Scroll Top

Ennakko: Keski-Euroopan mäkiviikko

logo_4st_rgb

Vuodenvaihteessa käydään legendaarinen ja perinteinen Keski-Euroopan mäkiviikko. Tämän kertainen mäkiviikko on 65. Ensimmäinen oli vuosien 1952 ja 1953 vaihteessa. Eniten mäkiviikon voittoja on ottanut Janne Ahonen, viisi kertaa joista viimeisin tuli kaudella 2007-08. Saksan Sven Hannawald on ainoa, joka on onnistunut voittamaan kaikki neljä mäkiviikon osakilpailua samalla kaudella. Sen hän teki 2001-02.

Viikon verran kestävän mäkiviikon osakilpailut ovat tuttuun tapaan Saksassa ja Itävallassa. Avauskisa on 30.joulukuuta Oberstdorfissa ja ratkaiseva viimeinen kilpailu loppiaisena Bischofshofenissa. Muut kisapaikat ovat Garmisch-Partenkirchen ja Innsbruck.

Keski-Euroopan mäkiviikon ohjelma

30.12  Oberstdorf, Saksa

1.1  Garmisch-Partenkirchen, Saksa

4.1  Innsbruck, Itävalta

6.1  Bischofshofen, Itävalta

 

Embed from Getty Images

 

Mäkiviikko poikkeaa kauden muista kilpailuista siinä, että ensimmäisellä kierroksella kisataan pareina, jotka muodostuvat edellisenä päivänä käytävän karsinnan tuloksista. Pudotuspelityyliin parien voittajat ja sen lisäksi viisi parasta häviäjää (ns. lucky losers) pääsevät kilpailun toiselle kierrokselle. Mäkiviikon kokonaiskilpailun tulokset määräytyy neljän kilpailun yhteispistemäärän perusteella. Mäkiviikon kisoista jaetaan myös normaalin tapaan maailmancupin pisteitä.

Seuraavassa kerrotaan tämän vuotisen Keski-Euroopan mäkiviikon voittajasuosikit, haastajat ja mahdolliset yllättäjät.

Suosikit

Domen Prevc

Prevcin veljeksistä nuorin on ollut alkukauden paras hyppääjä. Hän on voittanut kauden aikana jo neljä osakilpailua, jotka ovat myös uran ensimmäiset voitot. Slovenialainen on alkukauden aikana jäänyt vain kerran kärkikymmenikön ulkopuolelle, joka tapahtui Rukalla. Vasta 17-vuotias Domen Prevc johtaa tällä hetkellä maailmancupin kokonaistilannetta. Lähtee suurimpana suosikkina mäkiviikkoon. Isoin kysymys on se miten nuorukainen kestää paineita kun pitää onnistua neljässä kisassa peräkkäin ja tehtävä kahdeksan hyvää hyppyä. Hänen tekniikka on varsin aggresiivinen ja hyvä, mutta se on myös herkkä virheelle varsinkin jos olosuhteet on hankalat. Jos hypyn alussa tulee virheitä niin se näkyy mitassa. Jos Domen Prevc onnistuu avauskisassa niin hän on vahvoilla.

 

Embed from Getty Images

 

Kamil Stoch

Viime kauden suurin pettymys on tehnyt alkukaudella paluun kärkikahinoihin. Kaksinkertainen olympiavoittaja Stoch onnistui lähes kahden vuoden jälkeen ottamaan osakilpailuvoiton Lillehammerissa. Rukan kilpailuja lukuunottamatta puolalainen on ollut aina kymmenen joukossa. Oli viimeisessä kisassa Engelbergissä toinen mikä antaa hyvän lähtökohdan mäkiviikolle. Stoch on kärkihyppääjistä vanhimpia (ensi vuonna 30-vuotias) ja kokeneempia, josta on varmasti hyötyä. On Domen Prevcin ykköshaastaja ja voittajasuosikkeja.

 

Embed from Getty Images

 

Daniel-Andre Tande

22-vuotias Tande on ollut alkukaudesta selkeä Norjan ykköshyppääjä. On tällä hetkellä kokonaiscupissa toisena. Norjalainen on ollut alkukauden aikana kolme kertaa toinen ja jäänyt vain kaksi kertaa kärkikymmenikön ulkopuolelle, joista jälkimmäinen tuli sunnuntaina Engelbergissä johon vaikutti kaatuminen. Se(kaatuminen) ei näyttänyt pahalta, mutta vaikuttaako se  häneen? Tanden vahvuus on tasaisuus, josta on hyötyä mäkiviikolla kun pitää onnistua tekemään kahdeksan hyvää hyppyä. On Stochin kanssa nuorimman Prevcin veljen ykköshaastaja ja voittajasuosikkeja.

