Scroll Top

NBA – Käsittelyssä kolme alkukauden toppia ja floppia

NBA 11

NBA-kautta on tahkottu jo useamman kierroksen verran, kun joukkueet ovat pelanneet keskimäärin 12-14 peliä. Tässä kohtaa on hyvä nostaa esiin alkukauden kolme toppia sekä floppia.

Topit:

Warriorsin tähtikaarti

Hallitseva mestari on ollut juuri niin hyvä, kuin oletettua oli. Se on tuhonnut vastustajiaan varsinkin kaaren takaa Stephen Curryn ja Klay Thompsonin johdolla. Joukkue rykäisi heti alkukaudesta kahdeksan ottelun voittoputken, mikä johdatti Warriorsin lännen kärkipaikalle.

Lokakuun loppu oli melkoista tykitystä. Ottelussa Washingtonia vastaan Curry nakutti ensitöikseen 51 pistettä kolmeen neljännekseen. Tästä motivoituneena Thompson päätti pussittaa viiden päivän päästä 52 pistettä Chicagon vieraana, rikkoen samalla ennätyksen yhdessä pelissä tehtyjen kolmosten määrässä (14). Lisäksi näiden suoritusten välissä seuran kolmas supertähti Kevin Durant ehti kouluttaa New York Knicksiä 41 pisteen edestä.

Kyseinen All-Star -kolmikko kääntää tällä hetkellä pelejä joukkueelleen niin isolla prosentilla, että sentteri DeMarcus Cousinsin toipumista voidaan Kaliforniassa odotella hyvillä mielin pitkälle talveen saakka.

Embed from Getty Images

Allonzo Trier

Varaamattomana pelaajana liigaan astellut Allonzo Trier on häikäissyt New York Knicksin organisaatiossa. Trier vietti viime vuotensa Arizonan yliopistossa, mutta ei tullut varatuksi juhannuksen varaustilaisuudessa. Knicks päätti kuitenkin tarjota 22-vuotiaalle laiturille sopimusta, mikä osoittautui erinomaiseksi liikkeeksi seurajohdon osalta.

Huomion keskipisteenä on alkukaudesta ollut luonnollisesti Luka Doncic, DeAndre Ayton, Trae Young ja muut kärkitulokkaat, mutta Trier on tehnyt tuhojaan kaikessa hiljaisuudessa likimain 12 pisteen keskiarvolla. Kaksisuuntaisella sopimuksella New Yorkiin saapunut Trier on päässyt haistelemaan ilmaa myös avausviisikkoon Kevin Knoxin ja Frank Ntilikinan kärsiessä loukkaantumisista.

Myös kohokohtakoosteissa Trierin nimi on pyörinyt jo muutamaan otteeseen alkukauden aikana. Tätä menoa noususuhdanteessa on sekä miehen palkka että markkina-arvo.

Toronto Raptors

Toronton hallussa on tätä nykyä itäisen konferenssin piikkipaikka, eikä joukkueen alkukautta ole rasittanut kuin yksi tappio. Kesällä hankitun Kawhi Leonardin nimi puolestaan komeilee joukkueen sisäisen pistetilaston kärjessä. Vaikka seuraikoni DeMar DeRozanin menetys kirpaisi Raptorsin kannattajia viime kesänä, on Leonardin tulo tuonut tasaisuutta kentän kumpaankin päähän.

Kyle Lowryn ja Leonardin toimiva yhteispeli on saattanut joukkueen kovaan liiton heti alkukaudesta. Toisaalta leveä rosteri on ollut yksi Toronto vahvuuksista, sillä joukkue ei ole yksinomaan riippuvainen yhdestä tietystä pelaajasta, vaan apuja saadaan myös penkiltä. Kanadassa pelataan tällä hetkellä voittavaa koripalloa, eikä idän ennakkosuosikista ole enää epäselvyyttä.

Embed from Getty Images

Flopit:

Houston Rockets & Carmelo Anthony

Viime kaudella finaalipaikka jäi Houstonissa yhden voiton päähän, joten luonnollisesti odotukset olivat nyt askeleen korkeammalla. Alkukausi on kuitenkin ollut erittäin tahmea, ja viime kevään suoritukset elävät vain muistojen tasolla. Kasassa on kahteentoista peliin viisi voittoa.

