus ja kun siihen lisätään suomalainen nöyryys, itseluottamus ja Sisu, niin Sveitsi kaatuu tänään ja pikkuleijonat menee finaaliin!

Tänään, Suomi – Sveitsi, kello 20:00! Voittaja menee finaaliin, häviäjä pronssiotteluun!

[yop_poll id=”30″]

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.