 

Embed from Getty Images

 

Haastajat

Stefan Kraft

Kahden vuoden takaisen mäkiviikon voittanut 23-vuotias Kraft on ollut alkukaudella tasaisen hyvä. Itävallan ykköshyppääjäksi noussut Kraft on ollut jokaisessa kisassa kärkikymmenikössä ja päässyt kolme kertaa palkintokorokkeelle ollen joka kerta kolmas. Juurikin tasaisuus on itävaltalaisen vahvuus ja on varmasti sen myötä jälleen taistelemassa kärkisijoista sekä osakilpailuissa että kokonaiskisassa

.

Embed from Getty Images

 

Michael Hayböck

25-vuotias Hayböck on ollut kahtena viime vuonna mäkiviikon kokonaiskilpailun kärkikolmikossa, mutta voitto vielä puuttuu. Itävaltalainen on heikon alun jälkeen ollut viime kisoissa hyvässä vireessä. Siitä hyvänä esimerkkinä lauantaisen Engelbergin kilpailun voitto ja seuraavan päivän kisassa kuudes. Harva on nostanut Hayböckiä mukaan kokonaiskisan kärkitaisteluihin, mutta jos hyppää yhtä hyvin kuten Engelbergissä niin on varmasti mukana.

 

Embed from Getty Images

 

Severin Freund

28-vuotiaan Freundin kausi alkoi Rukalla upeasti voitolla ja toisella sijalla, mutta sen jälkeen hän on päässyt vain kahdesti kymmenen joukkoon jotka molemmat tuli Engelbergissä. Saksan ykköshyppääjä oli viime kaudella mäkiviikon kakkonen. Tällä kertaa hän ei kuuluu suurimpiin suosikkeihin ja kärkikolmikkoon pääseminen tulee olemaan vaikeampaa. Toki jos Freund onnistuu kotimaan kilpailuissa (Oberstdorf ja Garmisch) jossa hänellä ja muilla saksalaisilla on suurimmat paineet niin silloin hän voi olla yllätyskortti.

 

Embed from Getty Images

 

Maciej Kot

Viime kesän kesäGP-sarjan voittanut 25-vuotias Kot on ollut maanmiehensä Stochin johdolla nostanut Puolan edellisen kauden heikosta vireestä takaisin kärkimaiden joukkoon josta todisteena Klingenthalin joukkuekisan voitto. Kotin alkukausi on sujunut hyvin vaikkakin viime viikonlopun kilpailut Engelbergissä hän jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle. Hän on muuten ollut kymmenikön joukossa. Kot on Stochin perässä pärjätä hyvin ja taistella kärkisijoista jos onnistuu kuten on tehnyt alkukaudella. Kestääkö Kotin hermot kun ei ole aiemmin ollut mäkiviikolla mukana kärkisijoissa?

 

Embed from Getty Images

 

Peter Prevc

Viime kaudella mäkiviikon, maailmancupin kokonaiskisan ja lentomäen maailmanmestaruuden voittanut 24-vuotias Prevc on ollut alkukauden suurin pettymys. Prevcin veljeksistä vanhin aloitti hyvin Rukalla ollen kolmas, mutta sen jälkeen on mennyt heikommin ja viimeisimmässä kisassa hän jopa jäi ilman pisteitä. Slovenialainen on kaatunut alkukauden aikana jo kahdesti (Rukalla ja Engelbergissä). Sitä ei tiedä onko ne vaikuttaneet hänen tekemiseensä mutta ei ne ole ainakaa hyvää tehneet. On viime vuosina ollut lajin parhaimpia, mutta tällä kertaa hän lähtee mäkiviikkoon haastajana. Jos Peter Prevc saa joulutauon aikana hypyn kulkemaan viime kausien malliin niin nousee voittajasuosikkien joukkoon, mutta voi olla että tällä kertaa hän saa katsoa sivusta kun veljeksistä nuorin (Domen Prevc) taistelee voitosta.

 

Embed from Getty Images

 

Andreas Kofler

2009-10 kauden mäkiviikon voittanut 32-vuotias Kofler on noussut viime vuosien heikkojen tulosten jälkeen takaisin huipulle. Itävaltalainen on ollut kauden jokaisessa kilpailussa 20 joukossa. Viime kaudella Kofler joutui kisaamaan jopa Continental Cupissa. Pystyykö kokenut Kofler haastamaan nuoremmat mäkiviikon kokonaiskisan voitosta? Hän tietää miltä sen voittaminen tuntuu ja miten sen saa, mutta hänen epätasaisuutensa heikentää mahdollisuuksia voittaa se toistamiseen.

