Scroll Top

NBA:n varaustilaisuus lähenee – Miltä näyttää viiden kärki? Mitä tekee Markkasen Bulls?

Koripalloliiga NBA:n vuotuinen varaustilaisuus on ohjelmassa jälleen kesän aikana. Paikkana toimii edellisvuoden tapaan Brooklynin Barclays Center, jossa varauksen saavat kaikkiaan 60 koripallolupausta. Suomen aikaa Draft-tilaisuus käydään torstain vastaisena yönä, kesäkuun 20. päivä.

Taannoin suoritetussa lottoarvonnassa suurimmat todennäköisyydet kärkivarauksiin olivat New York Knicksilla, Phoenix Sunsilla sekä Cleveland Cavaliersilla. Näiden joukkueiden ohi ykköspaikalle nousi kuitenkin yllättäen New Orleans Pelicans, joka omasi alkujaan vain 7,5 prosentin mahdollisuuden ensimmäiseen varausvuoroon. Viimeksi Pelicans on päässyt varaamaan ensimmäisenä vuonna 2012, jolloin seura nappasi riveihinsä nykyisen supertähden Anthony Davisin.

Toisena varauksen pääsee suorittamaan Memphis Grizzlies ja kolmantena on puolestaan New York Knicksin vuoro. Viiden kärjen täydentävät Los Angeles Lakers sekä yksi arvonnan suurimmista häviäjistä, Cleveland Cavaliers.

Suomalaisittain kiinnostavaa on tietenkin seurata Lauri Markkasen edustaman Chicago Bullsin toimia. Seura varaa jo kolmatta vuotta putkeen numerolla seitsemän. Toissa kesänä tuolta paikalta haaviin tarttui juuri Markkanen, ja viime vuonna seura varasi puolestaan Wendell Carter Jr:n.

Embed from Getty Images

Draft-tilaisuus käydään Brooklynissa.

Varaustilaisuuden ensimmäisen vuoronsa Pelicans tulee käyttämään varmuudella vahvaan ja atleettiseen Zion Williamsoniin, joka on jo nuoresta iästään huolimatta taitava jokaisella pelin osa-alueella. Erityisesti korin läheisyydessä viihtyvä Williamson omaa niin valtavan potentiaalin, että Pelicans voi surutta rakentaa joukkuettaan hänen ympärilleen.

Draftin parhaan pelaajan laskeutuminen juuri Pelicansin käsiin on organisaatiolle kuin lottovoitto, sillä joukkueen tämän hetkinen supertähti Anthony Davis on jo pidemmän aikaa pyytänyt siirtoa muualle. Jos ja kun Pelicans joutuu kauppaamaan Davisin vielä kesän aikana, on takaa tulossa jo uusi “franchise-statuksen” omaava pelaaja.

Toisen varausvuoron kohtalo on puolestaan Memphisin käsissä. Raporttien mukaan Memphisillä ei ole mitään aikeita kaupata vuoroaan, joten Ja Morant voi jo valmistautua siihen, että ensi kaudella hän pukee Grizzlies-paidan ylleen. Morant pystyy ohjaamaan peliään nopeudellaan ja syöttötaidollaan, minkä lisäksi korinteko onnistuu niin heittämällä kuin ajamallakin.

Morant pääsee Memphisissä kokeneen takamiehen Mike Conleyn oppeihin. Toisaalta huhut ovat pyörittäneet Conleyta myös pelaajakauppojen kohteena, jolloin Morantille olisi luvassa tontti aloittavana pelintekijänä. Kumpikin skenaario olisi varmasti hyväksi takamiehen kehitykselle.

Embed from Getty Images

Varaustilaisuuden ykkösnimi, Zion Williamson.

Jumbojoukkue Knicksin riveissä ehdittiin varmasti levitellä useaan otteeseen mielikuvia Williamsonin varaamisesta, mutta New Yorkissa jouduttiin lopulta tyytymään kolmanteen varausvuoroon. Joitain huhuja on ollut siitä, että Knicks lähtisi kauppaamaan varausoikeuttaan, mutta tätä on vaikea uskoa. Seura tulee hyvin todennäköisesti huutamaan omalla vuorollaan R.J. Barrettin.

Laitahyökkääjä omaa potentiaalia nousta tulevaisuudessa jopa koko draft-luokan parhaaksi pelaajaksi. Barrett on pelaaja, jonka tehokkain ase on hänen heittotaitonsa, mutta tuon lisäksi hän pystyy myös napsimaan levypalloja sekä puolustamaan. Barrett voi joutua New Yorkissa hieman epämieluisaan asemaan, sillä kannattajat tulevat odottamaan häneltä urotekoja Williamsonin mentyä sivu suun.

