Scroll Top

Olympialaiset – Esittelyssä suomalaisten menestyslaji lumilautailu

Olympialaiset Peyochang Etelä-Korea 2018

Nyt on olympialaisten lajiesittelyssa vuorossa lumilautailu. Lumilautailu on niitä harvoja suomalaislajeja, jolta voi odottaa kisoista toiseen menestystä ja mahdollisia mitaleita. Edellisissä Sotshin olympialaisissa Enni Rukajärvi toi Suomelle hopeaa slopestyle:ssa ja Vancouverin 2010 olympialaisissa Peetu Piiroinen toi puolestaan hopeaa halfpipessa.

Lumilautailu olympialaisissa

Lumilautailu on ollut olympialaisissa mukana Naganon 1998 kisoista lähtien, jolloin lajeina olivat halfpipe eli lumikouru sekä ratalaskun puolella suurpujottelu. 2002 talviolympialaisissa suurpujottelu korvattiin parisuurpujottelulla ja 2006 kisoihin mukaan tuli myös lumilautakrossi. Edellisiin 2014 kisoihin lajivalikoimaa lisättiin, kun slopestyle tuli mukaan olympiaohjelmaan halfpipen lisäksi. Tuleviin Etelä-Korean kisoihin lajivalikoima kasvaa jälleen, kun big air lisätään uutena lajina mukaan sekä miehissä että naisissa.

 

Lumilautailun eri lajit

Halfpipe

Halfpipe on lumikourussa laskettava lumilautailun muoto, jossa yritetään tehdä erilaisia temppuja, joista tuomarit sitten antavat pisteensä. Olympialaisissa halfpipe lasketaan kolmiosaisena. Ensiksi lasketaan karsinta, jonka jälkeen on vuorossa ensimmäinen kierros, jonka jälkeen lasketaan vielä finaali.

Embed from Getty Images

Slopestyle

Slopestylessä lasketaan rinnettä alas, jonka aikana lumilautailijat tekevät erilaisia temppuja hyppyreissä ja niin sanotuissa obstaakkeleissa: kaiteissa (reilit), putkissa, liukumalaatikoissa (press box), laskuseinissä (wallride) ja joskus myös pienessä lumikourun kaaressa.

Laji tuli uutena olympialajina mukaan vuoden 2014 Sotshin talvikisoihin. Laji on nyt myös mukana freestylehiihdon ja lumilautailun maailmancupeissa sekä FIS:n ja WST:n maailmanmestaruuskisoissa.

Embed from Getty Images

Big air

Big air tulee uutena lajina mukaan tämän vuoden olympialaisiin. Big airissa kilpailija hyppää lajia varta vasten tehdystä hyppyristä ja suorittaa temppuja, joista tuomarit sitten antavat pisteensä. Big airissa arvostellaan hypyn suorituspuhtautta, korkeutta, vaikeutta ja show ominaisuutta. Suoritusvarmuus sekä monipuolisuus ovat avainasemassa tässä lajissa.

Kilpailujärjestelmä: Big airissa hypätään siis yksi hyppy. Kilpailu koostuu usein karsinnoista, semifinaaleista ja finaaleista, mutta toisista lajeista poiketen viime vuosina usein varsinkin finaalit on järjestetty “head to head” formaatilla, jossa laskijat laskevat pareittain toisiaan vastaan, lopulta taistellen voitosta neljän hengen superfinaalissa.

Yleisesti laskija saa 2-3 hyppyä per hyppykierros. Tuomarit arvioivat temppuja yksittäin vaikeusasteen, tyylin, ilmavuuden ja suorituspuhtauden perusteella, joskaan samaa temppua ei ole lupaa toistaa, joka hypyllä. Jossain kilpailuissa on myös erikseen määrättyjä temppuja tai rajoitteita, mutta yleisesti ottaen laskijat saavat itse päättää temppunsa ja laskunsa.

Embed from Getty Images

 

Lumilautailun ratalajit

 

Parisuurpujottelu

Lumilautailun parisuurpujottelu on samankaltainen laji kuin alppihiihdon suurpujottelu. Kisa käydään kahdella vierekkäisellä radalla toista urheilijaa vastaan ja ensimmäisenä maalin tullut voittaa. Parisuurpujottelu on korvannut aiemmin kisoissa mukana olleen suurpujottelun.

 

Lumilautakrossi

Lumilautakrossi on lumilautailun uusin tulokas olympialaisissa. Lajissa neljä laskijaa laskee ennalta tehtyä rataa, joka koostuu esimerkiksi hyppyreistä ja erilaisista kaarteista. Radan korkeusero on 100-240 metriä ja rinteen kaltevuuden kuuluu olla 15-18 astetta.

Lumilautakrossissa lasketaan ensiksi karsintalaskut, jonka jälkeen finaaleihin pääsee 32 parasta kilpailijaa. Tämän jälkeen laskijat laitetaan neljän hengen ryhmiin ja kunkin laskun kaksi parasta kilpailijaa etenee jatkoon. Lopullisessa mitalit ratkaisevassa A-finaalissa on siis neljä parasta kilpailijaa ja sijat 4-8 ratkaistaan puolestaan niin sanotussa B-finaalissa.

Ensimmäistä kertaa lumilautakrossi oli olympialaisissa Torinon 2006 kisoissa.

Embed from Getty Images

Tässä oli siis lyhyesti esiteltynä lumilautailu ja varsinkin sen lajit olympialaisissa. Se on kuitenkin varmaa, että Suomi saa jälleen kilpailukykyisen joukkueen kasaan, joka taistelee monessa lajissa mitaleista ja, jopa mahdollisesta olympiakullasta.

Lähteet: Wikipedia

Related Posts

Comments (1)

[…] eri lajissa. Lumilautailun freestylen puolella ne ovat half-pipe, slopestyle ja big air. Kaikki lajitermien selitykset löytyvät tästä artikkelista. Tämän lisäksi FIS-cupissa mukana ovat alppilajit, kuten lumilautakrossi, lumilautakrossin […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.