 

Embed from Getty Images

 

Mahdolliset yllättäjät

Manuel Fettner

31-vuotias Fettner on ollut maanmiehensä Koflerin tapaan alkukauden yllättäjiä. Häntä pidettiin jo menetettynä tapauksena, mutta on näyttänyt alkukaudella nousevan huippuhyppääjien joukkoon. Kokenut itävaltalainen on ollut viisi kertaa kymmenen kärjessä. Tässä voisi olla yksi yllättäjistä, mutta kestääkö hän Innsbruckissa ja Bissenissä kotiyleisön paineita?

 

Embed from Getty Images

 

Markus Eisenbichler

25-vuotiaasta Eisenbichleristä on alkukauden perusteella tulossa Saksan seuraava huippuhyppääjä. On ollut alkukauden yllättäjiä. Eisenbichler on yhtä kisaa lukuunottamatta ollut kärkikymmenikössä ja saavutti uransa ensimmäisen palkintokorokepaikan Lillehammerissa. Jos pystyy tekemään yhtä tasaisen varmaa tulosta mitä alkukaudesta on tehnyt niin voi olla mäkiviikon yllättäjiä. Kuten muidenkin saksalaisten kohdalla miten hän kestää Oberstdorfin ja Garmischin kotiyleisön paineet?

 

Embed from Getty Images

 

Vincent Descombes Sevoie

Ranskan ylivoimainen ykköshyppääjä aloitti kauden loistavasti ollen neljässä ensimmäisessä kilpailussa kymmenen kärjessä, mutta viimeisimmät kisat on menny heikommin. Siitä huolimatta voi laskea alkukauden onnistujiin kun on kokonaiscupissa tällä hetkellä 13. Kokenut 32-vuotias ranskalainen onnistui viime kauden mäkiviikolla yllättävän hyvin, pystyykö Descombes Sevoie toistamaan sen? Potentiaalia on jopa top 10-sijoille.

 

Embed from Getty Images

 

Evgeni Klimov

22-vuotias Klimov on ollut alkukauden suurin yllättäjä. Venäläinen vaihtoi pari vuotta sitten yhdistetystä mäkihyppyyn kun hiihto ei kulkenut ollenkaan. Tämän kauden alun perusteella voi todeta että teki oikean ratkaisun. Venäläinen on ollut viisi kertaa 20 joukossa. Pystyykö nuori Klimov tekemään vielä tasaista jälkeä neljässä kilpailussa? Tässä on potentiaalinen jättiyllättäjä.

 

 

Richard Freitag

25-vuotias Freitagin alkukausi on ollut odotuksiin nähden pieni pettymys. Vasta Engelbergissä hän pääsi kilpailuissa kymmenen joukkoon. Saksalaisen asema on heikentynyt Eisenbichlerin hyvän alkukauden myötä ja myös Geigerin on tullut haastamaan. Freitag on aiempina vuosina hermoillut mäkiviikolla kotimaan kisoissa pilaten mahdollisuutensa hyviin sijoituksiin. Onnistuisiko hän tällä kertaa paremmin?

 

Embed from Getty Images

 

Noriaki Kasai

Tottakai pitää nostaa tähän esiin myös erittäin kokenut 44-vuotias Noriaki Kasai. Japanilainen oli ensimmäisen kerran mäkiviikolla jo 1989-1990. Kasai alkukausi on ollut viime kausiin nähden mennyt heikommin, mutta Engelbergissä näytti hyppääminen menevän parempaa päin. Kasai on tasaisen varma hyppääjä. Todennäköisesti ei taistele aivan kärkisijoista mutta voi hyvin tasaisuuden ansiosta päästä kymmenen joukkoon kokonaistuloksissa. Tätä herraa ei voi kuin kunnioittaa kun pystyy vielä tuossa iässä hyppäämään huipputasolla.

 

Embed from Getty Images

 

Siinä oli listaus suosikeista ja niistä joita kannattaa seurata. Suomi saa ottaa mäkiviikolle vain kaksi hyppääjää surkean viime kauden takia eikä alkukaudesta pystytty ottamaan lisäpaikkaa. Joukkueeseen valittiin tämän hetken Suomen ykköshyppääjä Jarkko Määttä ja Antti Aalto, jolle tämä on ensimmäinen mäkiviikko. Kaksikolta ei voida suurta menestystä odottaa. Se olisi hyvin jos molemmat pääsevät jokaisesta karsinnasta kisaan ja vähintään toinen pääsisi kilpailuissa pisteille.

Keski-Euroopan mäkiviikko alkaa 29.12 Oberstdorfin karsinnalla ja kilpailu on seuraavana päivänä. Eurosport ja MTV Total näyttävät kaikki kilpailut ja myös karsinnat suorana.

 

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.