RIO 2016 – Esittelyssä Taekwondo

image

Taekwondo on ikivanha korealainen laji. Vuosikaudet on riidelty siitä, onko kyseessä itsepuolustus- vai näytöslaji mutta ketä kiinnostaa muu kuin lopputulos? Sanalla ‘taekwondo’ viitataan kahteen melko erilaiseen kamppailulajiin – World Taekwondo Federationin (WTF) ja Kukkiwonin hallinnoimaan taekwondoon ja International Taekwon-Do Federationin (ITF) hallinnoimaan taekwon-doon. WTF-tyylinen taekwondo-ottelu on olympialaji. Suomeksi nimi taekwondo on käännetty muotoon “jalan ja käden tie”.

Embed from Getty Images

MISTÄ TAEKWONDO-OTTELUSSA ON KYSE?

WTF-ottelu on täyskontaktiurheilua, jossa pyritään voittamaan vastustaja keräämällä tätä enemmän pisteitä tai tyrmäämällä tämä. Lyönnit päähän ovat kiellettyjä, joten pisteitä kerätään pääasiassa potkuilla, jotka on sallittu täydellä kontaktilla vyötärön yläpuolelle – myös päähän. WTF-ottelussa käytetään suojia päässä, jaloissa ja käsissä sekä vartalossa. Potkuista vartaloon saa yhden pisteen, selän kautta ympäri pyörähtävistä vartalopotkuista kaksi pistettä, suorista potkuista päähän kolme pistettä sekä selän kautta pyörähtävistä potkuista päähän neljä pistettä. Voimakkaista ja hyvin ajoitetuista suorista lyönneistä vartaloon saa yhden pisteen.

TAEKWONDO RIOSSA

Ottelut käydään Carioca Arena 3:ssa Barra Olympic Parkissa. Sekä miehillä että naisilla on neljä sarjaa.

Suomalaisia edustaa Suvi Mikkonen. Suvi Mikkonen jäi Lontoossa 2012 yhden otteluvoiton päähän olympiapronssista. Hän lunasti kisalipun Rio de Janeiroon sijoittumalla toiseksi Euroopan karsintaturnauksessa Istanbulissa tammikuussa. Mikkonen voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa, pronssia, Bakun EM-kisoissa 2014. Viime vuoden MM-kilpailuista tuloksena oli pistesija. Ulkomailla lapsesta lähtien asunut Mikkonen harjoittelee pääosin kotikaupungissaan Madridissa. Hänen valmentajansa Jesús Ramal toimii myös Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Hyvinä päivinä Mikkosella on täydet mahdollisuudet mitaliin, joten kannattaa pitää laji ja nimi mielessä!

Embed from Getty Images

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.