Houston on vasta 21. paras puolustuspään joukkue koko liigassa, eli Trevor Arizan sekä Luc Mbah A Mouten menetykset ovat olleet näkyviä. Ongelmia on toki ollut myös hyökkäyksessä, sillä Carmelo Anthonyn tuominen rosteriin toi yhden palloa haluavan pelaajan lisää. Lisäksi, kun tunnetaan Anthonyn historiaa muista joukkueista, kyseessä ei ole esimerkillään muita ohjastava joukkuepelajaa.

Taannoin Oklahoma City Thunderia vastaan Rockets onnistui viimeistelemään ainoastaan 80 pistettä, mikä on NBA:n mittapuulla melko ala-arvoinen suoritus. Kolmikko James Harden – Chris Paul – Carmelo Anthony heitti kyseisessä ottelussa yhteensä 31 pistettä. Tällaisia lukemia voidaan pitää jo merkittävänä alisuorittamisena siihenkin nähden, että esimerkiksi Hardenin pitäisi pystyä itsessään yltämään 30 pisteeseen yhden pelin sisällä.  

Kentän puolella ‘Melo’ ei ole tarjonnut vielä sellaisia apuja, joista joukkueelle olisi valtavaa hyötyä pitkän runkosarjan tai pudotuspelien aikana. Tällä hetkellä Houstonin rivistöstä löytyy yhden Anthonyn verran liikaa taiteilijoita. Seuran suunnalta onkin nyt kantautunut huhuja, joiden mukaan kokeneen heittotykin Rockets-ura saattoi jäädä kymmenen pelin mittaiseksi.

Embed from Getty Images

Kriisi Clevelandissa

Neljän edellisvuoden finaalijoukkue on valahtanut tukalaan tilanteeseen NBA:n jumbojoukkuena. LeBron James jätti kaupungin taakseen ja tuon jälkeen Cleveland Cavaliersin uusi kausi on startannut yhdellä voitolla ja yhdellätoista tappiolla.

Päävalmentaja Tyronn Lue sai lähteä kuuden ensimmäisen voitottoman pelin jälkeen, eikä joukkueen suuntaa ole saatu kääntymään edes uuden käskijän Larry Drewn ohjaamana. Clevelandia rasittaa myös Kevin Loven loukkaantuminen, joten playoff-viiva alkaa olemaan kohta uhkaavan kaukana. Ex-koripallotähti Paul Pierce taannoin kertoi, että myös Duken yliopistojoukkue päihittäisi tällä hetkellä nykykuntoisen Cleveland Cavaliersin.

Veteraanipelaajien keskuudessa on arvosteltu myös kovin sanoin joukkueen tulokasta Collin Sextonia. Nämä ovat erinäisten lähteiden mukaan kertoneet, että Sexton ei tiedä rooliaan joukkueessa, eikä myöskään sitä, miten pelejä voitetaan. Soppaa sekoitetaan siis tällä hetkellä isolla kauhalla.

Uudelleenrakennus on tällä hetkellä sellainen asia, johon tämän seuran kannattaisi suunnata katseensa. LeBron Jamesin aikakausi on ohi, mikä tarkoittaa samalla finaalipaikkatoiveiden hautaamista taas joksikin aikaa.

Embed from Getty Images

Case Rondo/Paul

Ensimmäisten kierrosten aikana NBA-parketeilla sattui ja tapahtui. Los Angeles Lakersin Rajon Rondo ja Houston Rocketsin Chris Paul ottivat rajusti yhteen ja ehtivät vaihtamaan muutaman iskunkin ennen tuomareiden väliintuloa. Mukana menossa oli myös Lakersin Brandon Ingram, jonka tönimisestä koko tilanne lähti liikkeelle.

Ottelun jälkeisenä päivänä tilanteesta jaettiin pelikieltoja, jotka jäivät tosin erittäin alhaisiksi. Rondo ja Ingram joutuivat sivuun kolmeksi peliksi, ja Paul sai puolestaan kahden ottelun pelikiellon. Rondoa syytettiin nyrkkien heiluttelun lisäksi myös muun muassa Paulin kasvoihin sylkemisestä. Tappelu kokonaisuudessaan oli tämän vuosikymmenen isoin kahakka, jossa NBA:lla olisikin ollut paikka asettaa ns. ‘statement’ tuntuvammilla rangaistuksilla.

Syyllisiä tappeluun löytyi luonnollisesti puolin ja toisin. Rockets-leirin mukaan Rondo oli pääsyyllinen tapahtuneeseen, mutta pelintekijä itse ei tunnustanut sylkeneensä kenenkään päälle. Tällaiset tempaukset eivät varsinaisesti kohenna pelaajan imagoa taikka arvostusta.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.