Scroll Top

KHL:n pudotuspelit – Läntinen konferenssi

Suuren ja mahtavan KHL:n pudotuspelit alkavat perjantaina 27.2. Kevät on siis koittanut. Otetaan lyhyt katsaus playoff-pareihin. Aloitetaan lännestä, missä pelit alkavat jo perjantaina.

 CSKA (Moscow) VS HC Sochi (Sochi)

Sochi teki kovan tempun ja yletti ensimmäisellä kaudellaan KHL:ssä playoffseihin. Ottaen huomioon, että joukkuetta ei viime kaudella vielä ollut, Sochin kaupunki ei pelaajia houkuttele ja rahaakaan ei liiemmin pelaajiin käytetty, on pudotuspeleihin pääseminen todellakin kova saavutus.

Lännen divarissa oli oikeastaan kaksi heittopussia; Medvescak Zagreb ja Slovan Bratislava. Sochi oli siten parempi tiimi kuin Dinamo Riga, Podolsk, Cherepovets ja Atlant Mytishi.

Sochin vahvuus on neljä tasapainoista ketjua. Ykkös- ja kakkosketjujen hyökkääjillä on keskimäärin 30 pistettä, kun kolmos- ja nelosketjun miehillä keskimäärin 20 pistettä. Parhaana pistemiehenä häärii ykkösketjun laituri Ilya Krikunov. Monelle tämä herra on tuntematon mies. Hänet varattiin NHL:ään vuoden 2002 draftissa sijalla 223. Suomalaisia löytyy joukkueesta kaksi Joonas Järvinen (2. laituri) ja Max Wärn (3. laituri).

Runkosarjan 19 pisteen turvin idän parhaaseen, Bars Kazaniin nähden voittanut CSKA Moscow oli juuri niin hyvä kaudella kuin saattoi odottaakin. Tämän kauden virallisia pelaajabudjetteja ei ole vielä julkaistu, mutta CSKA omaa SKA:n jälkeen suurimman pelaajabudjetin ja se myös näkyy näiden joukkueiden kokoonpanoista.

CSKA:n ykkösmies Alexandr Radulov voitti pistepörssin 24+47=71 ja Stépane Da Costa oli pörssin neljäs 30+32=62. Kaksi ensimmäistä ketjua pystyvät ratkaisemaan otteluja yksinään ja loput miehistä voisivat olla huonompien joukkueiden kakkosketjun miehiä. Rosterista tällä joukkueella ei jää kiinni, vaikka muutama ukko loukkaantuisikin. Kaiken kaikkiaan CSKA hävisi kaudella vain 11 ottelua, mikä on todella vähän.

Joukkueiden kauden neljä kohtaamista menivät kaikki CSKA:lle, 6-2, 2-6, 5-3, 2-3 ja. Viimeisimmässä 22.2 pelatussa ottelussa Sochi venyi siis jopa tasuriin.

KHL:n pudotuspeleissä on ollut tapana, että sääntökirjalla heitetään vesilintua. Tämä tarkoittaa sitä, että ryntäys, laitataklaus yms. kovaa pelaamisen jäähyt jäävät viheltämättä. Kahvaamista ei silti ole sallittu ja toivottavasti ei sallita tänäkään vuonna. Myös torikokoukset ovat ihan toista luokkaa kuin vaikka kotoisessa Liigassa. Tappeluja tulee paljon ja monta kertaa ottelussa. Kolhuja tulee ja tilanteisiin pitää uskaltaa mennä. ”Kaunis poika” Radulov on hyvä esimerkki pelaajasta, joka pärjää tämän liigan pleijareissa.

Kaikki merkit viittaavat CSKAn:n jatkopaikkaan. Korkeintaan yksi kauneusvirhe tilastoon ja ottelusarja 4-0 tai 4-1.

SKA (Saint Petersburg) VS Torpedo (Nizhny Novgorod)

Nizhny Novgorod eli Torpedo on KHL:n suomalaisjoukkue. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä Sakari Salminen 18+20=47, Jarkko Immonen 23+20=43 ja Juuso Hietanen 8+19=27 ovat top-5 miehiä. Lisäksi rivistöstä löytyy Petteri Nokelainen ja Veli-Matti Savinainen.

