Scroll Top

Yhteenveto mäkikaudesta: Prevcit näkyvästi esillä, suomalaisilla historiallisen huono kausi

Gamblers talvilajit

Sunnuntaina päättyi mäkihypyn maailmancupkausi Planicassa, Sloveniassa. Tässä pieni yhteenveto ja listaus kaudesta.

Kauden paras: Peter Prevc

Tämä oli helpoin valinta. Prevc voitti kaiken mahdollisen tällä kaudella mäkiviikon, maailmancupin, lentomäen mm-kultaa ja lentomäkicupin. Sen lisäksi hän teki yhden kauden voitto- ja piste-ennätyksen. Voittoja tuli 15 ja pisteitä 2303. Täydellinen kausi Peter Prevciltä, jonka haastoi parhaiten Severin Freund ja Michael Hayböck.

Kauden yllättäjät:

1. Kenneth Gangnes

Norjalainen oli vielä viime kaudella vasta 41, mutta tällä kaudella nousi kärkikastiin ollen kokonaiscupissa kolmas. Oli Norjalaisista tasaisin. Osoittaa sen että suomalaisillakin on mahdollisuudet nousta nopeasti takaisin kärkisijoille, kunhan tehdään kesällä asioita oikein.

2. Domen Prevc

Vasta 16-vuotias Peter Prevcin pikkuveli pärjäsi odotuksiin nähden yllättävän hyvin ollen kokonaiscupissa 14. Pääsi pari kertaa podiumille veljensä kanssa ja tekivät Engelbergissä historiaa, kun nappasivat kaksoisvoiton.

3. Vincent Descombes Sevoie

Pienestä mäkimaasta Ranskasta on välillä noussut yksittäisiä huippuja, joihin Descombes kuuluu. Oli tasainen koko kauden ja yllätti kaikki mäkiviikolla ollen 16. On ehdottomasti hyvä juttu mäkihypylle, että pienemmistäkin maista tulee hyviä hyppääjiä.

4. Mackenzie Boyd-Clowes

Piti ottaa tähän vain kolme, mutta ei voinut jättää mainitsematta kanadalaista Boyd-Clowesia, joka keräsi kaudella enemmän pisteitä kuin yksikään suomalainen ja onnistui hyvin yksittäisissä kisoissa, varsinkin karsinnoissa.

Kauden pettymykset:

1.  Suomalaiset

Kausi oli suomalaisittain historian huonoin. Lauri Asikainen ja Ville Larinto olivat ainoat suomalaiset, jotka pääsivät pisteille. Nähtiin pari kertaa jopa sekin ettei Suomi ollut mukana joukkuekisoissa. Tilanne näyttää heikolta ajatellen ensi vuoden mm-kisoja.

2. Gregor Schlierenzauer

Schlierillä toinen heikko kausi putkeen, joka päättyi jo mäkiviikon jälkeen. Muutama vuosi sitten Schlieri oli paras mäkihyppääjä ja on voittanut eniten mc-kisoja, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeita. Pystyykö ensi kaudella nousemaan parhaalle tasolleen?

3. Kamil Stoch

Kaksinkertaisen olympiavoittajan Stochin kausi oli kotimaan(Puolan) kisoja lukuunottamatta huono jääden kokonaiscupissa vasta sijalle 22. Pohjanoteeraus oli se kun jäi lentomäen mm-kisoissa yllättäen karsintaan. Lähelle listalle pääsyä oli Andreas Wellinger.

Kauden paras maa: Norja

Vaikka Norja on ollut lähes aina kärkimaita, niin tuli silti pienenä yllätyksenä että se vei maiden välisen cupin. Norjalaiset olivat laajalla rintamalla kärkisijoilla ja voittivat joukkuekisoja välillä ylivoimaisesti. Slovenia ja Saksa haastoivat parhaiten. Odotuksiin nähden Puola oli pieni pettymys, vaikka kevättä kohti paransivat otteitaan.

Erityismainita: Noriaki Kasai ja 500 mc-kisaa

Tätä 43-vuotiasta japanilaista ei voi kehua liikaa. Noriaki Kasailla tuli 500 maailmancupin osakilpailua täyteen Planicassa ja ura sen kun jatkuu. Kaiken lisäksi Kasai pärjää ikäisekseen erittäin. Pääsi tälläkin kaudella pari kertaa palkintokorokkeelle ja oli erittäin lähellä että olisi päässyt pääätöskisassakin. Kasai oli kokonaiscupissa hienosti kahdeksas, vaikka jätti muutaman kisan välistä. Jos jollekin niin Kasaille voi toivoa menestystä. Muista kokeneemista hyppääjistä Robert Kranjec ja Simon Ammann onnistuivat hyvin.

Pitää mainita vielä se että, vaikka mäkihypyn suosio on laskenut rajusti Suomessa niin muualla varsinkin Keski-Euroopassa se on erittäin suosittua mm. kaikki mäkiviikon kisat oli loppuunmyytyjä ja Puolassa ja Sloveniassa oli myös katsomot täynnä ja tunnelmat hyviä ja sen lisäksi kilpailuista on tullu kovempia. Ensi kaudesta tulee mielenkiintoinen, sillä silloin on mm. Lahden mm-kisat.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.