Hughes ja Asher-Smith mestareiksi satasella – Puolalle kaksoisvoitot kuulasta ja moukarista

logo_berlin

Yleisurheilun EM-kilpailut käynnistyivät toden teolla tiistai-iltana Berliinissä, kun ohjelmassa oli mm. viisi finaalia.Illan odotetuimmat loppukilpailut olivat miesten ja naisten sataset.

Ennen miesten finaalin starttiin koettiin draamaa, kun tilastoykkönen Ranskan Jimmy Vicaut joutuu jäämään pois takareisivamman takia. Vicaut teki välierissä nopeimman ajan 9,97.

Miesten kisassa juhli lopulta Iso-Britannia. Mestaruuden vei Zharnel Hughes ajalla 9,95. Toiseksi tullut Reese Prescod täydentäen Brittien kaksoisvoiton. Prescod juoksi urallaan ensimmäistä kertaa alle 10 sekuntia tehden ajan 9,96. Pronssin nappasi Turkin Jak Ali Harvey ajalla 10,01.

Myös naisten satasella mestaruus meni Briteille. Tilastoykkösenä lähtenyt Dina Asher-Smith kesti paineet ja vei voiton kovalla ajalla 10,85. Sillä hän sivusi Marie-Josee Ta Loun maailman kärkitulosta. Asher-Smith paransi ennätystään seitsemällä sadasosalla. Kotiyleisön riemuksi hopean nappasi Saksan Gina Luckenkemper 10,98 ajalla ja pronssia sai Hollannin Dafne Schippers ajalla 10,99.

Miesten 10 000 metrillä kullan vei Ranskan Morhad Amdouni 28,11,22 ajalla voitettuaan loppukiritaistelussa Belgian Bashir Abdin ja Italian Yemaneberhan Crippan. Abdille meni hopea ja Crippalle pronssi. Finaalissa mukana ollut Arttu Vattulainen tuli sijalle 18 uransa toiseksi parhaalla ajalla 29,12,02.

Puolalaiset olivat vahvassa vireessä illan heittolajeissa. Puola otti sekä miesten kuulasta että miesten moukarista kaksoisvoiton. Moukarista sitä osasi ennakkoon odottaa. Siellä voiton vei Wojciech Nowicki 80,12 tuloksella jättäen viime vuosia lajia hallinneen Pawel Fajdekin toiseksi. Fajdekin tulos oli 78,69. Kolmanneksi tuli Unkarin Bence Halasz 77,36 metrin heitolla.

Kuulassa mestaruuden vei Michal Haratyk työnnettyään parhaallaan 21,72. Puolan huippuillan täydensi Konrad Bukowiecki tullen toiseksi ennätyksellään 21,66. Kolmannen sijan nappasi kotiyleisön edessä kisannut Saksan David Storl 21,41 tuloksella. Kuulan finaali oli kokonaisuudessaan kovatasoinen, sillä peräti kuusi työnsi yli 21 metriä.

Iltasessiossa oli ohjelmassa myös naisten seipään karsinta. Siinä molemmilla suomalaisilla Wilma Murrolla ja Minna Nikkasella tulokseksi jäi 435. Nikkanen ylitti sen ensimmäisellä yrityksellä ja Murto vasta kolmannella. Kumpikaan ei päässyt finaaliin. Nikkanen jäi niukasti ensimmäisenä loppukilpailun ulkopuolelle jaettuaan 13:n sijan Ruotsin Lisa Gunnarsonin kanssa.

Huominen kisapäivä alkaa klo 10.35. Keskiviikkona nähdään kaikkiaan kahdeksan suomalaista.