Torpedon syömähammas on ollut nimenomaan Salminen, Immonen, Wojtek Wolski eli joukkueen kakkosketju. Ykkönen on selkeästi heikompi sekä pisteiden, että pelillisten ansioiden valossa. Puhumattakaan kolmos- ja nelosketjusta, joille tehoja ei tullut juuri mitään. Torpedolla tehovastuu on siten täysin kahden kärkiketjun varassa, eikä muilta voida odottaa juuri muuta kuin tarkkaa puolustamista.

SKA on se toinen lännen mahtiseura. Kivikovat venäläiset Artemy Panarin, Ilya Kovalchuk, Vadim Shipachyov ja Evgenii Dadonov olivat vaarallisia koko kauden. Joukkueen kovuudesta kertoo esimerkiksi se, että supertähti Viktor Tikhonov oli sisäisen pistepörssin sijalla 9 ja pelaa kolmosketjussa. Maalillahan ykkösvastuun kantaa Mikko Koskinen.

SKA:n vahvuuksista ei tarvinne puhua mitään, mutta heikkous on myös kaikkien tiedossa. Joukkue on täynnä supertähtiä, eikä edes Vjatšeslav Bykov saa näitä herroja aina kuriin. Tästäkin tiimistä löytyy playoff-pelaajien stereotypioita. Kaikki tietää kuinka helppo Kovalchukia on provosoida, mutta nyt pienet nyrkkitappelut ovat sallittuja ilman ulosajoja.

Joukkueiden keskinäiset menivät yllättäen tasan. SKA voitti kaksi viimeistä 0-1 ja. sekä 5-2. Torpedo voitti edelliset 4-5 ja. sekä 5-2.

SKA on kausi toisensa jälkeen aloittanut älyttömällä voittoputkella, mutta hyytynyt kohti kevättä. Edelliset kaksi ottelua pelailtiin vain alta pois, mistä tappiot Slovan Bratislavalle ja Atlant Mytishille. Samanlaista räpellystä ei tässä sarjassa nähdä, mutta vaihteen vaihtaminen ykköseltä vitoselle voi hyydyttää SKA:n ensimmäisissä otteluissa.

SKA voittaa sarjan, mutta Torpedo ei sitä helpolla päästä. Torpedo hakee kotiedun itselleen voittamalla toisen Pietarissa pelattavista matseista. SKA vie sarjan 4-2.

Dynamo (Moscow)VS Lokomotiv (Yaroslavl)

Lokomotivin pitkäjänteinen työ joukkueen rakentamisen eteen vuoden 2011 lento-onnettomuuden jälkeen näkyi jo viime kaudella, jossa saavutuksena oli pudotuspelipaikka. Tällä kaudella ja etenkin loppukaudesta joukkue oli jopa odotettua parempi. Jälkimmäisellä puoliskolla joukkue kuului lännen kuumimpiin tiimeihin. Tämän vireen ansiosta joukkue otti helposti paikan pudotuspeleihin.

Lokomotiv kuuluu tiimeihin, joilla yksi tai kaksi ei ole ylitse muiden. Lähes kaikki pelaavan kokoonpanon pelaajat ovat tehneet mukavasti pisteitä. Selkeät jarrukentät siis puuttuvat. Joukkueessa pelaa suomalaisista Petri Kontiola, joka palasi joukkueeseen alkukauden Toronton visiitin jälkeen.

Viime vuoden Continental Cupin eli runkosarjan voittaja sekä kahden edellisen kauden Gagarin Cupin eli koko sarjan voittaja Moskovan Dynamo hakee jälleen menestystä. Läntisen konferenssin kevätkauden toiseksi paras joukkue CSKA:n jälkeen on ottelusarjan suosikki. Voisi kuvitella, että joukkue on täynnä supertähtiä, mutta näin ei ole. Paras pistemies Kaspars Daugavins oli vasta pistepörssin 46. tehoilla 22+15=37. Tarvittavat maalit on kuitenkin ilta illan jälkeen tehty ja laajalla rintamallatehoillaan Joukkueen tehokkuus perustuukin ennemmin oman pään puhtaana pitämiseen kuin tehokkuuteen hyökkäyspäässä.

