Scroll Top

Olympialaiset 2018 – Esittelyssä ohjaskelkkailu

Olympialaiset Peyochang Etelä-Korea 2018

Mistä kyse 
Ohjaskelkkailussa rataa lasketaan selällään maaten ja jalat menosuuntaan. Lajissa on omat luokkansa yksin että pareina kilpaileville. Ohjaskelkkailua voidaan harrastaa keinojääradoilla sekä huomattavasti edullisimmilla luonnonjääradoilla. Radan pituus miehillä on 1000-1300m ja naisilla 800-1050m.

Olympialaisissa lasketaan ainoastaan keinojääradoilla mutta FIL (Fédération Internationale de Luge de Course) – kansainvälinen erikoislajiliitto – pyrkii saamaan myös luonnonjääratakelkkailun olympialaisten kisaohjelmaan.

Embed from Getty Images

Kelkan ohjaaminen tapahtuu pienillä vartalon liikkeillä. 

 

Varusteet ja painorajat
Yksilökelkan maksimipaino on 23kg, siinä missä parikelkan 27kg.

Kelkkailjoille ei ole annettu maksimipainoa mutta lisäpainoliivejä saavat käyttää:
-Alle 90kg painavat miehet
-Alle 75kg painavat naiset
-Yhteensä alle 180kg painavat parit.
Parikilpailussa painavampi makaa päällimmäisenä.

Visiirillä ja leukasuojalla varustetut kypärät ovat pakollisia, koska vauhti saattaa kohota jopa huimaan 140km/h. Huimaan vauhtiin yksi selitys on se että kelkkailijat käyttävät ihonmyötäisiä haalaria, jotta ilmanvastus olisi mahdollisimman pieni. Hanskoissa taas on pienet piikit, joilla lähdössä saadaan lykittyä lisävauhtia jään pinnasta.

Kelkka
Kelkassa ei ole jarruja ja sitä ohjataankin pohkeen ja olkapään liikkeiden avulla. Kelkoissa käytettävät jalakset on valmistettu teräksestä.

Kivaa tietää:
1968 Grenoblen olympialaisissa sijoille 1, 2 sekä 4 laskeneet Itä-Saksan kelkat diskattiin, koska kävi ilmi että kelkkojen jalaksia oli lämmitetty. Jalasten lämmittäminen on edelleenkin kiellettyä.

Ohjaskelkkailu Olympialaisissa
Laji on ollut kisoissa mukana vuodesta 1964 lähtien. Tuolloin lajeina olivat miesten yksin- ja parikelkkailu sekä naisten yksinkelkkailu. Kilapilulajit ovat pysyneet samoina kaikissa talviolympialaisissa kunhan ohjaskelkkailu on ollut lajiohjelmassa mukana. Vuoden 2014 kisoissa mukaan tuli joukkuekelkkailu sekajoukkuein.

Kiva tietää:
Menestynein ohjaskelkkailu maa olympialaisissa on Saksa.

Embed from Getty Images

Onnistuneen laskun jälkeen on mukava heittää ylävitoset fanin kanssa. 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.