Scroll Top

SM-liiga – Sarjakärki Kärpät saa vieraakseen kriisissä olevan HIFK:n

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään täysi seitsemän ottelun kierros. Kierrokseen mahtuu monta mielenkiintoista koitosta kuten TPS:n ja Ilveksen välinen kamppailu Turussa sekä Lukon ja Ässien välinen paikallisderby Raumalla, mutta Geen ennakossa käymme läpi sarjakärki Kärppien ja pitkässä tappioputkessa olevan HIFK välissen mittelön. Joukkueet eivät ole vielä tällä kaudella kohdanneet, mutta viime kaudella joukkueet kohtasivat oikein urakalla. Runkosarjassa voitot menivät tasan 2-2, jonka lisäksi joukkueet kohtasivat keväällä vielä pudotuspeleissä, joissa Kärpät voitti HIFK:n todella tiukassa välieräsarjassa, joka eteni aina seitsemänteen peliin asti, jossa Kärpät oli lopulta parempi ja voitti sarjan voitoin 4-3 ja eteni aina finaaleihin ja mestaruuteen asti.

Ennakkoasetelmat illan otteluun

Kärpät

Kärpät on ollut tämän kauden SM-liigassa todella suvereeni ja joukkue johtaa tällä hetkellä sarjaa 11 pisteen erolla ennen toisena olevaa TPS. Joukkueella on ennen tätä iltaa alla seitsemän ottelun voittoputki eikä Kärpät ole hävinnyt 18 edellisestä ottelusta kuin yhden, joten joukkueen asetelmat ovat enemmän kuin hyvät illan koitokseen. Tiistaina Kärpät sai lisää itseluottamusta, kun joukkue taisteli tiukkojen vaiheiden jälkeen CHL:ssä jatkoon, kun se kaatoi sveitsiläisen Zurichin yhteismaalein 7-6 ja eteni näin ollen puolivälieriin.

KUVA: Ville Honkonen

Kun katsoo kuntopuntaria ja sen tilastoja niin Kärpät on ollut hurjassa vireessä edelliset viisi ottelua ja joukkueella on toiminut pelissään käytännössä jokainen osa-alue. Tehtyjä maaleja on viidessä viime pelissä yhteensä 16 eli yli kolme maalia per ottelu. Puolustus ja maalivahtipeli on toiminut vielä hyökkäystä paremmin sillä se on päästänyt viidessä viime matsissa vain kuusi maalia eli vain 1,2 maalia ottelua kohden, joten tuolla tilastolla voittaa käytännössä jokaisen ottelun SM-liigassa ellei hyökkäyksellä ole todella heikko päivä menossa.

Embed from Getty Images

Kärppien erikoistilannepelaaminen erityisesti alivoiman osalta on ollut todella loistavaa ja ylivoimaisesti sarjan parasta yli 90 prosenttista, mutta ylivoima sen sijaan on ollut yllättävän keskinkertaista hyvästä menestyksestä huolimatta. Joukkueen ylivoima on toiminut alle 20 prosentin teholla ja tilastojen valossa se on vasta liigan kahdeksanneksi parasta. Toki joukkueen ylivoimassa on kotona ja vieraissa hurja ero. Joukkueen ylivoima on vieraspeleissä vain 11,63 prosentista, kun kotona se on peräti hivenen yli 24 prosenttista. Vieraissa joukkue on tehnyt viisi ylivoimamaalia ja kotona taas peräti 13 ylivoimamaalia, joten määrissä on hurja ero.

Pelaajista esiin pitää nostaa Aleksi Heponiemi, joka on pelannut viime ajat tasaisen tehokkaasti ilman mitään huippuiltoja.. Nuorukainen on jäänyt kymmenen edellisen ottelun aikana vain kahdesti ilman pisteitä ja tehnyt tuona aikana tehot 1+8. Heponiemi-Kupari kaksikko voikin olla tänään isossa osassa joukkueen hyökkäyspelissä mikäli Kärpät jatkaa entisestään HIFK:n ahdinkoa.

Embed from Getty Images

 

HIFK

HIFK aloitti kauden todella hyvin ja joukkue otti kauden 12 ensimmäisestä pelistä peräti 11 pisteitä ja joukkue keikkui hyvin suoran pudotuspelipaikan paremmalla puolella. Nyt seura on ajautunut kuitenkin kriisiin ja joukkue on kärsinyt seitsemän peräkkäistä tappiota ja tehnyt samalla kyseenalaista seurahistoriaa, sillä tappioputki on HIFK:n liiga-ajan pisin. Joukkueen edellinen voitto on tullut 26. lokakuuta Tapparaa vastaan, jolloin joukkue voitti kotonaan maalein 4-0

Kuva: Tomi Natri

Tappioputken aikana joukkueella ei ole toiminut juuri mikään. Tehtyjä maaleja seitsemään peliin on vain kymmenen ja omiin on menny 24 maalia, joka on 3,4 maalia ottelua kohden. Nykyisellä tilastolla, että joukkue tekee 1,4 maalia otteluun ja päästää 3,4 maalia omiin on todella vaikea voittaa otteluita. Myös joukkueen erikoistilannepelaaminen on huolestuttavalla tasolla, sillä ylivoima on viimeisen seitsemän ottelun ajalta vain 6,25 prosenttista ja alivoima 66,67 prosenttista. Toki prosentit ovat tottakai huonoja, koska joukkue on pelannut viime ajat niin huonosti, mutta koko kauden mittapuulla tilastot ei ole juuri parempia, sillä joukkueen ylivoima on sarjan 10 parasta ja alivoima vasta 12 parasta, joten Ari-Pekka Selinillä ja kumppaneilla on iso duuni erikoistilanteiden kanssa.

Embed from Getty Images

Tärkein asia olisi nyt, että joukkue saisi muutaman voiton alle, jotta joukkuehenki nousisi sekä kentällä, että varsinkin kopissa. Mikäli olisikaan parempi nostamaan joukkuehenkeä kuin vierasvoitto Raksilan perjantai-illasta. Voiton todennäköisyyksiä parantaa se, että Atte Engren palaa HIFK:n maalille loukkaantumisen jälkeen, koska miestä tuurannut Markus Ruusu ei ole todellakaan vakuuttanut joukkueen maalilla eikä ole ollut se voittava maalivahti mitä joukkue tarvitsee ja nuorukaisen taakse meni useassa pelissä turhan helppoja maaleja, jotka ovat maksaneet joukkueelle pisteitä.

Tappioista huolimatta joukkueen pelaajista esiin pitää nostaa Iikka Kangasniemi, joka on pelannut viime matseissa hyvin ja tehnyt neljään edelliseen matsiin tehot 2+3. Miehen tehoja tarvitaan erityisesti tänään, kun vastassa on sarjan paras kotijoukkue Kärpät.

Embed from Getty Images

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.