Joukkueiden keskinäiset menivät tasan 2-2. Molemmat voittivat ottelunsa kotona varsinaisella peliajalla; Lokomotivin voitot 4-2 ja 4-3, Dynamon voitot 2-0 ja 1-0.

Ottelusarjasta tulee äärimmäisen mielenkiintoinen ja suosikki Dynamo ei tule pääsemään helpolla. Jatkoon se etenee 4-2 tai 4-3. Odotettavissa on, että vierasvoittoja ei montaa tule. Aikaisintaan Jaroslavlissa pelattava jälkimmäinen ottelu päättyy vierasvoittoon.

Jokerit (Helsinki) VS Dinamo (Minsk)

Valko-Venäjän ylpeys Minsk pääsi kahden vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin. Tästä suuri kiitos kuuluu ulkomaanvahvistuksille. Kanadalaiset Charles Linglet, Matt Ellison,  Jonathan Cheechoo ja Paul Szczechura sekä jenkit Ryan Vesce ja Nick Bailen valtasivat joukkueen sisäisen pistepörssin kärkipaikat ja  sijoittuivat viimeistä lukuun ottamatta koko liigan top-50 pistenikkareiden joukkoon. Vain yksi valkovenäläinen ylsi merkittäviin tehoihin ja hän oli Aleksei Kaljužni. Minsk voitti tiukan ylemmän keskikastin kamppailun ja vältti pudotuspelien avauskierroksella Dynamo Moskovan.

Minskillä on perinteinen taktiikka; kaksi kärkiketjua tekee tehot ja muut pitävät omaa päätyä.

Jokereista on jokaisella lätkää seuraavalla oma mielipiteensä ja joku vetää herneen nenään tästäkin kirjoituksesta, aivan sama mitä sanon.

Jokereista sanottiin kauden alussa, että joukkue on vähintään maajoukkuetasoa. Väittämä pitää paikkansa, sillä monta viime kevään Suomen maajoukkueen miestä sillä on riveissään ja vahvistuksena vielä Steve Moses, Linus Omark, Ryan Gunderson ja pari muuta. Mikäli puhtaasti verrataan rahamäärää, joka joukkueisiin on käytetty, on Jokerit hyvin lähellä oikeaa sijoitusta. Lännen porukoista suuremmalla rahalla liigassa ovat varmasti vain SKA, CSKA ja Dyn. Moscow. Samoissa summissa Jokereiden kanssa pyörii Lokomotiv ja loput ovat selvästi pienemmällä budjetilla liikkeellä. Raha ei kaukalossa kaikkea ratkaise, mutta varsinkin valtamedioiden Jokereiden Daavid vs. Goljat ajattelu on ärsyttänyt allekirjoittanutta kauden alusta asti.

Myös puheet Jokerien tahallaan häviämisestä nousivat pinnalle kolme ottelua ennen runkosarjan päättymistä. Uskoo ken tahtoo ja sillä ei nyt ole väliä. Joka tapauksessa Jokerit sai helpomman vastuksen, sillä vastassa voisi olla myös Lokomotiv Jaroslavl.

Jokerit kärsi loukkaantumisongelmista vielä vähän aikaa sitten, mutta nyt tiedossa ei ole pahoja loukkaantumisia. Mikäli Jokerit saavat pidettyä kaksi kärkiketjua pelikuntoisina, on jatkopaikka odotettavissa. Lisäksi Minskin Amerikan vahvistukset on laitettava kuriin ja maalinedustalle saatava lisää voimaa. Näissä peleissä Hymy-Ossille tulee käyttöä ja muutkin isokokoiset pakit saavat ottaa hörppyä rähinäpullosta. Vaikka Karlsson onkin iso veskari, eikä ihan pienestä tönäisyistä heilahda, pitää näissä peleissä omaa maalia ja veskaria puolustaa ihan eri tavalla.

Joukkueiden edelliset kohtaamiset menivät ensimmäistä ja viimeistä peliä lukuun ottamatta Jokereille. Jokerit on etenkin joukkueena parempi ja voittaa sarjan 4-2 tai 4-1.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.