Scroll Top

Rio 2016 – Esittelyssä pöytätennis

8951-tabletennis512

Seuraavana olympialaisten lajiesittelyssä on pöytätennis, joka on erittäin mielenkiintoinen laji. Pöytätennis on hyvin suosittu laji ympäri maailman, erityisesti Euroopassa ja Aasiassa, varsinkin Kiinassa ja Japanissa. Pöytätennis on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1988 lähtien. Kiina on ylivoimaisesti lajin ykkösmaa ja se on menestynein maa olympialaisissa.

Embed from Getty Images

Pöytätenniksessä pelipöytä on 2,74 metriä pitkä, 1,5 metriä leveä ja 76 senttimetriä korkea. Pöytätennismailaa ei ole säännelty painoltaan ja muodoltaan: se voi olla nelikulmainen, soikea tai pyöreä. Mailan lapa on enimmäkseen vaneria. Sen kummallakin puolella on kumia enintään neljän millimetrin paksuudelta. Puolet ovat eriväriset.

Säännöt ja pelin kulku

Pöytätenniksessa ottelun voittamiseen vaaditaan kolme tai neljä erää. Erän voittaa 11 pisteellä tai 10-10 tilanteessa se joka saa kahden pisteen johdon esim. 16-14. Jokainen pallo alkaa syötöllä, jossa pelaaja heittää pallon avokämmenellä ylös ja lyö sen kahdella pompulla vastustajan puolelle. Sen jälkeen pallo saa osua vain vastustajan puolelle pöytää. Pallon pitää antaa pompata kerran omalla puolella ennen takaisin lyömistä. Nelinpelissä pelaajat lyövät palloa vuorotellen. Pelaajan syöttövuoro kestää kaksi pistettä. Pöytätennis on hyvin nopea peli. Pallon nopeus voi olla yli 45 metriä sekunnissa, ja nopeissa palloralleissa palloa lyödään monta kertaa sekunnissa.

Embed from Getty Images

Riossa mukana on yksi suomalainen Benedek ”Pentti” Olah, joka on noussut hienosti maailmanlistalla hyvien peliestysten ja turnausten myötä ollen tällä hetkellä 72. Olah tekee kisoissa historiaa olemalla ensimmäinen suomalainen pöytätennispelaaja olympialaisissa. On vaikea arvioida miten Olah voi menestyä. Riippuu jonkin verran ottelukaaviosta, mutta jos pääsee 16 joukkoon niin siihenkin voi olla tyytyväinen.

Riossa pöytätenniksessä ohjelmassa on sekä miehillä että naisilla kaksinpelit ja joukkuepeli, joka korvasi nelinpelit vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa. Kisoissa suurimmat voittajasuosikit sekä miesten että naisten kaksin- ja joukkuepeleissä ovat tutusti kiinalaiset. Miehissä Zhang Jike ja Ma Long ja naisissa Li Xiaoxia ja  Ding Ning. Ennakkoon kovimmat haastajat heille ovat miehissä saksalaiset Timo Boll ja Dimitrij Ovtcharov ja naisissa Japanin Ai Fukuhara. Riossa pöytätennistä pelataan 6-16. elokuuta Riocentrossa, jonne mahtuu 2000-5000 katsojaa tapahtumasta riippuen. Kannattaa seurata kisoissa pöytätennistä. On hieno ja viihdyttävä laji.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.