Zakalnytskyy ja Henriques EM-kultaan 50 kilometrin kävelyssä – Suomalaismiehille iso pettymys, Kuikka 13:s

logo_berlin

Berliinissä ratkottiin tiistai-aamuna yleisurheilun EM-kilpailujen ensimmäiset mitalit, jolloin ohjelmassa oli 50 kilometrin kävelyt sekä miehissä että naisissa. Molemmat kilpailut käytiin todella kovassa yli 30 asteen helteessä.

Miesten kisan voiton vei Ukrainan Maryan Zakalnytskyy ajalla 3,46,32. Zakalnytskyy ratkaisi voittotaistelun n. 15 kilometriä ennen maalia karattuaan muulta kärkiporukalta. Ennakkoon suurin voittajasuosikki Slovakian Matej Toth tuli toiseksi jääden voittajasta 55 sekuntia. Pronssin nappasi Valko-Venäjän Dzmitry Dziubin.

Suomalaismiehillä kilpailu oli todella synkkä. Alkupuoliskolla Aleksi Ojala ja Aku Partanen olivat tiukasti kärkiryhmässä ja Jarkko Kinnunenkin lähtituntumassa. Puolen välin paikkeilla alkoi kuitenkin ongelmia tulla kaikilla nesteen imeytymisessä.

Kolmikosta ensimmäisenä vaikeuksiin joutui Ojala, joka lopulta keskeytyi n. 30 kilometrin kohdalla. Yle Urheilun tietojen mukaan Ojala pyörtyi kaksi kertaa ennen kuin homma päättyi. Ojalan tavoin myös Partanen joutui keskeyttämään kymmenen kilometriä ennen maalia pudottuaan aiemmin mitalitaisteluista. Kolmikon kokenein Kinnunen taisteli lopulta maaliin asti, vaikka hänelläkin oli ongelmia. Kinnunen oli lopulta kisan 24:s.

Naisten kilpailun voiton vei Portugalin Ines Henriques ajalla 4,09,21. Henriques hallitsi kisaa johdettuaan sitä alusta asti ja piti muut selkeästi takanaan. Toiseksi tullut Ukrainan Alina Tsviliy jäi portugalilaisesta lähes kolme ja puoli minuuttia. Kolmannen sijan nappasi Espanjan Julia Takacs.

Kilpailun ainoa suomalaisnainen Tiia Kuikka oli 13:s. Kuikka käveli lähes ennätysvauhtiaan. Hän jäi ennätyksestään reilut kolme minuuttia.