Scroll Top

Ampumahiihdon MM: yhteislähtö huipentaa kisat

Gamblers talvilajit

Ampumahiihdon MM-kisat Kontiolahdella huipentuvat yhteislähtökisoihin. Suomalaisittain naisten kilpailu kiinnostaa eniten, sillä Kaisa Mäkäräisellä on mahdollisuus päättää kotikisansa ja kenties jopa arvokisauransa MM-mitaliin.

Ennakkoasetelmat naisten yhteislähtöön:

Naisten yhteislähtöön pääsee mukaan vain 30 parasta kilpailijaa, minkä vuoksi suomalaisnaisista matkalla nähdään vain Kaisa Mäkäräinen. Mari Laukkanen on kuitenkin ensimmäisellä varasijalla, jos joku kärkinimistä jää pois kilpailusta.

Jo kaksi kultaa Kontiolahden MM-kisoista haalinut Marie Doran Habert jätti normaalimatkan väliin, mutta palaa jälleen yhteislähtöön taistelemaan mitaleista. Habertin itseluottamus, hiihtovauhti ja ammunta on kunnossa, eikä nainen tule olemaan sunnuntainakaan kaukana mitaleilta. Naisten viesti osoitti jälleen, kuinka rautainen kilpailija Habert on.

Voittajasuosikki numero 1 kilpailuun on Suomen Kaisa Mäkäräinen. Mäkäräinen sai normaalimatkalla ravistettua hurjan painetaakan niskastaan nappaamalla MM-pronssia. Kaikki muistavat varmasti Mäkäräisen viimeisen kolmen kilometrin lenkin ikimuistoisesti: nainen hiihti viimeisen lenkin hurjat 37 sekuntia kärkeä nopeammin. Yhteislähtö kilpailumuotona suosii Mäkäräistä, sillä ohilaukauksesta joutuu kiertämään sakkolenkin suoran sakkominuutin sijasta. Ratkaisut nähdään usein lopussa ja on sanomattakin selvää, että Mäkäräiseltä löytyy hurjat paukut viimeiselle lenkille.

Haastajia kilpailuun löytyy useampi. Darya Domrachevalla on ollut vaikeuksia MM-maastoissa, mutta yhteislähdön hallitseva olympiavoittaja on edelleen Mäkäräisen pahin kilpakumppani. Viestissä Domracheva haparoi penkalla – on jopa mahdollista, että valkovenäläinen jää MM-kisoissa jopa kokonaan ilman mitalia.

Tshekin Gabriela Soukalova esitykset Kontiolahdella ovat olleet tasaisia. Hiihtovauhti ei riitä kärjen mukaan, mutta kokenut kilpailija voi nousta kilpailussa vielä korkealle. Veronika Vitkova on lentänyt ladulla, mutta ammunnan kanssa on ollut ongelmia. Tshekitär kuuluu kuitenkin kilpailun mitalisuosikkeihin, aivan kuten Saksan Laura Dahlmeier, jonka ammuntatyöskentely on aina yhtä eleetöntä. Dahlmeier osoitti kilpailukykynsä nappaamalla Kontiolahden takaa-ajosta hopeaa. Myös viestissä Dahlmeierin hiihtovauhti oli vauhdikasta ja nainen johdatti Saksan MM-kultaan.

Naisten yhteislähdöissä harvoin nähdään yllätyksiä, sillä kärjen hiihtovauhti on älyttömän kovaa. Yksi potentiaalinen menestyjä on kuitenkin Italian Dorothea Wierer, joka on osoittanut nousukuntoa kisoissa. Myös maannainen Karin Oberhofer näytti sekä normaalimatkalla että viestissä, että hiihto kulkee. Nolla-ammunnalla kumpikin italialainen on valmis podiumille.

Ukrainan Valj Semerenko on kärsinyt pikamatkan mitalin jälkeen ongelmista, eikä hänen hiihtovauhtinsa riitä aivan kärkeen. Todellinen musta hevonen saattaa olla Ranskan Anais Bescond, joka väläytteli Maailmancupissa hiihtokuntoaan ja venyi seitsemänneksi normaalimatkalla.

1. Mäkäräinen

2. Domracheva, Doran Habert, Dahlmeier, Karin Oberhofer

3. Domracheva, Doran Habert, Dahlmeier, Bescond, Karin Oberhofer

Kontiolahti, Naisten yhteislähtö 12,5km

Sunnuntaina 15.3.2015 kello 14:30

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.