Rallin kauden viimeinen osakilpailu Britanniassa

Ralli

FIA:n MM-rallin kauden viimeinen osakilpailu Britanniassa tämän viikon lopulla.

Kuva: Volkswagen Motorsport
Kuva: Volkswagen Motorsport

Kilpailussa on mukana kolme suomalaiskilpailijaa. Jari-Matti Latvala kamppailee MM-hopeasta vielä viimeisessä osakilpailussa ja WRC2-luokassa ajavat nuoret suomlaaislupaukset Teemu Suninen ja Max Vatanen.

Myös WRC2-luokkaa tälla kaudella ajanut Jari Ketomaa oli ilmoittautunut kisaan, mutta tiimi teki juuri päätöksen jättää kilpailu kuitenkin ajamatta. Sarjaa alkukaudesta johtaneelta Ketomaalta jäi väliin osakilpailuja loukkaantumisen vuoksi ja kun hän vihdoin palasi tätä edelliseen Espanjan osakilpailuun, eivät asiat menneet edelleenkään putkeen. Tiimillä ei ollut MM-sarjassa enää mitään saavutettavaa. Ketomaa jatkaa tällä kaudella vielä Kiinan rallisarjassa.

Britannian MM-ralli, viralliselta nimeltään Wales Rally GB, ajetaan Keski- ja Pohjois-Walesissa. Keskitetty huoltoalue sijaitsee viime vuoden tapaan Deesidessa. Kilpailun lähtöseremoniat vietetään torstai-iltana Llandudnon merenrantakaupungissa, mutta varsinaiset erikoiskokeet käynnistyvät perjantaiaamuna. Pejantain ohjelmassa on suosittu yleisöerikoiskoe Sweet Lamb, joka ajetaan kumpuilevilla nummilla ja ylesöllä on hyvä mahdollisuus nähdä pitkiä näkymiä samoilta jalansijoilta. Perjantaina ajetaan myös kuuluisa Myherinin erikoiskoe, joka palaa kisan reittiin tänä vuonna. Perjantaina ajetaan kaikkiaan 133 erikoiskoekilometriä.

Lauantaina ajetaan kaikkiaan 9 erikoiskoetta ja kilometerejä kertyy 142 km. Sunnuntaille jää vielä neljä erikoiskoetta, yhteensä 36,20 km. Lisäpisteitä tarjoava ja koko kauden päättävä Power Stage Brenig 2 ajetaan sunnuntaina puoliltapäivin.

Kirkkaita MM-mitaleita on vielä jaossa, suomalaisittain tilanne on kutkuttava, sillä pääluokassa (WRC) hopea ja pronssi ovat vielä ratkaisematta ja hopeassa on tällä hetkellä kiinni Volkswagen kuljettaja Jari-Matti Latvala.

Alla suomalaiskuljettajien kommentit ennen kisaa:

Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Motorsport, VW Polo R WRC

– Britannian rallin erikoiskokeet kulkevat pääosin metsien keskellä ja ovat nopeita ja jouhevia ajaa. PIdän siitä sillä ne muistuttavat suomalaisia ralliteitä.

 

– Se ei ole ainoa syy miksi Britannian ralli on kuin toinen koti minulle, minulla on paljon hyviä muistoja Walesista: täällä ajoin MM-sarjan debyyttini vuonna 2002, lisäksi voitin kisan 2011 ja 2012. Voittaa haluaisin ehdottomasti tänäkin vuonna. Miikalla ja minulla on ollu ongelmia tällä kaudella, mutta kurssi kääntyi kauden toisella puoliskolla, ja aIommekin kruunata sen nyt hyvällä tuloksella finaalikisasta.

 

– Menestyksekäs kauden päätös antaisi meille enemmän “momentumia” aloittaa uusi kausi jälleen Montessa. Se on ehdottomasti tavoitteemme. Nyt puristetaan niin kovaa kuin pystytään vielä vimeisen kerran tällä kaudella, ennenkuin päästään ansaituille tauolle. (Lähde: Volkswagen Motorsport)

Teemu Suninen, WRC2, TGS Worldwide, Skoda Fabia S2000

– Kilpailu jatkaa minulla samaa teemaa kuin tämä kausi kokonaisuudessaan: pyritään ajamaan mahdollisimman paljon ja keräämäään kokemusta ja oppia MM-sarjan osakilpailuista.

 

– Tällä kertaa kisan lähdetään TGS:n Skoda Fabia S2000 autolla. Auto jää jonkin verran suorituskyvyssä R5 autoille joten voittoa en lähde sillä tavoittelemaan. Olen ajanut samalla autolla viimeksi Saksan Mestaruussarjan osakilpailun elokuussa ja se on sopinut minulle hyvin. Viime viikolla käytiin testaamassa Suomessa ja kaikki pelaa. Britanniassa lähdetään sitten suoraan shakedownille, emme testaa paikanpäällä sen enempää.

 

– Wales Rally GB on taas aivan omanlaisensa kisa ja olosuhteet tulevat ilmeisesti olemaan haastavat. On vaikea asettaa tulostavoitetta, se määrittyy vähän sitä mukaa miten ajo kulkee. Tärkeitä on saada kokemusta ja yltää omassa tekemisessä parhaaseensa, silloin voidaan olla jo kärjen tuntumassakin.

Max Vatanen, RC2, Ford Fiesta R5

Myös Max Vatanen on ilmoittautunut Britannian MM-ralliin ja aiempaa kovemmalla kalustolla.

Vatanen on ilmoittautunut RC2-luokkaan Ford Fiesta R5 -autolla, joten hänen vauhtinsa isommassa luokassa tulee olemaan mielenkiintoista nähtävää. Vatanen ajoi tälla kaudella aiemmissa kisoissa Dirve DMACK Fiesta Trophy -sarjaa, jossa ajettiin Ford Fiesta R2 -autoilla.

Max Vatanen julkisti jonkin aikaa sitten ajavansa ensi kaudella Britannian Mestaruussarjan juurikin Ford Fiesta R5:lla, joten kokemus pitkästä kisasta Britannian olosuhteissa tulee olemaan hänelle ehdottomasti hyötyä.

Lähde: Neste Oil Ralli viestintä

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.