Scroll Top

Jalkapallo – Suomalaisjoukkueet tänään tulessa Eurooppa-liigan karsinnoissa

Gamblers Eurooppa-liiga

Suomalaisjoukkueiden esiintymiset tämän kesän eurokentillä ovat olleet varsin vaisuja. Eilen IFK Mariehamn hävisi Legia Varsovalle Mestarien liigan 2. karsintakierroksella rumasti kuusi-nolla ja tippui jatkosta rumasti yhteismaalein 9-0. Tänään Eurooppa liigan karsinnoissa parempaa tulosta hakevat HJK ja VPS: Molemmat joukkueet hävisivät avausottelunsa vieraskentällä, joten kirittävää riittää, jotta jatkopaikka 3. karsintakierrokselle irtoaisi.

Ennakkoasetelmat

HJK vs Shkendija

HJK aloitti otteluparin lupaavasti ja joukkue johtikin vieraskentällä ottelua yksi-nolla. Tämän jälkeen alkoi kotijoukkueen rummutus. Joukkue sai rankkarin, joka toi kotijoukkueen jo avausjaksolla tasoihin. Toisella puoliajalla Besart Ibraimi sinetöi hattutemppunsa tekemällä kaksi maalia lisää ja näin Shkendija voitti ottelun maalein 3-1.

HJK tarvitsee tämän illan ottelusta vähintään kahden maalin voiton. Vierasmaalista joukkue hyötyi sen verran, että 2-0 kotivoitto veisi HJK:n suoraan otteluparista jatkoon. Joukkue lähtee tänään varmasti hyökkäävämmällä taktiikalla liikenteeseen, joten tämä saattaa näkyä päävalmentaja Mika Lehkosuon pelaaja valinnoissa. Se on ainakin varmaa, että puolustuksesta puuttuu Hannu Patronen, joka sai viime viikon ottelussa punaisen kortin ja on näin ollen sivussa illan ottelusta.

Embed from Getty Images

Tänään HJK:n tarvitsee viimeistellä paremmin eikä paikkoja tällaisissa otteluissa ole hukattavaksi. Onneksi Klubi on ollut europeleissä vuosien varrella vahva kotijoukkue, joten sinänsä mitään hätää ei ole. Tänään tuorein hankinta Filip Valencic voisi näyttää niitä maalinteko kykyjään, joita mies esitti PS Kemin riveissä Veikkausliigassa.

 

Makedonialainen Shkendija lähtee hyvästä tilanteesta illan otteluun ja joukkue on nyt lähellä paikkaa 3. karsintakierroksella. Toki pitää muistaa, että joukkue on ollut kovassa iskussa kotikentällään, mutta vieraspeleissä sillä on ollut todella vaikeaa. Kun ottaa huomioon Makedonian pääsarjan sekä euro-ottelut on joukkue yhdeksästä vieraspelistään voittanut ainoastaan kaksi ja nämäkin voitot tulivat ensimmäisen karsintakierroksen otteluista.

Ensimmäinen ottelu osoitti, että joukkueen hyökkäyksestä löytyy kyllä tulivoimaa. Bundesliiga joukkue Schalkessa aikoinaan tovin pelannut Besart Ibraimi viimeisteli avausottelussa hattutempun, joten miestä on HJK:n puolustuksen syytä varoa, koska yksikin vierasmaali olisi kova takaisku HJK:n jatkohaaveille.  Ibraimin lisäksi joukkueen hyökkäyksestä löytyy Ferhan Hasani, joka on pelannut urallaan sekä Tanskan että Saksan pääsarjoissa, joten mistään turhasta kaverista ei ole kyse.

Embed from Getty Images

Arvio

HJK lähtee illan otteluun kahden maalin takamatkalta, joten kirittävää riittää.  Mikäli joukkue saa aikaisen avausmaalin on sillä hyvät saumat jatkoon. Vaikka joukkue lähteekin hyökkäävällä taktiikalla pitää puolustuksen olla hereillä ettei vastustaja saa tärkeää vierasmaalia aikaan, joka olisi iso takaisku jatkohaaveille. Gee veikkaa, että kotona hyvin pelaava HJK ottaa tarvittavan kotivoiton jatkaen näin ollen 3. karsintakierrokselle.
Ennakkoasetelmat

VPS vs Bröndby

Tässä otteluparissa VPS:n asetelmat ovat käytännössä samanlaiset kuin HJK:lla. VPS hävisi kahdella maalilla vieraskentällä, mutta joukkue ei saanut tehtyä kaivattua vierasmaalia Tanskassa. Vaasalaisia rokotti pahiten Suomen A-maajoukkueessa vuosia pelannut hyökkääjä Teemu Pukki, joka teki Bröndbyn avausmaalin ja syötti jälkimmäisen maalin. Pukki on ollut lähiaikoina hyvässä vireessä ja mies teki maalin myös v-loppuna Tanskan liigan avauskierroksella. Vaasalaiset puolestaan voittivat kotonaan Interin maalein 3-2.

VPS pelaa todella aktiivista syöttöpeliä luottaen vahvaan pallonhallintaan. Joukkueen pelitapa sisältää paljon riskejä, mutta tämän kauden Veikkausliigassa se on tuottanut hyvin tuloksia. Joukkue joutuu tämän illan ottelussa pelaamaan todella hyökkäävää jalkapalloa ja se tarvitsee mielellään aikaisen avausmaalin, jotta se voisi jatkopaikasta taistella, koska kaksi-nolla kotivoitto riittää vasta jatkoajalle asti. Lisäksi joukkueen pelitapa antaa vastustajalle myös paikkoja, joten puolustuksen pitää olla hereillä, jotta Bröndby ei saa tehtyä vierasmaalia, joka veisi VPS:n jatkohaaveet lopullisesti.

Embed from Getty Images

Bröndby pelasi hienon viime kauden ja joukkue raivasi paikan myös eurokentille. Joukkueen suomalaishyökkääjä Teemu Pukki pelasi monen vuoden tauon jälkeen tasapainoisen kauden ja mies sijoittui Tanskan liigan maalipörssissä kakkoseksi, jota voi pitää todella kovana saavutuksena. Puolustuksessa pelaa topparin paikalla toinen suomalainen Paulus Arajuuri, joka oli avauskokoonpanossa v-lopun ottelussa. Joukkue on muutenkin paljon laadukkaampi ja budjetiltaan isompi mitä Veikkausliigassa pelaavat joukkueet. Joukkueen kokoonpanossa pelaa muun muassa saksalainen Hany Mukhtar, joka on uransa aikana pelannut sekä Bundesliigassa että Portugalin pääsarjassa Benficassa. Joukkueessa ei hirveästi nimimiehiä pelaa eikä joukkue ole esimerkiksi Kööpenhaminan veroinen, mutta joukkue on silti laadukas.

Embed from Getty Images

Arvio

VPS lähtee haastajan asemasta illan otteluun ja haaste näyttää näin ennakkoon todella pahalta. Kahden maalin takamatka laadukasta tanskalaisjoukkuetta vastaan on todella paha rasti. Mikäli VPS onnistuu pelisuunnitelmassa aivan nappiin ja saa samalla pidettyä vastustajan nollilla on sillä mahdollisuudet jatkopaikkaan. Silti Gee veikkaa, että VPS:n tie eurokentillä päättyy 2. karsintakierrokselle, joten tanskalaiset etenevät otteluparista jatkoon.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.