Nyt lajiesittelyssä on yksi olympialaisten vanhimmista lajeista eli paini. Paini on järjestetty jokaisissa olympialaisissa lukuun ottamatta vuotta 1900 eli yhteensä jo 25 kertaa. Naisten paini on ollut mukana Ateenan 2004 olympialaisista lähtien. Paini muotoja on perinteinen Kreikkalais-roomalainen paini sekä vapaapaini. Suomi on menestynyt olympialaisissa painin puolella todella hyvin ottamalla 26 kultaa, 28 hopeaa ja 29 pronssimitalia. Varsinkin 1900-luvulla ennen sotia Suomi oli yksi painin mahtimaita.
Painia on helppo seurata ja lajista pääsee aika nopeasti jyvälle. Pisteitä tulee esimerkiksi heitoista ja vyörytyksistä. Painoluokkia nykyisissä olympialaisissa on yhteensä kuusi niin Kreikkalais-roomalaisen kuin vapaapainin puolella. Myös naisissa paino luokkia on kuusi, kevyin 45 kg ja raskassarja on 75 kiloiset. Suomalaiset ovat enemmän olleet aina Kreikkalais-roomalaisen painin harrastajia. Suurimmat mitalitoiveet lepäävät Riossa Rami Hietaniemen ja varsinkin naisten puolella Petra Ollin harteilla. Paini voi hyvin olla se laji, joka tuo mitalin näistä kisoista Suomeen.
Mistä painiottelu koostuu?
Painiottelu koostuu 3 x 2 minuutin pituisesta erästä. Jokaisessa erässä painitaan aluksi puolitoista minuuttia, jonka jälkeen toinen ottelija joutuu alle puolustamaan ja toinen pääsee yrittämään pisteitä. Yleensä se määräytyy sen mukaan kumpi on ollut aktiivinen tai on johdossa ottelussa. Ottelu voi myös päättyä ylivoimaiseen pistevoittoon, joten silloin ei täyttä aikaa tarvita