Scroll Top

Rio 2016 – Pyöräilyt

1452383

Pyöräily on niitä lajeja joka on ollut ohjelmassa jokaisessa olympialaisissa. Naiset pääsivät ensimmäisen kerran vuonna 1984. Menestynein maa on Ranska.

Embed from Getty Images

Olympialaisissa pyöräilyssä on neljä kisamuotoa maantie-, rata-, maasto- ja BMX-pyöräily. Maantie- ja ratapyöräily ovat olleet alusta asti. Maantiepyöräily tuli vuonna 1996 Atlantan olympialaisissa ja BMX-pyöräily tuli vuonna 2008 Pekingissä. Seuraavassa käydään läpi nämä neljä pyöräilylajia jotka nähdään olympialaisissa.

– Maantiepyöräily

Maantiepyöräily on tunnetuin kilpapyöräily muoto ja varsinkin Euroopassa suosittua. Maantiepyöräilyn eturivin valtioita ovat Belgia, Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Sveitsi ja Hollanti. Myös  Yhdysvalloista ja entisen Neuvostoliiton valtioista tulee huippupyöräilijöitä. Tämän hetken isoimmat tähdet maantiepyöräilyssä ovat mm. Chris Froome, Peter Sagan, Vincenzo Nibali ja Alberto Contador. Olympialaisissa maantiepyöräilyssä on sekä miehillä että naisilla kaksi kisaa maantieajo ja aika-ajo.

Ratapyöräily

Ratapyöräily on pyöräilyn muoto, jossa pyöräillään tarkoitusta varten valmistetuilla radoilla eli velodromeilla. Suomessa ei ole yhtään nykymuotoisia (sisä)velodromeja. Toivottavasti joskus tulee. Ratapyöräilyssä käytetään yksinkertaisia, yksivaihteisella kiinteällä välityksellä varustetuilla pyöriä. Niissä ei ole jarruja ja ohjaustanko kaartuu alemmaksi kuin maantiepyörässä. Pyörissä on myös kiinteä välitys, eli pyörän polkimet pyörivät samaa tahtia renkaiden kanssa ja pyöräilijän on näin poljettava koko ajan. Ratapyörät ovat nopeita ja kevyitä, ja niiden runkogeometriat vaihtelevat kilpailulajien mukaan. Koska vaihteita on vain yksi, on oikean välityksen valitseminen merkittävässä asemassa. Olympialaisissa ratapyöräilyssä on sekä miehillä että naisilla viisi kisaa eräajo(sprintti), joukkuetakaa-ajo, joukkuesprintti, keirin ja omnium(ratapyöräilyn moniottelu). Ratapyöräily on erittäin viihdyttävä laji varsinkin keirin ja eräajo. Kannattaa katsoa.

Embed from Getty Images

– Maastopyöräily

Maastopyöräilyssä ajetaan polkupyörillä , joiden ajo-ominaisuudet mahdollistavat monenlaisessa maastossa ajamisen. Perinteisestä maantiepyörästä maastopyörän erottaa halkaisijaltaan pienemmät pyörät, tukevampi runkorakenne, ilmatilavuudeltaan isommat nappularenkaat, tehokkaammat jarrut sekä ajoasento, joka mahdollistaa pyörän vaivattomamman käsittelyn. Maastopyöräily nykymuodossaan on amerikkalaislähtöinen urheilulaji. 1970-luvun Kaliforniassa, Marinin maakunnassa paikalliset nuoret keksivät aikansa kuluksi erilaisia korvikelajeja surffaamiselle ja pyörillä vuoripolkuja alas ajeleminen oli yksi niistä (ja rullalautailu toinen). Olympialaisissa maastopyöräilyssä on sekä miehillä että naisilla yksi kisa maastoajo.

– BMX-pyöräily

BMX-pyöräily on yksi pyöräilyn muodoista, jossa ajetaan varta vasten suunnitelluilla 20-tuumaisilla polkupyörillä. Pienestä koostaan huolimatta BMX ei ole lasten- tai sirkuspyörä. BMX sai alkunsa 1960-luvulla Kaliforniassa, seuraten motorcross-buumia. Palms Parkissa nuoriso-ohjaajana toiminut motocross-kuljettaja Ron Mackler rakensi paikallisten nuorten kanssa puistoon hiekasta pieniä motocross-ratoja jäljittelevän radan pyörille. Ensimmäiset kisat Palms Parkissa pidettiin vuonna 1969, mikä keräsi nuoria ympäri Kaliforniaa kisaamaan. Nykyään BMX-pyöräilyssä on tämän racingin lisäksi on freestyle-lajeja Dirtti(Dirt), ramppi(vert) ja streetti joita nähdään mm. X-Gameseissä. Olympialaisissa BMX-pyöräilyssä on sekä miehillä että naisilla yksi kisa racing joka on se alkuperäisin kisamuoto. BMX racingissa ajetaan yleensä kahdeksan hengen lähtöportista sen jälkeen kisaajat ajavat vastakkaisilla puolilla kummuissa ja ensimmäinen maalissa on voittaja. Latvian Maris Strombergs on voittanut olympialaisissa molemmat miesten BMX kisan. Onnistuuko ottamaan kolmannen olympiakullan?

Embed from Getty Images

Riossa pyöräilyä käydään kahta välipäivää(8.8 ja 9.8) lukuunottamatta koko kisojen ajan 6-21. elokuuta. Maantiepyöräilyä on 6-10.8 Parque do Flamengo, ratapyöräilyä 11-16.8 Velodromo Olimpico do Rio, BMX:ää 17-19.8 Olimpico do BMX ja maastopyöräilyä kahtena viimeisenä päivänä (20-21.8) Parque Olimpico de Mountain Bike. Lotta Lepistö on ainoana suomalaisina pyöräilyissä. Lepistö on mukana maantiepyöräilyssä.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.