Lakersin noustua aina draftin neljännelle vuorolle saakka, seura yrittää varmasti tuon varausvuoron avulla haalia vielä kertaalleen Anthony Davisia riveihinsä. Ensimmäisen yrityksensä Lakers teki jo päättyneen kauden siirtotakarajalla, mutta tuolloin Davis ei liikahtanut minnekään. Mikäli tälläkin kertaa tulos jää torsoksi, käyttää Lakers vuoronsa todennäköisesti Darius Garlandiin.

Garland on pelityyliltään hyvin samanlainen, kuin Memphisin yhteydessä mainittu Ja Morant. Takamies pystyy viimeistelemään tehokkaasti ympäri kenttää ja tämän lisäksi hän omaa taitoa rakentaa peliä. Valinta voi tosin muuttua vielä merkittävästi sen mukaan, mikä on Lakersin nykyisen takamieslupauksen Lonzo Ballin tilanne. Hän on ollut viime viikkojen ajan vahvojen siirtohuhujen kohteena.

Garlandin lisäksi Lakers on tiettävästi kiinnostunut myös Jarrett Culverista. Mikäli Lonzo Ball ei vaihda maisemaa ennen varaustilaisuutta tai sen aikana, voi seurajohdon valinta osua myös monipuoliseen laituriin.

Embed from Getty Images

Darius Garland on tyrkyllä Lakersiin.

Phoenix Sunsin ja Chicago Bullsin tilanne on niin ikään täysin auki. Molemmat ovat laadukkaan takamiehen perässä, mutta Morantin ja Garlandin jälkeen ainoaksi potentiaaliseksi vaihtoehdoksi jäisi Coby White. Whiten osakkeet eivät ole olleet kovinkaan jyrkässä nousussa, joten sekä Suns että Bulls ovat aktiivisesti tutkineet siirtomarkkinoita.

Lonzo Ball on ollut yksi vahvoista ehdokkaista Bullsin takakentälle, mutta Lakers ei luonnollisestikaan halua päästää kärkivaraustaan muualle liian halvalla. Härkäpaitojen kannalta Ball olisi oiva lisä joukkueeseen, sillä Kris Dunn ei ole tarpeeksi laadukas aloittavana pelintekijänä. Ballin hankkiminen tulisi vaikuttamaan positiivisesti myös Lauri Markkasen peliin, sillä takamies osaa lukea peliä erinomaisesti.

Sunsin on puolestaan kerrottu olevan kokeneen takamiehen perässä. Huhuihin on heitetty muun muassa Memphisin Mike Conley sekä Houstonin Chris Paul. Suns on edellisten vuosien ajan peluuttanut pitkälti Devin Bookeria pelintekijän tontilla, joten apu takakentälle olisi tervetullutta.

Lakersin ja Sunsin välissä viidentenä varaava Cleveland Cavaliers tulee mitä todennäköisimmin säilyttämään vuoronsa. Takamiestä lukuunottamatta Cavaliersin tarvelista on pitkä, joten seura tulee varaamaan parhaan saatavilla olevan pelaajan. Tyrkyllä joukkueeseen on ollut muun muassa De’Andre Hunter, joka on osoittanut kykynsä etenkin puolustuspäässä.

Embed from Getty Images

De’Andre Hunter on yksi varausluokan parhaita puolustuspelaajia.

Kympin terävimmän kärjen tienoilla paikkansa tulevat todennäköisesti vakiinnuttamaan myös tarkkana heittäjänä tunnettu Cameron Reddish, lupaava sentteri Jaxson Hayes sekä isokokoinen guinealaispelaaja Sekou Doumbouya.

Alempiin vuoroihin tultaessa varauksia on huomattavasti vaikeampi arvioida, mutta Reddish olisi näillä näkymin laskeutumassa kahdeksantena varaavan Atlanta Hawksin käsiin, Doumbouyan seuraavana osoitteena olisi raporttien mukaan Washington Wizards, ja kymmenennen vuoron omaava Hawks tulisi mahdollisesti kotiuttamaan Hayesin.

Kuten varaustilaisuuden luonteeseen kuuluu, yllättäviä nousijoita ja laskijoita listalta tulee varmasti löytymään tänäkin vuonna. Esimerkiksi Brendon Clarken sekä Rui Hachimuran osakkeet ovat olleet tasaisessa nousussa jo jonkin aikaa, kun taas Bol Bol saattaa päätyä odotettua alemmas pitkän loukkaantumisensa vuoksi.

Ruutu näyttää Suomessa varaustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.