Sun Yang ja Ledecky ylivoimaisiin voittoihin uinnin MM-kisojen avauspäivänä

Uinti uiminen

Unkarin pääkaupungissa Budapestissä alkoi sunnuntaina uinnin MM-kilpailut. Kisoissa on mukana yhdeksän suomalaista.

Kisojen avauspäivän aamusessiossa nähtiin kolme suomalaista Jenna Laukkanen, Riku Pöytäkivi ja Matti Mattsson. Kukaan ei päässyt illalla käytyihin välieriin. Heistä parhaiten onnistui Laukkanen, joka sivulajissaan 200 metrin sekauinnissa teki ennätyksen 2,14,70 ollen alkuerien 25. Laukkasen päälaji on rintauinti. Riku Pöytäkivi ei saanut aivan parastaan irti 50 metrin perhosuinnissa ollen ajalla 23,91 alkuerien 22. Matti Mattsson jäi kauas parhaastaan kakkoslajissaan 100m rintauinnissa ajalla 1,01,92, jolla jäi alkuerien sijalle 36. Mattssonin päämatka on 200 metrin rintauinti.

Sun Yang ja Ledecky ylivoimaisia, Yhdysvallat viestivoittoihin

Kisojen ensimmäisen päivän iltasessiossa oli ohjelmassa neljä finaalia 400m vapaauinnit ja 4 x 100m vapaauintiviestit.

Miesten 400 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden vei Kiinan Sun Yang ajalla 3,41,38. Yang hallitsi finaalia alusta asti vieden voiton selkeällä erolla muihin. Hopeaa saanut Australian Mack Horton jäi voittajasta peräti 2,47 sekuntia. Pronssia nappasi Italian Gabriele Detti 3,43,93 ajalla.

Myös naisten vastaavalla matkalla nähtiin ylivoimainen voittaja USA:n Katie Ledeckyn vietyä ajalla 3,58,34 mestaruuden. Toiseksi tullut maanainen Leah Smith jäi 4,01,54 ajalla peräti 3,20 sekuntia. Kolmas oli Kiinan Li Bingjie 4,03,25 ajalla.

Illan päättäneet 4 x 100 metrin vapaauintiviestit päättyivät molemmat Yhdysvaltojen voittoon vaikkakaan eivät päässeet helpolla. Miehissä 3,10,06 voittoajan tehnyttä USA:ta haastoi loppuun asti Brasilia, joka jäi lopulta voitosta vain 0,28 sekunnin erolla. Kolmanneksi tuli kotiyleisön riemuksi Unkari.

Naisissa Yhdysvallat taisteli mestaruudesta Australian ja Hollannin kesken. USA vei lopulta voiton ajalla 3,31,72 ennen toiseksi tullutta Australiaa ja Hollanti tuli kolmanneksi. Koko kärkikolmikko mahtui sekunnin sisään.

MM-kisoja voi seurata Yleltä ja Eurosportilta.